Cementsluier verwijderen

Cementsluier is een doffe aanslag die na het leggen van tegels achter kan blijven. Het is in feite een zeer dunne laag voegmiddel die door het afstrijken over de tegels is uitgesmeerd. Cementsluier kan een nieuw gelegde vloer aardig verpesten, met name als de tegels glanzend van aard zijn. Om cementsluier te voorkomen, kan het in sommige gevallen nodig zijn de tegels te coaten alvorens ze te voegen. Tegelaars die incorrect te werk gaan, willen dit of het afboenen van de tegels nog wel eens vergeten. Hierdoor blijft er na het opdrogen een doffe cementlaag op de tegels achter. Hieronder een aantal tips voor het verwijderen van deze ongewenste waas.

De cementsluier verwijderen

Er zijn verschillende technieken voor het verwijderen van cementsluier. Omdat niet alle tegels en voegmiddelen hetzelfde zijn, werken niet alle technieken voor iedereen even goed. Meestal geldt wel dat hoe langer de sluier erop zit, hoe lastiger het is deze te verwijderen. Wacht er dus niet te lang mee, omdat het probleem anders groter kan worden:

Let op: niet alle tegels kunnen tegen zuur. Met name marmeren vloeren kunnen zwaar beschadigd raken door zure oplossingen! Test dus eerst op een reservetegel!

Cementsluier voorkomen

Het voorkomen van cementsluier is niet heel moeilijk. Maak vlak na het drogen van het voegmiddel gebruik van een warme, natte spons, waarmee u de tegels volledig schoonveegt. Wees niet te ruw, omdat u anders onbedoeld voegmiddel uit de voegen kunt trekken. Begin om deze reden ook niet te vroeg met het afboenen van de tegels. Een goede richtlijn om aan te houden, is dat u met uw vingers over de voegen moet kunnen glijden zonder dat er voegmiddel op uw vingers achterblijft. Een andere manier om hardnekkige sluier te voorkomen, is het correct sealen van tegels alvorens u gaat voegen. Met name gepolijste keramische tegels hebben veel onzichtbare poriën waarin het cement zich kan hechten. Door deze tegels voor het voegen eerst te impregneren, voorkomt u grote problemen.

Reacties

joke schreef op 30 August 2009

beste,
2 jaar geleden werd er in onze nieuwbouw een keramische vloer geplaatst. de vloerder vertelde ons dat het voldoende was de vloer te reinigen met regenwater na plaatsing , zo gezegd zo gedaan. momenteel zijn er op onze vloer plekken (eerder afdrukken van vb. een emmer, een druppel die gemorst is, …)een vloerspecialist vertelde ons dat het beter zou zijn om nu nog een cementsluier te gebruiken. kunnen wij hiervoor een schrobmachine huren/ gebruiken + produkt?
indien mogelijk graag ook uw advies, tips ,…
mvg, joke

Kees schreef op 9 April 2010

Joke, ik zou het niet doen want bij mij hebben ze dat ook geprobeerd. Had ik het maar nooit toegestaan. Er was geen andere oplossing volgens de tegelzetter.
Hij met de schrobmachine naar boven en aan de slag, maar toen het nat was leek het nog wat maar na een half uurtje drogen: allemaal krassen, we hebben donkere zwarte tegels, en het zag er niet meer uit !!!! Ze hebben geprobeerd te polijsten met één of ander middel, maar de krassen bleven. Toen ze uiteindelijk met de schrobmachine naar beneden liepen struikelde de tegelzetter en lazerde het apparaat naar beneden… en wat denk je ; een grote beschadiging op mijn Amerikaans eiken vloer….
maar we zijn verzekerd zei hij, het komt goed. Vloeren specialist gekomen, geprobeerd een deel te vervangen, nou je raadt het al… kleurverschil van hier tot Tokyo, en de delen liggen niet recht… en ja dat hoort bij houtwerking zeggen ze…. wat een ellende, had ik die eikels maar nooit in mn huis gelaten ! Ik heb dus uiteindelijk een ander bedrijf nieuwe tegels laten plaatsen en nu is het wel goed, kostte wel bijna 2000 euro, maar de rechtzaak loopt nog, en voor mn vloer is een aparte zaak tegen die laaielichter van vloerenlegger en co.
tip: doe een zonnebril op dan zie je het ook niet.

sophie schreef op 14 July 2010

dag,
ik heb vandaag mijn keramische donkergrijze vloer in de living geschuurd met cementsluier verwijderaar, verdund met water natuurlijk. de grote fout die ik nu gemaakt heb, is dat ik het dat water langs mijn gang naar buiten getrokken heb! maar nu is de vloer in de gang(een andere keramische donkergrijze tegel) helemaal bleek getrokken door dat zuur van die cementsluier! ik heb nu al 5x met regenwater en een sponsje die vloer proberen te reinigen, maar het helpt niet!! wat moet ik doen?? ‘t is om bij te wenen.

miranda schreef op 26 April 2011

Ik heb nieuwe tegels in de badkamer het zijn poreuse tegels nu is door tegellijm of voegsel allemaal witte uitslag ontstaan ik heb al vanalles geprobeerd maar niets helpt. heeft iemand een tip

jildo schreef op 9 May 2011

je kunt met oude kranten de sluierlaag van de tegels afhalen geen dure rommel maar gewoon oude kranten

PHILIPS ERIC schreef op 28 June 2011

Heb mijne vloer in de keuken met zwart epoxy opgevoegd.Nu zijn er plekken op van voetstappen .Al met speciaal produkt behandeld maar blijft hetzelfde.Wat kan ik doen?

julia verhaegen schreef op 23 July 2011

heb een zwarte tegel vloer matte steen met wat kan ik die het beste kuisen daar zie je alles op

FRANCIS schreef op 29 July 2011

geachte
we heebben glas mozaiek latenplaatsen en voegen met epoxy voegsel van mapei
maar nu constateren wij na opkuis nog een reelijke waas vof sluiier he verwijder ik die het best

arjan moro schreef op 18 August 2011

ik woon in Cambodja en heb zowel binnen als buiten van die rode baksteen kleurige gebakken tegels laten leggen. Nu komt er elke keer op verschillende plaatsen een witte waas na schoonmaken en witte voetstappen, het lijkt wel op een schimmel of zo. Is dit cement sluier? de vloer ligt al een jaar en het blijft terug komen.

Joyce schreef op 15 September 2011

Een cementsluier moet ten alle tijden van je vloer gereinigt worden. Dit kan absoluut niet alleen met water! Ook al lijkt je vloer helemaal schoon, een cementsluier kan niet eens door het oog gezien worden. Er blijft altijd een laag liggen die er dan niet af is gehaald. Dit kan voor keramische tegels alleen met een zuurhoudend product, voor natuursteen is er een product dat niet zuurhoudend is. Je hebt bijv. lithofin cementsluier verwijderaar voor keramische tegels en lithofin vuiloplosser voor natuursteen.
U dient zorgvuldig de gebruiksaanwijzing te volgen die achter op de verpakking staat.
De witte waas waar velen het over hebben is uiteraard nog de cementsluier die er nog op zit. Als u deze sluier niet zorgvuldig verwijdert kunnen er ook kringen ontstaan (het uitbijten van de sluier) door bijv. jus’orange knoeien, urine op de vloer(bij toilet).

Let wel altijd op of je een keramische tegel hebt of natuursteen! U mag absoluut niet met iets zuurhoudends aan natuursteen komen(dus ook geen dorpels, vensterbanken en chroom).

joke marijnen schreef op 18 October 2011

hallo

Ik heb een bed & breakfast de bad kamers zijn 1 jaar geleden verbouwd.
Nu heb ik op de vloer zwarte antislip tegels
waar een grijze waas op zit, met van alles al geprobeerd,van hg antisluier azijn schoonmaag azijn groene zeep en noem maar op.
Niet schoon te krijgen.
Wie kan mij helpen.

Joke Marijnen

Peter Paauwe schreef op 26 October 2011

Bij een cement of voegensluier is er maar een remedie! Koop staalwol 3×0 en je poetst de sluier zo weg.

Peggy Adema schreef op 12 November 2011

Hoe ga je om met een cementsluier op glas?
Gewoon gelekt uit de holle stenen waar het huis mee is gebouwd?

De verzekeraar vergoedde een keer de vervanging van de schuifpui, maar gaat dat niet een tweede keer doen vrees ik?

Weet iemand raad?

sam schreef op 13 January 2012

ik heb enkele dagen geleden mijn wc betegeld, een matte zwarte volgebakken keramische tegel
toen ik hem wit invoegde en erna gepoetst had was hij prachtig, een dag later alle tegels witte schijn, is gewoon in de porieen getrokken
weet iemand raad mss? mvg

Nathalie schreef op 16 March 2012

Wij hebben een cementvloer geplaatst.
Hij zit vol vlekken, de ene tegel is donkerder dan de andere en er ligt een waas op. We hebben al verscheiden producten gebruikt maar niets helpt. Wat moeten wij doen?

Sandra schreef op 23 March 2012

Ik heb vorig jaar de cementsluier van onze oprit verwijderd met een chemisch cementsluier produkt van HG. Nu heb ik allemaal donkere plekken daar waar het produkt gebruikt werd, blijkbaar zijn mijn stenen heel poreus. Mijn oprit ziet er niet uit, vol lelijke donkere plekken. Weet er iemand hoe ik dit eventueel kan weg krijgen?
Hartelijk dank

corry schreef op 15 April 2012

We hebben onlangs donkergrijze tegels laten leggen en laten voegen met wit met een zilvertintje. Nu is er op de tegels voegwit in spetters. Hoe verwijder ik deze? Reeds een en ander geprobeerd,. Vast hartelijk dank

Annelies schreef op 16 May 2012

Kan cementsluier met een stoomreiniger verwijdert worden?

michelle schreef op 3 June 2012

hallo mensen,

ik heb een vraagje..
er zitten zwarte spikkels op de badkamermuur, waarschijnlijk komt dit door het slijpen van de badkamervloertegels.. mijn vraag is hoe krijg ik dit er af? ik hoop dat het nog kan anders moet ik weer opnieuw beginnen..
wie o wie kan mij helpen???

budenaers sylvain schreef op 16 June 2012

ik heb aan mijn oprit de muur opnieuw laten invoegen , maar helaas begon het s,avonds te regenen op de muur nu is er cement op mijn gevel zou u mij raad kunnen geven met welk middel ik dit zuiver krijg zonder mijn voegen aan ta tasten, graag raad

2)ik ga mijn koer opnieuw invoegen dit zijn cementdallen met welke samenstelling kan dit gebeuren en een produkt voor de vorst en zeker voor de regen

selma schreef op 11 July 2012

Heeft iemand ook een manier of middel om cementsluier te verwijderen van ramen. Door cementsluier heb ik lelijke plekken op mijn ramen. Lijkt alsof ze nat zijn geweest en zijn opgedroogt waar heel veel kalk is ontstaan.

jordy schreef op 23 July 2012

mensen met eeb caramise vloer je kunt hem polijsten met HG danb is de vloer weer als nieuw wilt u meer tips over al u’w schoonmaak aan huis bel dan 0620861836 mvg jordy

maria janssen schreef op 26 July 2012

Vraagje, in de badkamer worden de voegen, die zijn met voegenwit gedaan, toch goor. Hoe kan ik die het beste weer mooi krijgen.
De tegels zijn wit met lichte grijze wolkjes maar door de grauwe voegen lijkt de badkamer vies.

mvr. Maria.

fernand decuyper schreef op 11 October 2012

Ik heb
mijn grote oprittegels (50×50 cm) opnieuw laten opvoegen.De tussenruimte tusen de tegels en langs weerszijden is een asfaltbedekking.het slijpstof is op de asfalt terecht gekomenen daarna is het begonnen met regenen. het slijpstof heeft zich als een fijne cementkoek op het asfalt vast gezet. weet iemand raad hoe dit te verwijderen is
Dank bij voorbaat
F Decuyper St-Michiels-Brugge

Edwin schreef op 19 October 2012

Hallo,
vandaag heb ik mijn raam met cementsluier schoongekregen dankzij de volgende tip die ik tegenkwam. Ik heb getwijfeld of ik HK250 zou aanschaffen (flesje 100 ml. kost ruim 48 euro) maar dat heb ik me kunnen besparen. Ik was nu zo’n 12 euro kwijt en ik ben heel tevreden. Evt. herhaal ik de behandeling nog een keer maar er is nauwelijks nog iets te zien. En volledig krasvrij.

=>Als u last heeft van (op waterdruppels lijkende)kalkachtige aanslag op uw ruiten, is dit het gevolg van het salpeter dat uit de voegen van uw gevel komt. Dit is met gewoon ramen zemen niet te verwijderen en zeer hardnekkig.Hier zijn (professionele) maar zeer dure reinigingsmiddelen voor of, zo wordt ook wel geadviseerd, de gevel te laten impregneren.

Er is echter een veel goedkopere (veilige) en minstens net zo effectieve oplossing om de vlekken weg te krijgen

Hoe werkt het : – Zeem uw ramen zorgvuldig zodat er geen stof of vuil meer opzit – Neem een kleine (palm) schuurmachine. liefst met een variabel toerental – Bevestig op de voet een zachte polijstpad – Neem vervolgens een fles Commandant autocleaner nummer 4 en doe een bescheiden hoeveelheid cleaner op de polijstpad en polijst(alsof u uw auto poetst)de ruiten – Maak een draaiende beweging zonder veel kracht te zetten op de ruit – Laat de cleaner drogen, neem af met een schone droge doek – Spoel de ruit af met schoon koud water en herhaal het proces tot alle aanslag weg is – Zeem vervolgens de ramen zoals u gewend bent.

Het mooiste reslutaat krijgt u door water met scheut ammonia-droog trekken, iets laten drogen en nawrijven met oude krant(geen zeem)

Uw ramen zijn weer als nieuw.

Roxanne schreef op 7 May 2013

Ik lees heel veel vragen en weinig tips.
Mensen die last hebben van residu op glas raad ik aan om met een glaskrabber aan de gang te gaan. Hoe langer het erop zit, hoe moeilijker je het eraf krijgt.

Om voegen wit te laten trekken kun je volgens mij het beste witte wodka gebruiken op een flinke prop watten en deppen.
Ook hebben ze van HG vocht schimmel en weerplekkenreiniger maar dat is ongelooflijk agressief (zet alsjeblieft een mondkapje op want het voelt echt onprettig op je luchtwegen). Natuurlijk altijd testen op een reserve-tegeltje of op een onopvallend stukje.

Ik ga zelf de sluier proberen verwijderen met het mengsel van azijn en als dat niet lukt ga ik het proberen met oude kranten zoals ik hier ook heb gelezen.

Wendy schreef op 19 May 2013

Hoi,

Wij hebben als vloer gepolierde beton laten doen… Met zwarte kleuring . We hebben hem niet helemaal blinkend laten polieren zodanig de vloer zowat een ouder uitzicht zou krijgen , dus als hij opgedroogd is dan kleurt hij zowat naar het grijze aan ipv zwart. Bij nat , is hij zwart .
Nu hadden we nog veel sluier erop en hebben hem geschuurd met cementsluier, na gespoeld met water , en opgenomen . We hebben hem laten drogen , maar hebben vlekken nu , vloer heeft lichte en donkere kleur , en de vlekken zijn donkerder dan de tegel . . Hoe kunnen wij dit oplossen ??? Weet iemand aub raad ,?! Graag reactie !..

Sandy schreef op 27 May 2013

Ook wij hebben net een nieuwe vloer (keramische tegel) laten plaatsen en hebben de cementsluier verwijderd met het product van Berdy. De sluier is verwijderd maar…

In de kleine putjes van de tegel zie je nog cementsluier/specieresten zitten. Moeten we nu echt met een klein borsteltje over elke tegel apart nog eens gaan om elk gaatje te reinigen?

Wie o wie heeft dit ook al voorgehad?

Lene schreef op 10 June 2013

Niemand leest hier echt de vragen van een ander, maar stelt gewoon maar vragen. Zooo asociaal zeg. De ene onbeantwoorde vraag na de andere, zéér interessant om te lezen!!!

Zoef schreef op 10 June 2013

Lene, dat van jou vind ik nog de beste 0_o
Zeker cement sluier op de spiegel.

Ruud schreef op 6 August 2013

Tip van mijn tegellegger: lauw water met schoonmaakazijn. En dan goed schrobben. Het is een hels karwei maar je hoeft maar een keer te doen. Als je het er echt niet afkrijg dan HG cementsluierverwijderaar gebruiken.

Later de vloer gewoon schoonmaken met lauw water en schoonmaakazijn. Geen middelen gebruiken waar zeep in zit.

Ruud schreef op 6 August 2013

Overigens eerst de vloer boenen met een droge doek. Dit 1 dag na het leggen van de voer.

Nihad schreef op 1 September 2013

Hoi ik heb marmeren vloer tegels laten zetten in mijn hele huis. De voegen hiervan vind ik niet mooi, omdat de voegen niet 1 kleur zijn maar 3 kleuren. heel lelijk donkergrijs, lichtgrijs en witte kleur. Ik heb de voegen lopen boenen zodat ik ze 1 kleur kreeg. Ik dacht namelijk dat ze misschien vies waren na het leggen van de tegels. Maar helaas als de voegen weer drogen na het boenen komt die lelijke kleur weer terug. Wat kan ik hier aan doen en hoe komt het dat die voegen niet 1 kleur is, maar overal een verschillende kleur. Help me alstublieft als jullie een tip hebben, want de tegels hebben me een fortuin gekost en baal hier enorm van

Alvast bedankt

venomi schreef op 22 September 2013

Wij hebben antislip tegels donker met een lichtgrijze voeg.
De sluier gaat er maar niet af lijkt het wel.
We hebben pure azijn gebruikt en dat was geen probleem er ging veel weg ermee maar er blijven restjes achter. Na veel schrobben en opnieuw azijn helpt het verder niet meer.
Hier en daar blijven hardnekkige lichtgrijze strepen.
HG geprobeerd maar azijn deed meer zijn best.
Kan ik schuren met een kunststof roterende borstel of met staalwol? of is er toch nog zoals zo veel gevraagd hier een betere manier.
een staaldraad borstel liet een lichte verkleuring achter dus dat kan niet.
Zijn er proff. die tips hebben?

Renate schreef op 27 December 2013

HMK R55 Grondreiniger Zuurvrij Moeller Stone Care gebruiken om cement sluier en alle andere soorten vlekken te verwijderen. Wij hebben een castelo vloer maar ik denk dat het ook helpt op andere vloeren. Er is een hele serie producten in deze lijn dus wellicht handig om even te kijken of er ook nog iets andere bij zit.

peep schreef op 24 May 2014

Vraag: de stukadoor heeft bij ons gips op de natuurstenen dorpel geknoeid…gevolg zijn allemaal witte vlekken

wie o wie weet mij uit de brand te helpen

VEEEEL DANK

jaak vermeulen schreef op 29 August 2014

hallo beste heb een inloopdouche ingewassen met epoxy de vloer was een antislip ,nu bij afkuisen met een dwijl is er blijkbaar een laag bovenop mijn tegel en daar is tevens de kleur van mijn dwijl op afgegeaan ,wie kan mij daarin helpen ,de epoxy is reeds 2 maand geleden geplaatst.

Gerda schreef op 26 October 2014

Om de cementsluier van de tegels te verwijderen kreeg ik de tip van iemand om dit te doen met paraffine-olie. Dit werkt heel erg goed, niets meer te zien. Even met een schone droge doek na wrijven en voila…prachtig schoon en glimmend.

Dennis schreef op 29 November 2014

Vraagje,

Vorige week zijn er nieuwe wit/grijze tegels met laminaatlook gelegd.

De vloerder zij na afloop dat ik een maand moest wachten voor ik de cementsluier mocht verwijderen met een product ervoor ter bescherming van de voegen.
klopt die termijn want dat lijkt me wreed lang.

nu liggen er hier en daar plekken van teveel voegsel en ook zijn er vuile strepen en bruinzwarte vlekken op enkele tegels, kan ik die wegkrijgen zonder een cemensluierverijdereaar te gebruiken?

lisette bismans schreef op 4 February 2015

ik heb vloer liggen 1,5 maand nu mag ik de vloer nu lichtjes dweilen met champoo mag dat aub !!!!!!

Peet schreef op 6 September 2015

wat bij mij goed ging was een wondersponsje met wat azijn. Daarna goed afnemen met een vochtige doek en dan droogwrijven.

mw de Vos schreef op 22 December 2015

vorig jaar hebben wij keramische tegels laten leggen door Rietmeijer uit Almelo. helaas hebben ze ons niet goed verteld hoe de vloer schoon te maken. Advies was met alles reiniger en Groen zeep was prima. Maar aan de randen bleef cementsluier of welk voegsel ze ook gebruikt hebben. Bel ik daar over op na blijkt dat ik juist geen groene zeep reiniger moet gebruiken, maar een speciaal middel R57 en 59, veel geboend met sponsje maar helaas zijn de vlekken niet weg te krijgen. Ook niet met schoonmaakazijn. De stoomreiniger heeft iets geholpen. en de vlekken trekken ook weer smeer aan, maar stoomreiniger haalt dit gelukkig wel weg. Heb je veel geld uitgegeven voor de vloer die je graag wilde is ie gevlekt.
mocht iemand nog tips hebben graag!

Volkert Bobeldijk schreef op 27 April 2016

Mijn Eureka moment ! Ik had ervaring met tegelen en de redelijk gladde vloertegels goed schoongemaakt dacht ik. Ik kreeg een keiharde sluier, die ik met mijn grove badhanddoek niet meer goed weg kreeg.

Mijn vinding;

Neem zo’n driehoekig schuurmachientje waar je normaal verf mee uit kozijn-/traphoekjes verwijdert.

Druk de driehoekige kop hiervan op een ordinair plastic schuursponsje met uiteraard het schuurgedeelte op de sluier. Geeft niet als er geen klittenband op zit.

Zet het schuurmachientje aan en polijst de sluier met het grootste gemak weg !

N.b.
Geen metalen schuurspons of schuurpapier gebruiken.
Ik had ongeveer 4 à 5 schuursponsjes nodig. De vloer was 4×5 meter ongeveer. De tegels 30×30cm.

Frans Evers schreef op 5 May 2016

Vraag:

Ik heb sinds kort een vloer met terra cotta tegels. Echter deze zijn zeer poreus dus heb ik eerst de vloer met speciaal middel geïmpregneerd voor het voegen. Daarna gevoegd en nu toch een sterke grauwsluier. heeft iemand een idee hoe die weg te krijgen.

Gert schreef op 24 May 2016

Ik ga ook mijn zopas gelegde tegels reinigen met cementsluierverwijderaar. Mijn vraag is nu: hoe doe je dat voor wandtegels? Gewoon enkele malen inwrijven met een spons en dan afspoelen met water neem ik aan?

Nicole schreef op 25 August 2017

Ik heb de sluimer op de tegels verwijderd simpelweg met krantenpapier te wrijven op droge vloer. En daarna met een uitgewrongen doek erover te gaan. Dat werkt effectief. Het is een heel intensief werkje. Daarna kan je de vloer eens grondig poetsen met een goed product.

paul schreef op 10 December 2017

Tip:
Gebruik voor een keramische vloer een 50%azijn water oplossing. Giet dat vanuit een emmer bruut over de vloer, en boen de vloer daarna met een borstel die ook voor de ramen gebruikt kan worden. Na het borstelen de vloer afnemen met een natdroog stofzuiger. Op die manier zuig je de troep van de vloer, en blijft er weinig sluier achter. Dit herhalen tot er niks meer op de vloer achter blijft.

Dat laatste is te controleren . Het water azijn in de stofzuiger blijft schoon.

Succes

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Cementsluier

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer