Parket schuren

Parket schuren is een taaie klus, die in veel gevallen enorm de moeite waard kan zijn. Sterker nog, er zijn binnenshuis maar weinig doe-het-zelf klussen die meer voldoening geven dan het transformeren van een oude en verweerde parketvloer naar één die er splinternieuw uitziet. Omdat weinig mensen weten hoe ze het opknappen van hun oude vloer moeten aanpakken, wordt deze klus vaak uitbesteed of zelfs als excuus gezien voor het aanschaffen van een nieuwe vloer. Dit terwijl parket schuren een klus is die prima geschikt is voor de doe-het-zelver. Dus, heeft uw parketvloer er beter uitgezien en wilt u veel geld besparen, volg dan de volgende adviezen op.

Wanneer parket schuren?

De scherpe nagels van huisdieren, het verschuiven van meubulair, hoge hakken, het per ongeluk laten vallen van een glas of bord… Hoe onprettig sommige van deze zaken ook zijn, het zijn doodnormale dingen die regelmatig voorkomen. Om u zich een voorstelling te kunnen geven van het effect van deze zaken op uw vloer, moet u zich even voorstellen dat de hond over u heen loopt, de tafel over u heen wordt getrokken en het glas op u kapot gesmeten wordt. Inderdaad, enige slijtage is wel te verwachten!

Door dagelijks gebruik zal uw vloer langzaam maar zeker een aardige hoeveelheid deukjes en krassen oplopen, die met elkaar voor een dof en oneffen uiterlijk zorgen. Op het moment dat uw vloer een dergelijk verweerd uiterlijk begint te krijgen, is het wijs te denken aan een goede onderhoudsbeurt. Zo’n beurt bestaat in de eerste plaats uit het gladschuren van de vloer, waarna u deze met één of meerdere beschermlagen (boenwas, lak, polyurethaan) afwerkt.

Tips en technieken

De volgende tips en technieken kunnen goed van pas komen tijdens het parket schuren:

De afwerking

Bij het parket schuren komt veel stof vrij. Zorg ervoor dat de vloer na het schuren compleet schoon en vetvrij is. Gebruik een fijne bezem en een vochtige doek om er zeker van te zijn dat alles spik en span is. Eventueel achtergebleven stof en vet kan anders met de afwerklaag vermengd raken en het resultaat verstoren. Als afwerklaag kunt u een acryllak gebruiken, die in twee lagen aangebracht wordt. Schuur de vloer tussen de laklagen in zeer licht en breng de tweede laag haaks aan op de eerste. Boenwas en vloerolie behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Reacties

chris niese schreef op 16 November 2009

Goedemiddag,
Ik heb een vraagje over het parket schuren en vullen.
Als het parket geschuurd is wil ik met het schuursel de naden vullen.
Mijn vraag is, waarmee vermeng ik het schuursel om de naden op te vullen?
Ik dacht met de lak die gebruikt wordt om het parket mee af te lakken, en het mengsel met een brede zachte bezem of wisser over de vloer te vegen?
Maar wordt de naad dan vlak opgevuld, en moet het dan later weer op geschuurd worden?
Ik heb het n.l. wel eens zien doen door parketteurs maar heb er nooit echt aandacht aangegeven, helaas.
Vriendelijk dank voor uw aandacht.

Chris.

chris niese schreef op 2 December 2009

Goedemorgen,

Ik heb het slijpsel met een voegvuller gemixt en er een papje van gemaakt.
Voegen met een plamuurmes gevuld en later de vloer met korrel 100 weer opgeschuurd.
2x een laklaag op aan gebracht en de vloer ziet er weer als nieuw uit.

Groetjes,
Chris.

John den Haan schreef op 2 December 2009

Hoi Chris,

Bedankt voor je waardevolle tip!

Frank schreef op 13 January 2010

Vraag:
Ik wil mijn parket schuren en lakken, maar
ook het plafond en muren texen.
Welke volgorde kan ik beste doen.
Eerst schuren en lakken en daarna texen.
Of andersom.

Heidy schreef op 30 January 2010

Vraag: ik wil mijn klassieke parketvloer, honingkleur/glanzend, veel lichter en dof hebben, zoals een oude houten, ongelakte vloer. Hoe moet ik te werk gaan?

Fabian schreef op 30 July 2010

Hoi Heidy,

Ik denk dat je je vloer het beste kunt oliën, maar ik denk niet dat je vloer er veel lichter van zal worden. Tenzij er een gekleurde laklaag op zit natuurlijk.

GB Parket & Timmerwerken schreef op 1 November 2010

als het netjes en goed moet gebeuren kan U mij laten komen tegen een scherpe prijs schuur ik uw vloer en werk deze af met lak of hardwax olie
ik heb 20 jaar ervaring en zie vaak problemen door doe het zelvers die denken dat ze het kunnen.
aanzetten, schuurstrepen, niet vlak, enz. en laten we het niet hebben over de afwerking
mochten er vragen zijn hoor ik dit graag

groetjes
Gerrit Brink
www.gbparket.nl

van der laan schreef op 18 November 2010

Een gedeelte van een parketvloer is intensief belopen. Kan ik dat gedeelte alleen schuren en lakken of is het mooier als ik de gehele vloer behandel?

F.Van de Venne schreef op 22 November 2010

We overwegen om onze klassieke visgraten massief eiken parketvloer nog 1 keer te laten schuren. Reden: de vloer is in 20 jaar erg donkergeel geworden en bovendien vinden we de blinkende laklaag niet meer mooi. We willen graag een naturel/lichte doffe vloer. We laten alleen schuren als de vloer niet meer geel wordt. Ook laten we het alleen doen door een heel goede vakman met de beste en laatste technieken op dit gebied. Wie weet of onze doelstelling mogelijk is?

Hanneke schreef op 20 December 2010

onze essen parket vloer is in juli geschuurd en met hardwax behandeld. Nu komen er kieren in. Kan dit weer opgevuld worden en waarmee ?

TD Parket schreef op 30 December 2010

Dag Hanneke, de luchtvochtigheid in de kamer moet tussen 55en 65% zijn. Dit kan je met een luchtbevochtiger doen. Zo verdwijnen de kieren. Voor meer vragen bel gerust TD Parket op +32 477 393 469
F van de Venne, het is best mogelijk uw vloer te herschuren zonder dat deze terug geel wordt dit komt omdat de vernissen van nu met die van 20jaar een enorm kwaliteitsverschil hebben… Bel mij gerust voor meer info ik kan U tal van referenties geven.

mvg
Thomas Dieleman

jos van lier schreef op 8 January 2011

Wij zijn van plan onze eiken vloer te schuren en te behandelen.
Heeft iemand ervaring met het roken van de vloer om deze vervolgens te oliien en te waxen?
Mvg Jos van Lier

Sophie schreef op 16 January 2011

In de woonkamer heb ik een oude, versleten wengé parketvloer. Ik vind m veel te donker. Ik overweeg om ‘m te vervangen, tenzij er mogelijkheden zijn om ‘m lichter te krijgen/maken. Ik weet dat wengé kostbaar is. Maar versleten is versleten. HEeft iemand tips?
Mvg. Sophie

martin lindeboom schreef op 25 January 2011

ik heb een vraag een parket vloer van hardhouten plankjes van 7bij7 cm om en om schuren hoe kun je dat het beste doen en met welke schuurmachine is het beste

Wanda schreef op 21 March 2011

Ik heb een tweedehandse massief eiken parket vloer gekocht. Nu moet de vloer geschuurd worden, maar omdat de delen nog los zijn vraag ik me af of ik de planken voor het leggen beter kan schuren. Wat is wijsheid!

Benedikt schreef op 10 June 2011

Hoi, ik heb een probleem.
We hebben namelijk ons parket door een specialist laten matschuren en hervernissen. Maar dat laatste heeft dus heel wat problemen. Het parket is ondertussen reeds 7 (!!) keer herbehandeld, zowel geschuurd als vernist. Maar steeds zie je strepen éénmaal alles droog is. We zijn natuurlijk de wanhoop nabij, want dit duurt reeds 4 weken. En nog steeds krijgt men het niet goed. Zou er iemand weten hoe dit komt en vooral ook hoe dit kan opgelost worden?

Mvg,
benedikt

Anne De Nys schreef op 3 July 2011

Hallo,
Heb ongeveer 12 jaar geleden een grenen vloer gelegd. Omdat ik enkele verbouwingen achter de rug heb en mijn budget op is, overweeg ik om de vloer zelf te renoveren. Sommige planken vertonen wat schilfers. Kan iemand mij hierbij raad geven? Kan de vloer degelijk opgeschuurd en opnieuw behandeld worden?
Dank je voor je reactie.
Anne

Karin schreef op 3 July 2011

Het parket is geschuurd en gelakt. Na de 1e keer was het parket wit uitgeslagen.Ook na de 2e keer is dit het geval.Wie weet de oplossing?

Greg schreef op 7 August 2011

Voor meer informatie over alle soorten hout vloeren kan u terecht op:

http://hout-vloeren.be

Hout vloeren schreef op 7 August 2011

Voor meer informatie over alle soorten hout vloeren kan u terecht op:

http://hout-vloeren.be

lili schreef op 21 September 2011

ook visgaat parket, altijd gelakt en krijgen zo’n oranje gtige kleur. nu in een kamer hebben we enkel primer laten leggen, de kleur is daardoor veel mooier, maar gaat hij daarom vlugger verslijten?
nu gaan we in de woonkamer zelf schuren en we willen olien, kan iemand ons zeggen wat er precies gedaan moet worden? eerst primer dan olie? of geen primer? wellicht iets anders?

Esther schreef op 2 October 2011

Wij hebben een grenen vloer die in een hele donkere olie staat en beschadigd is.
Graag zouden wij de vloer licht maken, maar het budget is op om het te laten doen.
Kun je zelf de donkere olie eruit schuren en de v-naden frezen en hem daarna in een white wash lak of olie zetten?

Graag hoor ik wat tips.

Toon schreef op 10 October 2011

hoe kan ik het beste de vloer na het schuren in de lak zetten a;met kwast of b; met roller of c; met een vlak mop ???

margriet smit schreef op 7 March 2012

Hallo,een vraagje er ligt een houten vloer van 32jaar oud,kan ik die op nieuw opknappen??
Het is een vrij donkere vloer pal pali hout word er gezegt.
Hier en daarna is het beschadigd. Bedankt,
Vriendelijk groet,

margriet

K Schotsman schreef op 7 August 2012

Goedemiddag,

ik heb even een vraagje. Ik heb onder mijn zeil een oude hard houten vloer liggen. En nu wil ik graag de houten vloer gebruiken, alleen die is zwart geverfd met allemaal witte verfvlekken. Kan ik nu gewoon een zwarte verf erover heen doen of moet de vloer eerst geschuurd worden?!

Schuurvloeren.nl schreef op 29 December 2012

U kunt altijd vragen stellen, of de website bezoeken.

T Wijers schreef op 14 January 2013

Wij willen een parketvloer schuren en lakken en daarnaast ook de wanden en het plafond sausen wat is de volgorde. Hoe moeten we de groef die in de vloer is schuren

michiels parket schreef op 17 February 2014

voor alle parket werken zowel renovatie als leggen van nieuwe vloeren . meer info via tel nr 0495418524 .

meer dan 50 jaar ervaring in alle parketwerken : www.michiels-schillemansparket.be

BVO vloeren schreef op 18 December 2014

Krachtig artikel! Wij zijn zeker van mening dat indien men zelf hun parket kunnen schuren, eventueel met behulp van uitleg zoals hierboven, dat je dat zeker moet doen. Het is niet alleen financieel voordeliger maar ook leuk om te doen. Toch zien veel mensen tegen deze klus op simpelweg omdat ze niet capabel zijn ervoor, ga dus bij jezelf na of je een dergelijke klus kunt uitvoeren of niet.

Huren.nl schreef op 3 February 2015

Op Huren.nl vind je alle verhuurbedrijven in Nederland die een parketschuurmachine verhuren. Zo is er altijd wel een verhuurbedrijf in de buurt

Sas schreef op 1 March 2015

9 jaar geledem hebben wij een donker houten vloer met v groef laten leggen. Kostte 5500,00 euro . Nu heb ik daar enorm spijt van ik had veel liever zonder v groef gewild. Heeft iemand voor mij een oplossing om die v groeven te dichten?

Maan schreef op 16 June 2017

Via marktplaats een oude visgraatvloer gekocht, nu wil ik de vloer zo preparen dat die leg klaar is, alleen zitten er op de tand en groef oude lijmresten. Ik wilde dit wegschuren maar is vrij lasting om bij te komen.Is er een handigheid om deze lijmresten weg te halen, bijvb met een frees of iets? alvast bedankt voor de reactive.

Nicolas de Graaf schreef op 6 February 2018

Bedankt voor de goede tips. Het is belangrijk om het parket op de juiste manier te schuren. Als dit niet gebeurt kan het blijvende schade opleveren.

Marie de Jonge schreef op 9 October 2018

Een tijdje geleden heb ik mij ook verdiept in het schuren van mijn parket. Heb er uiteindelijk voor gekozen om dit zelf te doen. Met een gehuurde schuurmachine heb ik het oppervlak weer mooi opgeschuurd. Nu moet ik deze alleen nog even in de was zetten. Het resultaat mag er al best wezen!

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Parket schuren

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer