Marmer polijsten

Marmer polijsten is een delicate klus die met veel zorg voorbereid en uitgevoerd moet worden. Marmer is immers een gevoelig materiaal, dat met name bij gebruik van het verkeerde schoonmaakmiddel onherstelbaar beschadigd kan raken. Met de juiste voorbereiding, materialen en techniek kunt u echter met een gerust hart uw marmeren vloer van kleine krasjes ontdoen, zonder dat u daarvoor een dure professional hoeft in te huren. Als u er de tijd voor neemt en zorgvuldig te werk gaat, zult u er vanzelf achter komen dat het lang niet zo moeilijk en duur hoeft te zijn als deze professionals u doen geloven.

Wat heb ik nodig?

Droog of nat?

Er zijn twee manieren om marmer te polijsten; de zogenaamde ‘natte’ en ‘droge’ methode. De natte methode maakt gebruik van water om de hoeveelheid stof te beperken, maar het is met deze methode erg moeilijk om uw resultaat te beoordelen voor de steen volledig opgedroogd is. Aangezien marmer nogal poreus is, kan dit lang duren en het resultaat kan uiteindelijk tegenvallen. In deze gids kiezen we dus voor de droge methode, omdat deze uitstekende resultaten geeft en een stuk eenvoudiger is it te voeren. Met deze methode komt er wel fijnstof vrij, dus we raden u aan om in ieder geval een stofmasker en veiligheidsbril te dragen.

Aan de slag

Als u steen polijst, gebruikt u altijd silicium carbide schuurpapier. Met deze soort kunt u ultradunne laagjes van het gesteente afslijpen tot een gewenste glans bereikt wordt. U kunt het schuurpapier via een speciaal schuur- of polijststuk op een boor monteren. Begin altijd met een grove korrel; hoe lager het nummer, hoe grover de korrel (de zogenaamde ‘grit’). Een goede grit om mee te beginnen is 60; de finishing touch legt u met 1000 a 1500.

Het polijsten begint dus met de grove korrel. Begin NIET zomaar lukraak op uw vloer; zorg er eerst voor dat u gevoel krijgt voor de techniek en materialen door een oefensteen te gebruiken. Deze oefensteen is idealiter van hetzelfde materiaal als uw vloer, zodat u gevoel voor het materiaal, de uit te oefenen druk en de resultaten kunt krijgen. Schuur een dunne laag van de steen af en zorg ervoor dat u het schuurpapier altijd in beweging houdt. Doet u dit niet en houdt u het schuurpapier te lang stil over een vaste plek, dan loopt u het risico dat u een cirkelvorm in de steen slijpt.

Oefen niet teveel druk uit (laat het schuurpapier het werk doen) en zorg ervoor dat alle opstaande randjes en andere oneffenheden worden afgeslepen. Bent u klaar, ga dan over de volgende grit. Voor een optimaal resultaat neemt u kleine stappen, bijvoorbeeld 60-80-120-240-400-600-800-1000 en misschien zelfs 1200 of 1500. Hoe fijner de uiteindelijke korrel, hoe hoger de uiteindelijke glans. Het is veel werk, maar als u te grote stappen neemt, kan het zijn dat uw eindresultaat bekrast raakt.

Bent u tevreden met het resultaat? Dan kunt u aan de slag met uw vloer. Let er op: draag een veiligheidsbril en stofmasker, neem geen grote stappen in korrelgrootte en houd uw polijstmachine altijd in beweging. Wilt u uw resultaat beschermen tegen vlekken, dan kunt u een zogenaamde sealer gebruiken om de poriën van het marmer op te vullen.

Reacties

lacquet roger schreef op 12 September 2012

Hoe verwijdert ik olievlekken VAN OLIJFOLIE op witte carramarmer tafel.
DANK BIJVOORBAAT.

Rob Jasper schreef op 14 November 2012

Hallo,

Ik heb de bovenkant van een kastje waar een vise blauwe vlek inzet die we er niet meer uit kunnen krijgen.

Kan het schuren ook met een schuurmachine (zo’n tril geval) of een bandschuurmachine?

En hoe werk je het marmeren blad weer af na het schuren?

met vriendelijke groet,

Rob Jasper

ger schreef op 18 May 2013

ik heb een vraag ik moet een buiten vloer van marmer op knapen hij is helemaal dof geworden ik moet de glans weer terug krijgen wat raat u mijn aan om dat te doen.bvd ger

Edward Lagerwaard schreef op 24 October 2013

Beste Ger,

Van welke steen is uw buitenvloer gemaakt? Dit is erg belangrijk om te weten. Tuinen hebben vaak chinees hardsteen liggen en die kan men beter vermijden als het gaat om slijpen en/of polijsten.

mvg.
Edward

Edward Lagerwaard schreef op 24 October 2013

Wat betreft het bovenstaande artikel het volgende;

Na het lezen van de tekst zou men kunnen veronderstellen dat marmer vloeren (natuursteen vloeren) behandelen meer een “slag” is dan kennis en kunde. Dat dit niet het geval is heb ik zelf ervaren in de aanvang van mijn werkzaamheden als specialist in het renoveren van marmer vloeren. Men is qua resultaat en werkwijze al sterk afhankelijk van de soort steen waarvan de vloer is gemaakt. Gaat u een Belgische hardsteen “droog” schuren in de wijze die hierboven staat beschreven dan zult u hartkloppingen krijgen bij de laatste stappen, want u krijgt de vloer NOOIT goed! De bekende Bianco Carrara (wit marmer) zal simpelweg niet gaan glanzen en een Chinese Hardsteen zult u hoogstwaarschijnlijk onherstelbaar beschadigen. De bewering dat het gebruik van verkeerd schoonmaakmiddel op een marmer vloer tot onherstelbare schade kan leiden is eveneens onjuist. Alleen de heftigste middelen (zoutzuur) zal dit mogelijk kunnen veroorzaken, maar het gebruik van verkeerd schoonmaakmiddel uit zich meestal in doffe plekken in uw marmer vloer en deze zijn prima te behandelen door een vakman of door uzelf na ge├»nformeerd te zijn door een vakman.

Mocht u besluiten om uw vloer zelf te behandelen dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met ons of een andere vakman, voordat u begint. Het is erg vervelend als uw planning in de war loopt of onnodige kosten worden gemaakt door onvoldoende geïnformeerd aan de slag te gaan.

Peter Wanders schreef op 6 January 2014

Ik heb een marmer vloer in de woonkamer, het heet travertin marmer totaal 47 mtr2. Ik wil deze laten behandelen. Het liefst uitvlakken of slijpen zodat ik weer een prachtige vloer terug krijg.

Nu is het dof en niet meer glanzend te krijgen.

Het marmer lig nu 14 jaar, en ik kan me voorstellen dat de top laag er een beetje af is.

Wie kan dit op een professionele manier doen, voor een redelijke prijs.

telf.06-36139947

J.Tates schreef op 12 August 2014

Heb een Bianco carrara keukenblad welke kleine doffe vlekjes heeft door spetters van frisdranken hoe kan ik dit weer glazend krijgen ? Groetjes john

Karin schreef op 15 July 2015

Kun je de bianco carrara wel weer helemaal mooi krijgen door die zelf te schuren? Want ik begrijp dat met ‘droog’ schuren er geen glans zal ontstaan. Is ‘nat’ schuren dan wel een optie of kun je bij bianco carrara er beter vanaf blijven

juffer schreef op 23 September 2015

zwart marmerenklok is dof waar mee krijg ik hem weer glanzend

carlos lesage schreef op 10 January 2016

Ik heb een travertin vloer sinds 1978. Altijd goed onderhouden geweest met glansmiddelen maar sinds een paar jaar is er een doffe plek waar ik mij zetel schuif en die is niet meer glanzend te krijgen.
Kan ik dat zelf bewerken? Moet de volledige vloer opnieuw geschuurd worden of kan ik mij beperken tot de doffe oppervlakete?

van Gemerden schreef op 12 February 2018

wil zelf een groen marmer aanrechtblad ( 10m. x 0.6 m ) opknappen. Cola en citroen etc.
Hoeveel standaardbladen schuurpapier zal ik nodig hebben. Niet overal nodig
Wie levert dit schuurpapier.?
Vriendelijk dank
van Gemerden

Linda schreef op 25 January 2019

Mijn man heeft het zelf geprobeerd maar helaas is de vloer er alleen maar slechter opgeworden. Wij hebben uiteindelijk professionals ervoor ingehuurd die het fantastisch hebben gedaan. Dit bedrijf hebben wij mee gewerkt: www.marmerbehandelen.nl

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Marmer polijsten

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer