Laminaat

Laminaat bestaat in tegenstelling tot wat velen denken niet uit puur hout. Het zichtbare deel van laminaat bestaat uit een papieren afdruk, bedekt door een transparante toplaag bestaande uit melamine vermengd met aluminiumoxide (corundum). De afruk is er meestal één van hout, maar kan ook bijvoorbeeld de impressie van graniet of marmer geven. Onder de afdruk vinden we een laag van dicht geperst vezelbord (HDF), die het laminaat zijn stevigheid geeft. Onderaan bevindt zich een kunststof laag, meestal van melamine.

Soorten laminaat

Er bestaan vier soorten laminaat:

Eigenschappen van laminaat

Hieronder een beknopt overzicht van de eigenschappen van een laminaatvloer:

Veelgestelde vragen

Een laminaatvloer kiezen

Een vloer is geen kleine investering. Wees daarom kritisch en stelt uzelf minimaal de volgende vragen alvorens u een laminaatvloer aanschaft:

Reacties

prins schreef op 27 October 2009

Wat is op een houten balklaag met 22 mm vloerdelen, aan de onderzijde voorzien van gipskarton dik 12,5 mm tussen de balken aangebracht de brandwerendheid met toevoeging van een laminaatvloer?
gaarne p.o. antwoord.
Bij voorbaat dank.

John schreef op 16 July 2010

het verwerken van laminaat ( zagen ) moet je een afzuiger gebruiken???????

W.J.Mathijssen schreef op 18 November 2010

Mijnheer/mevrouw,

Als ik een laminaat vloer wil laten leggen in mijn keuken en woonkamer. Is 7mm voldoende als ik mijn huis alleen bewoon en geen huisdieren heb.Het is niet noodzakelijk dat de vloer langer dan 10 jaar ligt.

Met vriendelijke groeten,
WJMathijssen

christa schoute schreef op 9 March 2011

Ik wil in een appartement een laminaat vloer leggen, wat moet de ondervloer zijn en hoe dik word de ondervloer met de laminaatvloer samen.
Dit alles i.v.m de geluidsoverlast van de andere onderburen.wat is wettelijk verplicht?
De vloer zal gelegd worden op een betonvloer.
Wie weet dat?

ana schreef op 15 September 2011

Wat is de wettelijk verpichte eis voor het hebben van een laminaat vloer? Ik heb herhaaldelijk gevraagd of de ouders rekening willen houden met mij. Zij hebben mij verteld dat zij dat niet willen doen. En bovendien dat zij hun geluiden mogen uitvoeren van 6.30 s morgens to 8 uur s avonds.

Mijn boven buren hebben een laminaat vloer en 3 kinderen.. Ik heb van s morgens half 7 tot savonds 9 uur last van bonken, stampen, springen en het veslepen en stuiteren van meubilair door hun 3 kinderen.

Alloc schreef op 7 September 2012

In tegenstelling tot wat de tekst aangeeft is juist bij HPL door de opbouw uit verschillende lagen een veel flexibeler ontwerp mogelijk. Zo worden er scheepsdekvloeren geproduceerd en tegelvloeren met veel meer structuur dan in DPL vloeren

@John Met een laminaatknipper heb je geen afzuiging nodig

@WJMathijssen Niet de dikte van het laminaat maar de gebruiksklasse is bepalend voor de geschiktheid in een bepaalde ruimte

@Crista @Ana Ook voor geluidsoverlast is niet de dikte van de ondervloer bepalemd, maar de samenstelling. Volgens het Bouwbesluit moet de ondervloer een geluidsreductie geven van 10dB(A) volgens NEN 5077, zorg dus dat een ondervloer wordt aangeschaft met een TNO label waarop duidelijk bovenstaande NEN-norm vernoemd wordt

Kunststof laminaat schreef op 26 October 2012

Laminaat vloer kiezen. Tegenwoordig zijn er ook kunststof laminaat vloeren. Deze zijn geheel vochtwerend en kunnen ook in bijvoorbeeld badkamers worden geplaatst. Zie ons site voor de mogelijkheden.

Marijnissen Rita schreef op 27 June 2014

Beste,

Werkt laminaat brandvertragend? zo ja is daar dan een certificaat voor beschikbaar?
Ik ga een zaak beginnen en omdat ik in het sanitaire gedeelte geen gewoon wandplaten mag gebruiken(brandweervoorschriften) dacht ik eventueel om laminaat tegen de muur te bevestigen.

Alvast bedankt

Mvg
Rita Marijnissen

Huren.nl schreef op 3 February 2015

Bekijk op Huren.nl alle verhuurbedrijven van de laminaat snijder in Nederland

Verstekschaar schreef op 2 October 2015

Laminaat en plinten kunt u het beste knippen met een Verstekschaar van LÖWE. Deze vindt u op www.scharenpunt.nl.

Romy schreef op 15 January 2016

Als ik speciaal dempingmateriaal onder het laminaat wil plaatsen kan dit dan in combinatie met de vloerverwarming?

Gerda Godrie schreef op 29 March 2016

Wij hebben vorige week een laminaatvloer laten leggen en hebben heel veel last van statische electriciteit.
Wat is hier aan te doen? We hebben de luchtvochtigheid van de kamer al verhoogd, maar we blijven ‘stroomschokken voelen. Wie heeft een oplossing?
Met vriendelijke groet, Gerda Godrie .

Marie de Jonge schreef op 9 January 2019

Ik heb een tijdje geleden ook laminaat gelegd. Het verbaasde me hoeveel soorten er tegenwoordig beschikbaar zijn. Iedereen die bij mij langskomt denkt dat het echt hout is!

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Laminaat

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer