Tapijt verwijderen

Voordat u begint met het tapijt verwijderen is het noodzakelijk goede voorbereidingen te treffen. Indien er gewerkt gaat worden met afbijtmiddel is het raadzaam om een mondkapje en handschoenen te dragen. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geventileerd wordt.

Afhankelijk van het soort lijm dat gebruikt is, kunt u bepalen of er afbijtmiddel nodig is voor het verwijderen van het tapijt. Maak met een schroevendraaier een klein stuk van het tapijt los langs de rand. U kunt dan het tapijt een stuk los trekken. Wanneer u bruine lijm aantreft is het aan te raden afbijtmiddel te gebruiken. Vindt u witte lijm, dan kunt u de lijm eenvoudig van de grond en het tapijt verwijderen met warm water.

De lijm verwijderen

Vindt u bij het tapijt verwijderen bruine middelen, dan kan zoals gezegd afbijtmiddel gebruikt worden. Afbijtmiddel voor het verwijderen van tapijt is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. In het geval dat de bruine lijm helemaal uitgedroogd is, kunt u een verfkrabber of een plamuurmes gebruiken om de lijmresten makkelijker te verwijderen. Mocht u het tapijt verwijderen van een trap kijk dan goed uit met de verfkrabber of plamuurmes. U kunt als u te ruw werkt het oppervlak flink beschadigen. Zorg ook dat u bij een trap het tapijt verwijdert van onder naar boven. Terwijl u bezig bent met een trede kan de trede daarboven alvast inwerken.

Is de vloerlijm nog kneedbaar? Gebruik dan deze vloerlijmverwijderaar (Alabastine Super) om het verwijderen van de lijm een stuk makkelijker te maken.

Zorg er in alle gevallen voor dat alle lijm, wit of bruin, zoveel mogelijk weg is. Het is sowieso van belang dat de ondergrond vlak wordt. Wilt u bijvoorbeeld het tapijt verwijderen en vervangen voor linoleum of laminaat, dan zal een ongelijke ondergrond geheid voor problemen gaan zorgen. U kunt laatste restjes van de lijm verwijderen met een schuurpapier.

Het tapijt

U kunt het best het tapijt verwijderen door het tapijt met een stanleymes in lange ‘repen’ te snijden. Aan het begin van de reep kunt u het tapijt lostrekken. Vervolgens rolt u het tapijt langzaam op zodat het los komt van de lijm. Door kleine repen aan te houden hoeft u weinig kracht te zetten en zal het tapijt snel verwijdert kunnen worden. Het is daarnaast direct opgerold en klaar om weggegooid te worden.

Wanneer u het tapijt verwijderen wilt van grote oppervlakken, dan is het wellicht raadzaam een tapijtstripper te huren. Dit zijn professionele machines die het hele proces vereenvoudigt. Het zorgt ervoor dat tapijt verwijdert wordt zonder dat u grote lichamelijke inspanning hoeft te verrichten. Dit kan een voordeel zijn wanneer u alleen werkt, tapijt verwijderen moet uit een grote ruimte of als u in slechte lichamelijke conditie bent. Zorg er wel voor dat u bij het tapijt verwijderen met een tapijtstripper uzelf beschermt met handschoenen, veiligheidsbril en veiligheidsschoenen. Ook hier is het belangrijk de ruimte goed te ventileren wanneer u het tapijt verwijdert.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

14 gedachten over “Tapijt verwijderen”

  1. Hallo, ik probeer mijn trap treden tapijt. An de trap af te krijgen( de hele trap word bekleed) maar we zijn nu al 2 uur bezig en er is nog niet eens een halve traptree af. We trekken er mm af. En plamuur mes doet ook niks. We kunnen er amper onder komen. De lijm lijkt wit en plakt zelf nog! Ik hang er met mijn hele gewicht aan.. Wat kunnen wij hiermee? Groeten tessa

    Beantwoorden
  2. Hallo, Mijn vloerbedekking op de trap is geniet. De vloerbedekking is er grotendeels af maar onder de nietjes blijft het zitten en ik krijg de nietjes er niet uit. Enige suggesties?

    Beantwoorden
  3. Ook ik ben aan de trap in mijn huis begonnen om de vloerbedekking te verwijderen. Mijn stelling: blik op oneindig en verstand op nul en gewoon beginnen.
    Ik trek de vloerbedekking er af door van beneden naar boven te starten en per trede aan de onderkant de vloerbedekking los te trekken.
    De nietjes met ‘n schroevendraaier er uit wippen lukte bij mij opperbest, de enkele die niet wilde heb ik er met een combinatietang er uit getrokken.
    Van de 14 treden heb ik er inmiddels 7 klaar.
    Dat geeft hoop !!
    Ik ben zaterdag 8-9-12 pas begonnen

    Beantwoorden
  4. Hier ook begonnen met het verwijderen van het tapijt op de trap.
    Ik maak eerst in een hoekje het tapijt los met een schroevendraaier.
    Daarna pak ik het stukje tapijt met een waterpomptang vast en trek. Ik haal met gemak elke tree er zo af. Mooiste is om de onderkant van de tree los te hebben, zo trek je de rest zo los.

    13 treden en 14 stootranden. In 2 uurtjes verwijderd.
    Dacht ook dat het DAGEN werk zou zijn. Maar dit ging toch wel erg snel hoor!

    Beantwoorden
  5. Ben er ook aan begonnen, maar is ook voor mij indd onbegonnen werk. Met geen mogelijkheid eraf te krijgen. De donkerbruine lijm is helemaal verdroogd en er blijven zelfs stukken tapijt plakken aan de trap.. Ook de lijm resten zijn niet weg te krijgen met een plamuurmes. Heb gelezen dat coca cola kan helpen om de hardnekkige lijm te laten oplossen, dat ga ik maar proberen.

    Beantwoorden
  6. Ik heb mijn trap (15 treden) in 1 dag tapijt er af gekregen doormiddel van mijn stoomstrijkijzer hoogste stand theedoek eronder goed stomen dat het goed heet is en je trek het er zo af

    Beantwoorden
  7. Tapijtlijm op houten trappen verwijder je het makkelijkst met de goedkoopste koolzuurhoudende water. (geen dure spa dus)
    Drenk een oude lap in het bubbeltjes water, leg de vochtige lap op het oppervlakte en laat 20-25 minuten inwerken. Daarna ‘schraap’ je zonder moeite de lijmresten weg. werkt niet voor de lijm van de rubberen strips.

    Beantwoorden
  8. Heb net twee trappen (bijna) geheel ontdaan van 5 type lijmresten. Bij elk type heb ik een paar monsters gepakt een daar van alles op los gelaten (uiteraard goed gescheiden van elkaar, je wil geen gekke chemische reactie in huis): wasbenzine, terpentine, thinner, spiritus, ammonia, water, cola, universele “biologisch afbreekbare” ontvetter, azijn, ect.
    Zo heb ik verwijderd:
    -een kit achtige transparante spagetie (na de grote stukken met een plamuurmes te hebben verwijderd) met wasbenzine.
    -een gele keiharde lijm met water
    -een andere keiharde gele lijm met spiritus (de ontvetter werkte ook, maar minder goed en was duurder 😉
    -een harde bruinige lijm met de ontvetter
    Restende is nog een derde type gele lijm waar niets vat op heeft. Morgen maar een echte vloerlijmverwijderaar halen.
    Succes met je eigen klus!

    Beantwoorden
  9. Hallo harde werkers,

    Gisteren bijna 300m2 tapijt verwijder uit een kantoor.
    Zat enorm vast verlijmd op het beton.
    Eerst met een stanleymes met een haakmes erin, repen in het tapijt gesneden. Hierna met blote handen begonnen het tapijt eruit te trekken. Na een flink aantal banen, brandwonden op mijn vingers van het schuren op het tapijt om enig grip erop te hebben.
    Niet te doen. Ook gewerkt met de aanwezige tapijtstripper. Deze machine heeft een mes en lijkt op een trilplaat op wielen. Het mes gaat onder het tapijt en trilt als het ware de lijmlaag los. Maar ook met deze machine bleef het een hels karwei. Na anderhalf uur ben ik naar de plaatselijke bouwmarkt gereden en zij hadden een Boels verhuurbalie. Hier heb ik een tapijttrekker gehuurd. €5,- voor een hele dag. €25,-borg. En deze tapijttrekker zet je op een stukje/hoekje tapijt wat je met bijv. een plamuurmes hebt losgemaakt. Hij grijpt zich vast in het tapijt zodra je begint te trekken en je hebt een handvat dus veel meer grip en je trekt het tapijt er zo uit.
    De stukken die echt vreselijk goed verlijmd vast zaten waren nog best lastig. Maar zonder dit kleine handige gereedschap had ik het wellicht al opgegeven. Nu hebben we met drie man bijna 300m2 tapijt kunnen verwijderen in nog geen 4 uur.
    Succes mensen.

    Beantwoorden
  10. Na het verwijderen van het tapijt op de trap heb ik de lijmresten verwijderd met een haakse slijper. De machine was voorzien van een rubber steunschijf en daarop een schuurschijf korrel 40. Je hebt wel een flink aantal schijfjes nodig en het stuift enorm, maar je bent, echt waar, met een half uurtje klaar! De hoekjes moet je nog wel met afbijt behandelen.
    De schopschotjes (verticale delen) waren niet te schuren (lastige houding), maar die heb ik beplakt met berken triplex. Omdat deze nooit precies aansluiten op de trede heb ik op de naden een kwartrond latje gelijmd.

    Beantwoorden
  11. Bij mij was het tapijt op de treden geniet, maar op de zijkanten gelijmd. Heb een verfbrander gebruikt om de lijm te verwarmen en dan met een steekschraper en een tang de vloerbedekking en de lijm verwijdert. Heb er wel mijn tijd voor genomen en er enkele dagen over gedaan, omdat het toch wel heel zwaar werk is. Het is op deze manier wel te doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This