Tuinhuis bouwen

Een tuinhuis bouwen is een flinke onderneming, die de ijverige doe-het-zelver aardig wat geld kan besparen. Het zelf bouwen van een tuinhuis geeft u daarnaast wat extra vrijheid in de inrichting, materiaalsoort en afmetingen. Dit is uiteraard mits u geen gebruik maakt van een afgestemde set planken van bijvoorbeeld het tuincentrum of Ikea. Hoe dan ook, een zelfgebouwd tuinhuis kan u voorzien van handige opslagruimte voor grasmaaiers en/of ander tuingereedschap. U kunt er ook fietsen kwijt of een hobbyruimte van maken; er zijn zelfs mensen die van hun tuinhuis een sterrenwacht maken. In dit stappenplan geven we bij elke stap een aantal tips om het bouwen beter te laten verlopen.

Let op: Voor u begint, is het belangrijk te weten of u al dan niet een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van uw tuinhuis. Vraag na bij uw gemeente en controleer het dossier bouwregelgeving van VROM. Overleg ook met de buren voordat u een tuinhuis plaatst dat bij hen het zonlicht kan blokkeren.

Stap 1: de fundering en de vloer

Let op: vergeet niet dat u eventuele buizen, kabels en leidingen legt alvorens u de fundering afmaakt!

Zorg ervoor dat uw tuinhuis op een vlakke grond komt te staan die waterpas is. Graaf de grond af tot een diepte van ongeveer 20 a 25 centimeter en vul het geheel tot 10 a 15cm onder de rand op met zand. Tril/stamp het zand aan om verzakking te voorkomen. Vul de afgraving af met gietbeton; gebruik eventueel betonmatten om scheuren te voorkomen. Maak de afmetingen van uw betonnen fundering net iets kleiner dan die van het huisje. Op deze manier kan het overtollige water ontsnappen zonder het tuinhuisje in te sijpelen. Laat de dikte van de fundering iets toenemen met een groter tuinhuisje. Heeft u bijvoorbeeld een oppervlakte van 5 bij 5 meter, giet dan een betonnen fundering van ongeveer 15cm dik.

Nu wordt het tijd het raamwerk van de vloer te timmeren. Plaats nooit zomaar de wandbalken op de betonnen ondergrond; dit geeft waterschade en heeft een onstabiel tuinhuis tot gevolg. Zorg er altijd voor dat u eerst fundamentsbalken met een afwateringsprofiel plaatst. Hierop kunt u veilig de rest van het tuinhuis plaatsen zonder vocht- en stabiliteitsproblemen. U kunt er eventueel voor kiezen de funderingsbalken vervolgens te verankeren met bouten.

Stap 2: de muren

Gebruik voor de muren een houtsoort die goed bestand is tegen weersinvloeden als regen, hitte en kou. Behandeld hout is, zeker in ons roerige klimaat, zeer sterk aan te raden. U kunt eventueel het hout zelf nabehandelen met houtolie van bijvoorbeeld restol. Afhankelijk van het type tuinhuis, begint u nu of met de constructie van het frame, of met de onderste laag. Controleer in een vroeg stadium of de uitsparing van de deur klopt en zorg ervoor dat u waterpas blijft werken. Plaats de deuren zodra u bij de vijfde laag bent aanbeland. Werkt u met verticale planken, wacht dan met het plaatsen van de deur tot de muren af zijn. Plaats eventuele ramen het laatst; zaag (indien u geen prefab huis plaatst) uitsparingen uit de muur en plaats de glasplaten aan de binnenkant. Timmer de raamkozijnen vast met gegalvaniseerde spijkers, om problemen ten gevolge van roest te voorkomen.

Stap 3: het dak

Plaats eerst alle draagbalken. Afhankelijk van het type tuinhuis betekent dit ofwel dat u de balken in uitsparingen plaatst, in stalen houders plaatst, ofwel bovenop op de muur vastzet. In het laatste geval zult u een façade voor de zijkant van de balken willen plaatsen om het geheel af te dichten. Zorg in alle gevallen voor voldoende overhang voor de afwatering. Zodra de draagbalken zijn geplaatst, kunt u het dak gaan aftimmeren. Gebruik hiervoor platen van multiplex, die u met flinke spijkers vasttimmert aan de draagbalken. Hierop plaatst u vervolgens singles (flexibele dakpannen) van asfalt. Werk bij het bedekken van beneden naar boven: plaats de volgende schingle altijd halverwege over de vorige, om een waterdichte afdekking te garanderen.

Stap 4: afwerking

De eerste stap in de afwerking is de afwatering. Zorg ervoor dat u dakgoten aan de kanten plaatst waar dit nodig is. U kunt er ook voor kiezen om een rand met grind om het tuinhuis heen te plaatsen, om te voorkomen dat opspattend water de muren aantast. De volgende stap is de elektra: werk altijd met de spanning eraf en draag handschoenen en rubberen schoenen indien dit niet mogelijk is. Hoe u tot slot het tuinhuis inricht is helemaal aan u!

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

9 gedachten over “Tuinhuis bouwen”

  1. Goed en bondig artikeltje, maar natuurlijk zijn er nog wel meer manieren om een fundering voor een tuinhuisje te maken. Je kan bijvoorbeeld ook met tegels werken. Of indien je liever een houten vloer een houten frame bedekt met underlayment. Inderdaad wel zorgen voor goede afwatering om te zorgen dat vocht geen kans krijgt. Daarom is het ook aan te raden het tuinhuis iets hoger dan de omgeving te plaatsen.

    Beantwoorden
  2. Zelf bouwen is inderdaad een interessante optie, maar zeker niet altijd goedkoper dan bijvoorbeeld een prefab tuinhuis. Zeker als je de uren die je er zelf aan kwijt bent meetelt. Hoe daar dus van tevoren goed rekening mee en laat je goed voorlichten of zelfbouw of prefab beter is.

    Beantwoorden
  3. Onze blokhutten worden ook meestal nog even op maat gemaakt, het gaat dan vooral om óf wat voorwerk in de tuin, óf om het toevoegen van een overkapping, extra raam/deur of kleine aanpassing in dakbedekking. Bij een blokhut kopen komt natuurlijk meer kijken dan zomaar een standaard huisje aanbieden, althans, daar zijn we van NuBuiten.nl van overtuigd.

    Beantwoorden
  4. Beste…

    Sommige tuinhuisjes van grote fabrikanten zijn eenvoudig op te bouwen, en anderen helemaal niet. Dit is niet altijd van de buitenkant te zien, goed advies van de verkoper is dan gewenst. Helaas zien we nogsteeds vaak dat mensen niet goed voorgelicht worden, vooral met de internetverkoop van de laatste jaren. Mensen willen goedkoop en zitten dan met een half tuinhuis in de tuin. Vraag hiernaar bij de verkoper !

    Met vriendelijke groet,
    Bram Wilbrink
    http://www.goedkopetuinhuisjes.nl

    Beantwoorden
  5. Tuinhuisjes en andere recreatie woningen moeten steeds onderhoudsvriendelijker worden. Hiervoor worden tegenwoordig veel producten toegepast als Eurotexx en vinyplus gevelbekleding en dakranden. Maar om het tuinhuis wordt nog steeds veel houten terrasplanken gebruikt. Tegenwoordig zijn hiervoor kunststof terrasplanken een uitkomst. Thomdeck is zo’n kunststof terrasplank. Zie ook onze site bij http://www.milin.nl/gevelbekleding voor heel veel referntie projecten van allerlei soorten kunststof tuinhuisjes. Veel kijk plezier

    Beantwoorden
  6. Beste meneer/ mevrouw,

    Ik ben benieuwd of u geïnteresseerd bent in een link op een van de onderstaande websites: – https://www.lugarde.de/https://www.lugarde.com/info/link-partners/https://lugarde-configurator.nl/partnershttps://lugarde-konfigurator.de/partnershttps://lugarde-configurator.com/partners

    In ruil hiervoor zou ik graag een link ontvangen naar https://www.lugarde.nl/.
    Graag hoor ik of uw interesse heeft. Als u geen interesse heeft, zie ik ook graag een reactie tegemoet.

    Met vriendelijke groet, with kind regards, mit freundlichen Grüßen,
    Britt
    Jr. marketeer

    Lugarde Holland
    Deventerweg 67
    NL-7245 PJ Laren (Gld)
    0573 401 800
    http://www.lugarde.nl

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This