Bamboe vloer

Met een bamboe vloer kunt u een mooi natuurlijk uiterlijk realiseren zonder dat u daarmee onbedoeld de natuur schade toebrengt. Bamboe heeft een groot aantal voordelen, die al eeuwenlang door de mens worden toegepast: jonge scheuten worden opgegeten en de volwassen plant is zo sterk, dat deze gebruikt kan worden voor de bouw van meubels, gereedschap en zelfs huizen. Bamboe groeit daarnaast zeer snel weer aan, waardoor het gebruik ervan weinig schade toebrengt aan de natuur. Bamboe wordt vanwege deze gunstige eigenschappen ook wel één van de grote giften van de natuur genoemd.

Een veel gemaakte misvatting over bamboe vloeren, is dat deze bestaan uit een ruw netwerk van bamboestengels. Een bamboe vloer zou dan ook kraken, zeer oneffen zijn en erg comfortabel zijn voor blote voeten. Niets is echter minder waar: de bamboestengels worden machinaal verwerkt tot een lamelparket dat minstens even glad is als ieder andere vloer. De installatie is dus geen haar moeilijker dan de die van een conventionele vloer en het comfort blijft gewoon gehandhaafd. Bamboe vloeren kunnen ook qua uiterlijk prima concurreren met de bekende houten vloer: u heeft een ruime keus op het gebied van kleuren, motief en structuur. Sterker nog, een vloer van bamboe kan zich qua uiterlijk meten met menig hardhouten vloer en is qua onderhoud een stuk eenvoudiger. Laat u dus niet misleiden en overweeg bamboe als één van de meest milieuvriendelijke opties voor uw vloer.

Soorten bamboe vloeren

Bamboe vloeren komen in allerlei soorten en maten. Hoewel bamboe van nature licht is, neemt het na koken een donkerbruine kleur en zachtere structuur aan. Deze donkere variant leent zich ook prima voor vloeren, waardoor u een ruime keus heeft aan tinten. Donkere vloeren zijn zoals eerder vermeld wel iets zachter dan lichte vloeren; houd daar rekening mee als u graag op hakken loopt of huisdieren heeft.

De vezels van het bamboe kunnen op twee manieren georiënteerd zijn: horizontaal of verticaal. Een horizontaal georiënteerde vloer laat de natuurlijke groeiringen van het bamboe zien en bestaat uit brede, uitgevouwen bamboestengels. Verticaal georiënteerd bamboe heeft daarentegen een lange, dunne structuur en heeft een uniform uiterlijk waarin geen willekeurige groeipatronen zichtbaar zijn.

Onderhoud van een bamboe vloer

Bamboe vloeren zijn van nature zeer sterk en resistent, maar om te garanderen dat uw vloer langduring mooi blijft, moet u op een aantal dingen letten:

Bronnen

Deze pagina is mede tot stand gekomen in samenwerking met MOSO bamboe specialisten.

Reacties

mark schreef op 1 October 2009

Goedendag.
Wij hebben een bamboevloer. Deze is niet onderhouden en de toplaag vertoont slijtageplekken op bepaalde punten. Kan ik deze opschuren om hem weer goed te krijgen?
Zo ja wat voor lak raadt u aan en hoe te werk te gaan.
Bij voorbaat dank,
Mark

jolanda schreef op 20 October 2009

Goedendag.

Op mijn werk is net een bamboe vloer geschuurd en een nieuwe wax laag op aangebracht.
nu laat hij zwarte strepen achter maar die krijgt de schoonmaak dienst niet helemaal weg
hoe kunnen we dit oplossen.

vr gr Jolanda

Arjen schreef op 27 October 2009

Beste Mark,

Indien de slijtage door de laklaag is gedrongen, dient de gehele laklaag te worden verwijderd. Indien dit nog niet het geval is en het bamboe nog niet is ‘aangetast’ zou de vloer kunnen worden ‘tussengeschuurd’. Dit is een lichte schuurgang, waarbij niet de hele laklaag wordt verwijderd. Minder werk, maar wel een risico want de nieuwe laklaag moet dan wel bij de oude passen. De oude laklaag is waarschijnlijk een Chinese lak, dus het is de vraag of dat lukt. Beter is dus helemaal afschuren. Daarna een nieuwe laklaag aanbrengen. In principe kun je elke gangbare parketlak op bamboe gebruiken. Bamboe bevat geen harsen of andere inhoudsstoffen die zouden kunnen reageren met de lak.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Arjen

Arjen schreef op 27 October 2009

Beste Jolanda,

Jouw vraag heeft meer betrekking op de waxlaag dan op het bamboe. Ik denk dat je moet uitvinden welk merk wax er is gebruikt en wat daarbij het onderhoudsadvies is. Vaak heeft de leverancier wel een middeltje om dergelijke zwarte strepen te verwijderen.

Met vriendelijke groet,

Arjen
www.moso.eu

henk schreef op 7 February 2010

Beste Arjen,
kun je niet met een beter antwoord komen, per slot van rekening vindne jullie jezelf DE bamboespecialisten

Dupont Christiane schreef op 19 February 2010

Graag had ik geweten of het mogelijk is een bamboevloer te leggen op een ondergrond met vloerverwarming (electrisch) Laat de vloer nog de warmte door?

Op dit ogenblik liggen er travertintegels op doch deze zijn- na 30 jaar – gebarsten en er moet dus een nieuwe vloer gelegd worden OP die tegels, of NA VERWIJDERING ervan ????

Wat is het prijskaartje per vierkante meter?

truus longhi schreef op 30 April 2010

Ook wij hebben sinds een week een prachtige zelfgelegde bamboevloer. Probleem alleen zijn de lijmvlekken die er op zijn blijven zitten. Dat heb je als je al het werk alleen moet doen. Allerlei ‘schoonmaakmiddelen’ al voorzichtig geprobeerd. Het wordt ietsje minder, maar blijft goed zichtbaar bij daglicht. Wie weet een eenvoudige oplossing?

Hans schreef op 2 February 2011

Wij overwegen om een bamboevloer aan te leggen maar denken ook aan vloerverwarming.
Is er ervaring met vloerverwarming onder een bamboevloer?

Eric schreef op 14 March 2011

Wij gaan naar een bestaand huis met een gelakte bamboe vloer. Echter wij willen graag een witte vloer (of whitewash). Wat is er mogelijk met bamboe? Witte wax? kleurlak? Tips?
Alvast bedankt!

Erik vanDommelen schreef op 19 March 2011

Beste mensen,

Wij willen graag een bamboe vloerbedekking zelf leggen ( niet de vierkanten maar die van “op de rol”= 2 meter breed). Heeft daar iemand ervaring mee ? Omdat we nog nergens deze vloerbedekking echt hebben zien liggen willen we ook graag weten wat de ervaringen zijn. Zouden we ook eens kunnen kijken hoe zo’n vloer eruit ziet.

gr Erik en Tineke Steensel

a de noord schreef op 22 August 2011

Goedenavond,

Graag wil ik informatie over vloerverwarming onder bamboe.
Is dit mogelijk en kunt u mij de voor-en nadelen mailen.?

Is er kwaliteits verschil ?

Is het ook geschikt voor openbare ruimten.
Intensief gebruik.

Bij voorbaat hartelijk dank,
met vriendelijke groet ,

A de Noord.

JANSSENS PAUL schreef op 22 August 2011

In onze nieuwbouw is bamboeparket voorzien.
Is het leggen van vloerverwrming onder bamboeparket mogelijk ?
Van horen zeggen is vloerverwarming onder parket niet aan te raden omdat hout isoleert en de warmte er moeilijk door kan.

Dank bij voorbaat.

H.van Gogh schreef op 19 September 2011

In mijn huis licht een bamboevloer van 10 jaar oud en is erg gelig geworden.Wij willen de vloer gaan schuren, maar ik wil een lichtere vloer en niet meer glimmend, wat voor lak kan ik het beste nemen.

Vr.gr.Thea

leen schreef op 12 October 2011

Mag ik een massieve bamboevloer van 14mm op vloerverwarming leggen, moet dit verlijmd of zwevend gebeuren?

houten vloer schreef op 28 November 2011

Echt parket is van alle markten thuis. Alle soorten houten vloeren. Van klassiek massief visgraat tot eiken planken vloerdelen.

Vloerverwarming schreef op 15 June 2013

Omdat Paul hier iets over vroeg en omdat ik niet onmiddellijk een antwoord zie:

Bamboeparket is zeker combineerbaar met vloerverwarming, dit komt omdat bamboe minder gevoelig is aan vocht en temperatuurschommelingen en van nature een slechte thermische geleider is en warmte dus goed doorlaat.

Lila schreef op 17 June 2014

Heeft de persoon die vroeg of een bestaande bamboe vloer wit gemaakt kan worden al een antwoord? Ik wil dat namelijk ook graag weten.

anne schreef op 22 June 2014

kan ik een bestaande bamboe vloer een kleur verven en welke verf kan ik het beste gebruiken

H. van der Wal schreef op 21 April 2016

Wij hebben al jaren een fineer bamboe lamelparket. Bevalt ons prima, alleen is de kleur door de zon veel geler geworden. Dat vinden we niet mooi.
Zou het mogelijk zijn te schuren en wit te verven of te whitewashen? En zo ja, met welke verf?

H. van der Wal schreef op 3 June 2016

Hierboven heb ik een vraag gesteld, maar nog geen antwoord gehad!

Ingrid schreef op 30 August 2017

We willen een bamboevloer die geel geworden is een donkere kleur bruin geven en dan een waas van wit erover zetten. Is dat mogelijk?

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Bamboe vloer

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer