Perzisch tapijt

Het Perzisch tapijt is een unieke kunstvorm die zijn oorsprong vindt in het oude Perzië (het huidige Iran). Al 2500 jaar geleden werd de kunst van het tapijtweven in die regio bedreven, getuige het Pazyryk-tapijt uit 500 voor christus. Sinds die tijd heeft de kunst een grote ontwikkeling doorgemaakt, waarin eigenlijk één element constant is gebleven; een echt Perzisch tapijt is handgemaakt. Het Perzisch tapijt is eeuwenlang wereldwijd een exclusief en geliefd ornament geweest, dat met name door koningen en sultans als teken van status werd gezien. De laatste jaren hebben machinaal gemaakte replica’s de markt echter onder druk gezet, wat tot gevolg heeft dat een echt Perzisch tapijt lang niet meer zo waardevol is als het eens was.

Materialen

Een Perzisch tapijt kan uit verschillende materialen bestaan, maar bestaat in de meeste gevallen uit een combinatie van wol, zijde en katoen.

Productie

Hoewel moderne tapijten vaak machinaal gemaakt worden, worden échte Perzische tapijten al eeuwenlang met de hand gemaakt. Meestal wordt wel gebruik gemaakt van een weefgetouw om de zogenaamde kettingdraden te spinnen. Hoe meer kettingdraden een tapijt heeft, hoe fijner de uiteindelijke structuur. Tussen deze draden in worden de zogenaamde inslagdraden geweven. Na iedere inslagdraad worden vervolgens handmatig de knopen gelegd. Bij het leggen van een knoop, worden twee kettingdraden als het ware aan elkaar geknoopt. De knoop wordt vervolgens afgeknipt, waarbij de uiteinden de zogenaamde ‘pool’ (de opstaande haartjes) van het tapijt vormen. Hoe fijner de structuur van het tapijt (hoe meer kettingdraden), hoe meer knopen er nodig zijn.

Soorten tapijten

Er zijn drie soorten Perzische tapijten, het nomadentapijt, het boerentapijt en het ateliertapijt. Deze soorten verschillen in grondstof, motief en opbouw:

Reacties

Perzisch Tapijt Reinigen schreef op 14 March 2013

Let erop voordat je een echt perzisch tapijt laat reinigen op de kleurechtheid. Veel bedrijven hanteren geen garantie.

Vloerkleden laten reinigen schreef op 9 July 2015

Het is belangrijk dat je zeer zorgvuldig om gaat met je perzische tapijt. Wanneer het op een verkeerde manier gebeurt kunnen er vlekken, beschadigingen en kleurveranderingen ontstaan.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Perzisch Tapijt

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer