Tapijt reinigen

Het tapijt reinigen is een klus waar iedere eigenaar van een tapijt vroeg of laat voor komt te staan. Een tapijt krijgt immers veel te verduren; voetstappen en vlekken komen geregeld voor en stof kan zich eenvoudig verzamelen tussen de haren van het kleed. Bij onderhoud van hun tapijt denken de meeste mensen aan af en toe de stofzuiger er eens overheen halen. Maar wat doet u als het spreekwoordlijke noodlot toeslaat? Met een stofzuiger krijgt u geen vlekken weg. In dit artikel zullen we dus niet alleen de basis van het tapijt reinigen behandelen; we kijken ook naar verschillende technieken om het tapijt van specifieke, veelvoorkomende vlekken te ontdoen.

De stofzuiger

Een tapijt dat op het oog schoon is, is vaak te reinigen met een grondige stofzuiger-beurt. Neem bij het stofzuigen van uw tapijt de volgende regels in acht voor een optimaal resultaat:

Vlekken

Een klotsend glas limonade, een druppel pindasaus of een complete taartpunt… Vlekken zijn, zoals de Engelsen mooi weten te zeggen, een fact of life. De eerste en belangrijkste regel in het vechten tegen vlekken is: ruim ze onmiddellijk op. Als u de vlek in een jong en vers stadium kunt aanvallen, is de kans groter dat u hem volledig wegkrijgt. Neem de volgende tips ter hand in uw gevecht tegen de vlekken:

Hieronder een aantal reinigingstips voor veel voorkomende vlekken:

Overige problemen

Andere problemen als verbranding of verkleuring vereisen een speciale aanpak. U kunt een meubel over de vlek heen plaatsen, maar kunt beter eerst de volgende technieken proberen:

Heeft u nog tips voor het tapijt reinigen? Reageer!

Reacties

Katrien De Backer schreef op 25 October 2009

Hallo,
Ik werk in een hotel en in een kamer zit hondehaar in het tapijt. Na enkele malen te hebben gestofzuigd, krijg ik deze hardnekkige witte haren er nog altijd niet uit.
Alle hulp is welkom.
Bedankt bij voorbaat.
Katrien

rajae schreef op 1 January 2010

heeey ik heb per ongeluk het tapijt verbrandt
met sterretjes(vuurwerk) ik wil het er uit krijgen maar het lukt niet.
wat moet ik doen??

Henny Poons schreef op 10 October 2010

Mijn hond heeft diverse malen op mijn tapijt
geplast nu stinkt het vreselijk, net amonia.
Hoe krijg ik het schoon, en de lucht eruit?

Charles schreef op 16 November 2010

Door lekkende radiator is er water over vloerbedekkiing gelopen. Inmiddels is tapijt wel droog maar het vieze luchtje van het cv water is er ingetrokken. Zowel aan boven als onderkant. Luchtje dreigt zich door huis te verspreiden. Gaat dat er vanzelf weer uit of valt dat te reinigen?

Charles schreef op 16 November 2010

Voor Henny poons

http://www.woonwebsite.nl/idee/Urinevlek-Tapijt-Kattenpis-Urine-Verwijderen/1613
Monique schreef op 26 December 2010

Spuitbus TMC, vlekken reiniger voor vloerbedekking en meubelstoffen ed. Werkt perfect en niet als bv zeep, zeep trekt nadien veel vuil en stofdeeltjes aan. TMC niet en je krijgt alle vlekken moeiteloos uit je tapijt. Hier over een roomwitte hoogpolige vloerbedekking rode wijn, tomatensoep en andere drama vlekken zo verwijderd. Je kan Tmc kopen bij profita comfortabel wonen. www.profita.nl Even bellen en ze sturen het ook wel op.
Insprayen, intrekken, uitwrijven en weg vlek. succes.

peter schmitz schreef op 9 March 2011

ik heb mijn vloerbedekking gereinigt,maar hij gaat ie bol staan.gaat die weer terug in de normale ligging?.zo niet,wat moet ik daar dan aan doen?.

henny drost schreef op 11 March 2011

Wij hebben een niet al te hoog polig tapijt, ik stofzuig dat 2x per week. maar wij wonen met zijn tweeen en ik heb het idee dat 2x stofzuigen per week niet nodig is. maar wat is beter voor de vloerbedekking als je het 1 of 2x per week stofzuigd.

marleen schreef op 15 March 2011

ik heb een wollen tapijt nl een chinees tapijt dat bij mijn zoon gelegen heeft deze heeft zijn katten er laten op plasen wat moet ik er nu mee aanvangen

silvia schreef op 30 March 2011

Ik had verfvlekken in mijn tapijt en die heb ik eruit geknipt. Je ziet er nu niks meer van.

Jansen schreef op 14 April 2011

Wij hebben een woonkamer met ca 50m2 wollen tapijt. Wij willen dit tapijt graag eens machinaal reinigen. Natuurlijk zou je een machine kun nen huren, maar de vraag is welke machine is het beste. Moet het met stoom of niet Wie kan ons helpen bij het maken van een juiste keus.
Bij voorbaat dank voor uw reactuie.

evert schreef op 3 June 2011

hoe zit het met koffie vloeken?

wim schreef op 21 July 2011

ik heb een turks tapijt wat te lang in een kelder laten liggen en nu riekt die verschrikkelijk. Hoe krijg ik die geur eruit?

Tapijtreiniging schreef op 27 July 2011

Vorige maand heb ik koffie laten vallen over een Berber tapijt waar de vlek niet uit wil komen..heeft iemand daar tips voor?

Jan schreef op 26 August 2011

Deze tip is nogal afhankelijk van het jaargetij,maar een tapijt reinig je het best door hem omgekeerd (dus met de polen omlaag) in de sneeuw te leggen en de volgende dag uit te kloppen! Succes!

alexander schreef op 30 August 2011

ik werk zelf bij Chemdry Kloppenburg in Friesland, ervaring is dat we heel veel kunnen doen aan uw tapijt of meubels. de meeste vlekken kunnen eenvoudig verwijdert worden.
maar als mensen zelf beginnen met zeep of bleek middelen wordt het een stuk lastiger

Betty Zuur schreef op 1 September 2011

Ik wil jullie even laten weten, dat je muurverf op het tapijt met glassex eruit kunt krijgen. Op het tapijt spuiten en met een droge doek direct erover wrijven.

Succes!

Maaike schreef op 26 September 2011

Hallo,

De tips zijn echt super handig en we hebben het goed opgelost!

Ontzettend bedankt en ons mooie tapijt is gered.

Mvg. Maaike

betty schreef op 23 October 2011

ik heb op het tapijt waar de hond op geplast had ,,,,soda er op een stuk papier of handdoek onder het(Losliggend )tapijt ,,anders gwoon soda er op strooien ,daarna word de geur eerst erger ,maar daarna is het weg en dan de soda opzuigen ,,is ook goed voor luchtjes uit de stofzuiger ,,er kan zoveel met soda ,,,ik doe ook een lepel soda bij de witte was ,,alles word schoner en witter ,,,de vuile gaspitten in een bakje met heet soda water en je kan het vuil er zo afhalen ,,geweldig ,,ja hoe kan het ook he ,vroeger was er alleen ,maar ZEEP ZAND EN SODA succes

Willemien schreef op 2 December 2011

Misschien een tapijtreiniger proberen? Met warm water?

paula schreef op 4 December 2011

de tapijtreinger van kruidvat werkt ook heel goed , eerst op de tapijt spuiten 1 minut in laten trekken dan met handdoek weg vegen.

Tapijtreiniger schreef op 20 December 2011

Ik ben profesioneel tapijtreiniger en heb een speciale aanbieding (10% korting + gratis vlekverwijderaar) voor verbouwtips.nl. bezoekers. Als je een professional nodig hebt klik dan op de link in mijn naam :)

baan schreef op 2 January 2012

oplossing voor onze lichte vloerbedekking graag,voor de bank en bij de inloop donkere vlekken

Dhr. Aktief schreef op 23 January 2012

n een schoon gebouw hoort vanzelfsprekend schoon meubilair. Helaas worden beklede stoelen vaak vergeten bij de periodieke reiniging.
Niet zelden bevatten deze jaren lang opgebouwde vlekken, huidvetten en huisstofmijt.

Wij reinigen uw stoelen doeltreffend met stoom en chemicaliƫn, zodat deze weer snel een frisse uitstraling hebben.

www.aktief-schoonmaak.nl

chemdry kloppenburg schreef op 31 January 2012

Chemdry Kloppenburg reinigd al uw tapijt, kleden en gestoffeerde meubels met de unieke koolzuurmethode, dus zowel wol als katoen op een veilige wijze zonder hervervuiling dankzij de unieke beschermlaag.Ook voor het reinigen en beschermen van elastische vloeren bent u bij ons aan het juiste adres.
Ook vlekverwijdering na een verbouwing behoort tot de mogelijkheden. Neem met al uw vragen vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 0512- 471294

HJM schreef op 18 April 2012

Op deze site staan ook handige tips om je vloerkleed zelf te reinigen: http://www.bestelvloerkleed.nl/productinformatie

Hennie schreef op 8 May 2012

Ons tapijt op de trap van de vorige rokende bewoonster ruikt naar Rook. Is dit er uit te krijgen ?

Harry Vermaas schreef op 16 May 2012

Al geruime tijd houden wij ons bezig met tapijt reinigen. Naast vast tapijt kunt u ook uw vloerkleed door ons laten reinigen, met gratis haal -breng service vloerkleden in Zuid Holland. Wij staan in de regio bekend om onze serviceverlening (verplaatsen van meubels en terugplaatsen na reiniging), prijs/kwaliteit. Bij ons betaalt u niet als u niet 100% tevreden bent.

siny schreef op 9 June 2012

Hallo, mijn vraag is hoe krijg ik het gras
van mijn schootloopmat af, met de stof-
zuigergaat het heel moelijk het zit erg vast.
misschien is er een speciale bezem voor ?

Angela schreef op 2 September 2012

Wij hebben een onverklaarbaar probleem, na jarenlang geen problemen met het tapijt te hebben gehad komen er plotseling in een slaapkamer een spoor van harde vlekken , het lijken wel afdrukken van een dier. Deze vlekken zijn ontstaan uit het niets , er is niets gemorst of wat dan ook. de vlekken worden ook langzamerhand steeds meer en voelen hard aan. wat kan dit zijn? Wij zijn radelloos!

Jos schreef op 18 September 2012

Hallo,

Bij ons is er een vaas met daarin ‘oud’ water over ons hoogpolig tapijt gevallen. Het is een los tapijt. Nu begint het enorm te stinken…. Waarschijnlijk is het ‘rottende’ water in het tapijt getrokken en begint dat nu echt te stinken. Wat kunnen we hier aan doen?

Jacqueline schreef op 26 September 2012

Hallo,

Wie weet hoe je vloerbedekking die behoorlijk plat is waar je loopt weer hoogpolig kan krijgen?
Deze vloerbedekking ligt bij ons op de boevenverdieping dus er wordt niet heel veel gelopen. Doordat het nu zo plat is kunnen we het niet goed meer stofzuigen. We denken er zelfs over om deze nu te vervangen door laminaat maar de vloerbedekking ligt nog geen 6 jaar dus ja zou nog wel ff mee moeten kunnen.

toon schreef op 21 October 2012

vraagje heb tapijt schoongemaakt, teveel water gebruikt nu is heel ‘t tapijt gebobbeld? is daar nog wat aan te doen?

storms martine schreef op 15 January 2013

is dat waar ,om een tapijt schoon te maken, omgedraaid in verse sneeuw leggen? zoja, hoelang dan(1dag of enkele uren,)Vanddaag ligt er verse sneeuw en ik wou dit dan is proberen.

vera schreef op 15 January 2013

ik heb vanochtend mijn perzische loper omgekeerd op de sneeuw gelegd,ik weet niet hoelang dat moet en ik weet ook niet of een synthetisch tapijt er op kan maar ik heb altijd gehoord dat wol wel kan. Ik laat het maar een paar uur liggen en kijk dan wat er is gebeurd, ben benieuwd……

Dennis schreef op 13 February 2013

Hallo,

We hebben een paars vloerkleed gekocht en deze geeft af. Is hier wat aan te doen? En mag dit wel?

Vloerkleed Reinigen schreef op 27 February 2013

Zorg ervoor voordat je je vloerkleed op de kop in de sneeuw ligt er wel voor dat het goed vriest. Wij krijgen veel aanvragen binnen van mensen die hun tapijt niet meer droog krijgen nadat ze het tapijt in de sneeuw hebben gelegd. En ons vervolgens alsnog inschakelen.

Hoewel het wel werkt is het voornamelijk optisch. Als een vloerkleed wat ouder is en er veel zand in zit is het beter om het direct professioneel te laten reinigen. Want dit krijg je er zelf nooit uit.

Op de site van de Stichting Waarborg Tapijt en Meubelreiniging staan erkende bedrijven die weten wat ze doen.

Loes schreef op 9 September 2013

Ons kleed begint behoorlijk naar hond te ruiken, hoe krijg ik die lucht eruit?

Bianca schreef op 8 March 2014

Schakel meubelreiniging in voor het “voordelig” reinigen van bankstel, fauteuil en eetkamerstoelen. Vergelijk de tarieven van anderen, onze prijsopgave is vrijblijvend.

Wij kunnen ook uw vloerkleed, tapijt, traptapijt gelijk mee reinigen als wij door u ingeschakeld worden voor meubelreiniging.
Professioneel en betaalbaar 1999-2014.

Tapijtreiniging schreef op 16 December 2014

Wij kunnen natuurlijk ook helpen bij het reiniging van uw tapijt. :) Limak.be. Bekijk alvast ons facebook of website voor meer informatie over onze diensten en prijzen

kemps schreef op 3 February 2015

hoe kuis ik het beste een waardevolle china
0.72 op1.41 oude plek sperma
in de hoop op idee met dank

Tapijtreiniger Huren.nl schreef op 3 February 2015

Bekijk op Huren.nl de verhuurbedrijven van de tapijtreiniger in Nederland

Veerle schreef op 28 March 2015

Wij hebben een emmer water over onze hoogpolige tapijt gekregen. Direct alles opgesopt… maar nu stinkt de onderkant enorm! Een geur van (dier) mest. Hoe krijgen wij die geur nog weg. De mat hangt te drogen en is volgens mij al goed droog maar geur blijft.

Ornia schreef op 17 April 2015

Het reinigings bedrijf van mijn tapijt belde op met de mededeling dat op mijn tapijt een grote vlek heeft gekregen door een al bestaande onzichtbare vlek die ingetrokken was. Door het reinigen is deze tevoorschijn gekomen aan de oppervlakte en volgens het bedrijf is het geen gezicht. Ik geloof het verhaal niet . Kan het zijn dat vlekken die niet zichtbaar zijn na het reinigen ineens wel zichtbaar worden?

Glenn schreef op 14 June 2015

Bij het boren van gaten in de muur is een aanzienlijke hoeveel rood baksteen gruis in het tapijt gekomen. Dit verdwijnt helaas onmogelijk met de stofzuiger. Ivm het risico op uitsmeren van de vlek heb ik nog niets anders durven proberen.
Bedankt.

gina schreef op 21 October 2015

mijn man schoof zijn zetel in de auto met kracht achteruit tegen… 2 blikjes bruine leffe. mijn auto stinkt een uur in de wind naar het bier
hoe krijg ik dat best verwijderd uit de tapijtjes ?
dank alvast

samira schreef op 3 December 2015

mijn tapijt korelt onderkant na het wassen wat te doen

rico schreef op 20 January 2016

We hebben een wollen karpet, jarenlang alleen gestofzuigd. Die was echt wel toe aan schoonmaken. Maar dat ‘laten doen’ is erg duur. En zelf doen met welke shampoo dan?

Ik koos voor reinigen alleen met water; zo’n tapijtreiniger huren die water sproeit en direct weer opzuigt. Dat werkte fantastisch, geen zeep, gewoon lauw water.

Ik deed het gisteravond, niet te nat maken en wel heel goed droogzuigen. ‘s Nachts een ventilator er op gehad voor het verder drogen.

En vanmorgen nog een keer het karpet gewassen en weer drogen.

Daar kwam erg veel viezigheid uit ons karpet en nu is ie weer als nieuw en snel droog.

Marie de Jonge schreef op 1 August 2018

Toen ik mijn tapijt liet leggen wist ik ook dat ik deze goed moest onderhouden, omdat die anders naar een aantal jaar erg vies zou zijn. Elke week drie keer stofzuigen en vlekken meteen schoonmaken heeft ervoor gezorgd dat mijn er nog steeds super uitziet. Daarnaast probeer ik er ook niet met schoenen overheen te lopen.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Tapijt reinigen

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer