Vloer egaliseren

De vloer egaliseren is een klus die vaak noodzakelijk voorafgaat aan het leggen van een nieuwe vloer. Een oneven ondergrond kan immers de kwaliteit, het uiterlijk en de levensduur van de nieuwe vloer nadelig beïnvloeden. Ook voorkomt goede egalisatie vochtproblemen. Het egaliseren is zowel handmatig als machinaal mogelijk, al zal handmatige egalisatie in de meeste gevallen voldoende zijn. Met name bij het leggen van plavuizen is het van groot belang dat de ondergrond goed egaal is. Er zijn verschillende soorten egalisatiemiddel op de markt; van een dunne reparatie-variant tot dikke massa’s (3cm dik) die zelfs de grootste oneffenheden kunnen ‘gladtrekken’.

Stap 1: vloer verwijderen

Deze stap is geheel optioneel, maar de beste manier om een goede egalisatie te verkrijgen, is door eerst de oude vloer te verwijderen. De methode van verwijderen hangt vrijwel volledig af van de soort vloer. Er zijn situaties denkbaar waarin het verwijderen van de vloer onmogelijk zelf te doen is. Zie het artikel over vloerbedekking verwijderen voor gerichter advies en waardevolle tips als u het vloer verwijderen zelf aan wilt pakken. U kunt altijd besluiten om over uw oude vloer heen te egaliseren, maar houd er dan wel rekening mee dat u de deuren moet inkorten, plinten moet verplaatsen en eventuele drempels moet ophogen. Ook zaken als uitstekende spijkers en andere oneffenheden dient u te verwijderen.

Stap 2: primer aanbrengen

Een belangrijke eigenschap van de bestaande ondergrond is de zogenaamde zuigende werking. Deze eigenschap, die onder andere afhankelijk is van de openheid van de poriën in de vloer, heeft direct invloed op hoe goed het egaliseermiddel kan uitvloeien. Hoe hoger de zuigende werking, hoe slechter het materiaal uitvloeit. In geval van een sterk zuigende ondergrond kan het daarom dus noodzakelijk zijn eerst een primer (ook bekend als voorstrijkmiddel) aan te brengen. Dit is een speciaal hechtmiddel dat de zuiging reguleert en een hechtbrug vormt tussen de ondergrond en het egaliseermiddel. In sommige gevallen kan het nodig zijn de vloer eerst de schuren; zie hiervoor de voorschriften van de primer. Maak in ieder geval de vloer goed schoon; een droge en stofvrije vloer zal beter hechten dan een natte en stoffige.

Stap 3: egaliseer de vloer

Maak eerst het egalisatiecement aan volgens voorschrift in een speciekuip. Gebruik een boormachinemixer om het cement aan te maken. Mix de cement tot deze klontvrij is en eenvoudig over de vloer is uit te gieten. Wees niet bang als het cement wat dun aandoet; dit is normaal en zorgt juist voor een betere uitvloeiing van het materiaal. Giet het middel uit in banen; na iedere baan kunt u de uitvloeiing bevorderen met behulp van een plakspaan. Zorg ervoor da tiedere hoekje en gaatje gevuld wordt met het egalisatiecement. Bent u nog niet tevreden, dan kunt u altijd na het drogen van de specie (minimaal zo’n 24 uur) een nieuwe laag aanbrengen. Egaliseert u een zeer grote ruimte, weet dan dat er speciale egalisatiepompen te huur zijn. Deze pompen het egaliseermiddel zeer gelijkmatig en volgens een constante mengverhouding over de vloer. Het resultaat is strakker, netter en gladder. Laat u een egalisatieklus over aan een specialist, dan kunt u flink op de manuren besparen door de specie te laten pompen. Bent u klaar met egaliseren, laat het egaliseermiddel dan minimaal 24 uur uitharden alvorens u de ruimte betreedt en/of begint met het aanleggen van een nieuwe vloer.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

13 gedachten over “Vloer egaliseren”

  1. Ik heb een vraag wat betreft het egaliseren in lagen om een bepaalde dikte te halen bijv. 30mm.

    U zegt als de gewenste dikte van egaliseren niet bereikt is dan moet men minimaal 24 wachten voordat men nog een egalisatie laag kan aanbrengen….!!

    moet je voordat je een 2e egalisatielaag aanbrengt op de 1e egalisatielaag een primer aanbrengen zodat er geen zuigende werking optreedt….

    alvast bedankt…

    Beantwoorden
  2. beste…. altijd hechtlakken
    het is altijd beter
    en je heb ook een schone ondergrond en beter gezegd gewoon geen risico lopen vooral omdat het 2 tellen werk is waar hebben we het over het is de basis van elke vloer dus maak er gewoon een mooi stukje werk van krijg je nooit geen spijt van en weet je wat het is je moet het toch doen
    groeten egaliserendoenwij

    Beantwoorden
  3. De tweede laag is heel belangrijk om te hechtlakken/pruimeren, maar hoort ook eerst nog geschuurd te worden want het braampje moet eraf want het braampje laat los,en als je de vloer dan schuurd geeft het stof al stofzuig je de vloer goed,egaline hecht wel maar het vocht uit de egaline zuigt te snel in dus krijg je krimpscheuren dus hechtlak je vloer voor de 2e keer en dat mag best een beetje verzaadigd worden dat de vloer geen vocht meer opneemt en u hoeft niet te wachten op de aan gegeven droog tijd veel succes met u klus want op deze manier heeft u een vloer waar je u tegen zegt.

    Vriendelijke groet,
    http://Www.egaliserendoenwij.com
    http://Www.intro-tapijt.nl

    Beantwoorden
  4. Soms wordt de vloer na het egaliseren nogmaals geschuurd, ik vraag me af of dit echt nodig is. Na het egaliseren wordt er een pvc vloer opgelijmd.
    Of is dat afhankelijk van de kwaliteit van de egalie en wat is de beste in uw opinie?
    mvg.
    henkdejager

    Beantwoorden
  5. Henk daar zoek ik ook het antwoord op, ik heb pvc met een plak laag welke ik op de geëgaliseerde vloer wil aanbrengen. De vraag is of ik na het egaliseren nog schuren en een primer aan brengen of kan ik meteen de vloer aanbrengen.

    Erik

    Beantwoorden
  6. Beste allen, wij hebben op de bovenverdieping de korrelvloer (56 m2) laten egaliseren, omdat wij daar op een PVC-vloer willen leggen. De klusser heeft op de overloop geen reparatiemortel gebruikt, maar een dikkere laag egaline gestort. De egaline droogde echter niet vlak op, maar vormde een laagje op de korrelvloer. Vier dagen later heeft de klusser deze overloop daarom weer opnieuw moeten egaliseren. Een dag later kregen wij een lekkage in de meterkast die onder de overloop staat. Er druppelt water door de vloer. Er is een lekdetectie gedaan, maar er werd niets gevonden. De vloer op de overloop is echter zo nat dat het 7 weken moet drogen voordat er een nieuwe vloer op kan.Volgens degene die de detectie deed zou de oorzaak van de lekkage de egaline kunnen zijn. Hebben jullie hier ervaring mee?

    Beantwoorden
  7. Beste lezers.

    Ik wil mijn vloer egaliseren en daarna marmeren,een schildertechniek dat ook mijn beroep is. Echter vraag ik me af of egaline voldoende sterk is. Of moet ik een speciale egaline gebruiken.

    Alvast bedankt mensen!

    Beantwoorden
  8. Bij ons werd de egalinevloer aangebracht toen het vrij warm was (26 graden vloer- en omgevingstemperatuur). Toen de PVC was aangebracht, bleek de egalinevloer niet glad te zijn. Er zijn strepen en hobbels te zien over een deel van de 70 m2 vloer (ongeveer 20m2 niet glad). Is dit nog te corrigeren? En is verwijderen van de egalinevloer een optie in een net afgewerkte woning (spackmuren, nieuw schilderewerk bijv.)?
    met vriendelijke groet,
    Marina

    Beantwoorden
  9. Ik heb een bijkeuken van 10 M2.
    Hier hebben we egalisatie middel overheen gedaan echter begon dat na een tijdje omhoog te komen, denk hierbij aan hele stukken wat niet brak maar wel een bult kreeg van bijna 5 cm hoog. nu is de ondervloer wel in de primer gezet maar misschien niet lang genoeg laten drogen.

    De ondervloer is van beton echter zijn dat enkele platen, dit komt doordat er een sleuf in gefreest is voor leidingen, omdat de vloer nu niet 1 geheel is kan het ook zijn dat daardoor de vloer omhoog is gekomen ?

    nu heb ik alles er weer uitgehaald en ga nu andere primer gebruiken en laat die 2 dagen drogen of komt de vloer dan weer omhoog om dat de ondervloer kan “werken “?

    Met vriendelijke groet,
    Popke van Hijum

    Beantwoorden
  10. Wij hebben een droog huis met grindvloer waaroverheen over een paar dagen pvc komt.
    De grindvloer is eerst aangesmeerd met mortel, echter niet overal helemaal tot de plint. Vervolgens is deze geegaliseerd. De volgende dag bleek er overal nog grindvloer zichtbaar en was de egaline zelfs korrelig. De egaline was deels weggelopen en ook te snel droog, ondanks dat de kamer 18 gr was. Hierdoor moest de vloer nog een keer tot de plint worden aangesmeerd en geegaliseerd worden( gelukkig s avonds), waardoor we 4 dagen langer moesten kamperen op de bovenverdieping en meubels in de tuin, en extra restaurantkosten, je hebt wel een keuken en je kan er soms bij, maar daar heb je niet veel aan met al die pvc op het aanrecht, niet kunnen knoeien en koud en alles naar boven moeten dragen steeds.
    Hopelijk is mijn ervaring een eye opener voor anderen. Smeer een droog huis waar een grindvloer geegaliseerd moet worden goed aan de randen aan met mortel en zorg dat er niets kan weglopen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This