Vloerbedekking verwijderen

Uw huidige vloerbedekking verwijderen is een stap die bij het leggen van een nieuwe vloer vaak noodzakelijk is. Hoewel het vaak goed mogelijk is de nieuwe vloer over de oude heen te leggen, brengt dit vaak andere nare gevolgen met zich mee. Deuren dient u meestal in te korten, plinten moeten verplaatst worden en drempels verhoogd. Het is daarom in de meeste gevallen aan te raden de moeite te nemen de huidige vloer te strippen. Hoe u dit moet en kunt doen, is echter zeer sterk afhankelijk van uw individuele situatie. Zaken als ondervloer, hechtmiddel en vloertype spelen een belangrijke rol. Toch geven we hieronder voor een aantal vloertypen een aantal algemene suggesties, zodat u in ieder geval een aanknopingspunt heeft:

Tips per vloersoort

  • Plavuizen: in gevallen waar de tegels dicht op de ondervloer liggen, kan het voldoende zijn de voegen uit te slijpen met een haakse slijper. Vervolgens zijn de tegels relatief simpel uit te tikken. Gebruik in lastigere gevallen of in gevallen waar de lijmlaag dik blijft zitten een sloophamer. Draag in een dergelijk geval wel een veiligheidsbril!
  • Laminaat en parket: laminaat is meestal zeer eenvoudig te verwijderen. Met name kliklaminaat is simpel: trek de planken gewoon uit de vloer. Gelijmde parketvloeren zijn lastiger. Een sloophamer is hier een optie, al kan een combinatie cirkelzaag-plamuurmes ook wonderen doen. Gebruik veel water om het hout krom te laten trekken en de lijm zachter te maken.
  • Beton: een betonvloer is moeilijk te verwijderen. Meestal is een watergekoelde diamantzaag en/of haakse slijper met diamantblad nodig om de vloer in blokken te snijden.
  • Tapijt: is uw tapijt sterk verweerd of niet meer te reinigen? Dan wordt het tijd deze te vervangen. Met name de onderlaag kan bij een verlijmd tapijt problemen geven. Lijmoplossers zijn zeer chemisch en werken lang niet altijd optimaal. Gebruik een stanleymes om het tapijt in repen te snijden en rol de banen van de vloer. Resten kun je verwijderen door met twee bakstenen de vloer goed af te ‘schrapen’. Een schuurmachine is in verband met het heractiveren va de lijm (door de warmte) geen goed idee. Er zijn overigens specialistische tapijtstripmachines beschikbaar, die u wellicht kunt huren bij uw lokale doe-het-zelf zaak. Zie ons artikel over tapijt verwijderen voor meer tips en info.
  • Linoleum: over linoleum kunt u niet tegelen; de lijm hecht niet of nauwelijks. Het verwijderen van linoleum is niet eenvoudig en mondt meestal uit in ‘hakwerk’. Een techniek die het proberen waard is, is het in stroken snijden van de vloer met een stanleymes. Onder de stroken steekt u een scherpe steekschop, waarmee u het linoleum van de vloer kunt wiggen’. Let op: in oudere linoleum-vloeren kan in de onderlaag asbest verwerkt zitten. Laat ruiming in dit geval over aan professionals!
  • Natuursteen: voor natuursteen (denk aan bijvoorbeeld marmer) dient u er rekening mee te houden dat het moeilijk wordt de vloer zonder beschadiging te verwijderen. In de meeste gevallen wordt een sloophamer (zogenaamde ‘kango’) gebruikt om de vloer in stukken te slaan. Zorg ervoor dat u voorbereid bent op het verwerken van een forse hoeveelheid puin.

Puin verwerken

Houd er rekening mee dat u in de meeste gevallen te maken krijgt met een forse hoeveelheid afval. Met name in geval van een tegelvloer of een vloer van natuursteen, kan de hoeveelheid afval substantieel zijn. Zorg er dus voor dat u ofwel de grofvuildienst van de gemeente inschakelt (bij grote stukken afval, denk aan stukken tapijt), ofwel een aanhangwagen huurt voor het vervoeren van puin richting uw gemeentewerf. Draag altijd goede handschoenen bij het werken met steenafval, om schrammen te voorkomen. Het spreekt misschien voor zich, maar houd tevens een goed postuur bij het sjouwen!

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

8 gedachten over “Vloerbedekking verwijderen”

  1. Ik ben van plan linoleum te verwijderen van de plankenvloer in ons nieuw gekocht huis. De bedoeling is om de plankenvloer op te schuren en te vernissen.

    Hoe kan ik zien of de linoleum asbest bevat? Het lijkt me linoleum die nog geen 10 jaar oud is aangezien het bedrukt is met ‘laminaat’patroon, het lijkt zogezegd of er laminaat ligt.

    Verder zijn alle tips inzake het verwijderen van de hatelijke lijmlaag welkom en verdere tips en of boeken ivm het opwaarderen van antieke houten vloeren.

    Het huis dateert van 1937 en de houten vloer zou prachtig zijn in combinatie met de houten trap.

    Hartelijk dank bij voorbaat,

    Thomas

    Beantwoorden
  2. Vanwege verhuizing moet ik het linoleum , dat 23 jaar geleden gewalst is op een houten ondervloer verwijderen .
    Graag tips hoe te doen en m.b.t. asbest hoe moet dat dan?
    Graag hulp en bij voorbaat dank , Marianne.

    Beantwoorden
  3. In linoleumproducten, waaronder Marmoleum met de marmerstructuur is nooit asbest als grondstof toegepast. Het is gemaakt van de volgende natuurlijke grondstoffen:
    lijnolie, houtmeel, kurkmeel, harsen, kalksteen, kleurstoffen, de onderlaag is jute.

    Beantwoorden
  4. Beste mensen,
    Wij zijn een bedrijf die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van alle soorten .
    Dus moet uw vloer verwijderd worden bespaar je de moeite en laat het over aan ons bekijk YouTube de tapijttrekgigant of raadpleeg de site voor meer info.
    Tevens zijn wij 24/7 bereikbaar op 0639610642

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This