Rieten tuinmeubelen

Rieten tuinmeubelen worden al jaren veelvuldig gebruikt als comfortabel en mooi ogend alternatief voor kunststof meubulair. Met name in tropische of victoriaanse tuinen doen rieten tuinmeubelen het traditioneel goed, al is riet al lang niet meer per definitie ouderwets en beperkt in zijn toepassingen. Er zijn tegenwoordig zoveel varianten beschikbaar, dat er voor vrijwel iedere tuin wel iets te vinden is. Deze varianten lopen niet alleen uiteen in kleur, rietsoort en vorm, maar ook in weerbarstigheid en prijs. Het is daarom van belang dat u zich oriënteert alvorens u tot aanschaf overgaat.

Soorten riet

Over het algemeen kunt u bij een rieten tuinmeubel verwachten dat u een licht en sterk product krijgt. Door de buigzaamheid van het riet, zult u ook meer comfort ervaren dan bij een De weerbestendigheid van natuurlijk riet laat echter te wensen over, wat er toe geleid heeft dat men een synthetisch alternatief ontwikkeld heeft.

Al met al heeft kunstriet flink wat voordelen boven natuurlijk riet. Omdat het machinaal gewoven wordt en de grondstoffen goedkoop zijn, is het vaak ook nog eens goedkoper dan natuurlijk riet. Verreweg de meeste rieten tuinmeubelen zijn tegenwoordig vervaardigd van kunstriet.

Onderhoud

Een meubel van natuurlijk riet vereist meer onderhoud dan een meubel van kunstriet. In geval van kunstriet, kunt u het meubel eenvoudig het hele jaar door buiten laten staan. Even goed afspoelen in het voorjaar en het kan er weer tegenaan; in erge gevallen zal wat zeep voldoende zijn. Natuurlijk riet dient daarentegen in periodes van slecht weer bij voorkeur naar binnen gehaald te worden of voorzien te worden van een beschermende afdekhoes. Houd in het laatste geval wel rekening met het feit dat langdure vochtigheid schimmelvorming en -groei bevordert. Om schimmelvorming te voorkomen, is het aan te raden een natuurlijk rieten meubel regelmatig af te nemen met eerst een vochtige doek en daarna een droge doek. Controleer daarnaast ieder jaar of het niet opnieuw gebeitst of gelakt moet worden.

Reacties

kriuthof schreef op 9 October 2009

waar komt kunst riet vandaan en waar wordt het geproduceerd

hijneman schreef op 6 March 2010

Goedenavond,

Ik heb twee mooie rietenstoelen die wij op een overdekt balkon willen gaan neerzetten. Ik wil ze toch beschermen met een beits of olie. Welke zou ik daarvoor moeten gebruiken?

Alvast bedankt!

Elly schreef op 29 March 2010

Dezelfde vraag als dhr Hijneman.
Welke beits of ander middel is het meest geschikt voor rieten tuinmeubelen?
Bij Fixet adviseerde ze dunne beits omdat met andere dikke biets het riet te veel wordt afgesloten en zwart kan worden.
Wie heeft de wijsheid of ervaring??
Alvast bedankt voor je advies.

Ellen Ogez schreef op 19 August 2010

Ik heb een rieten salonnetje (ik denk natuurlijk riet) dat ik voortaan in de tuin zou willen plaatsen. Het motief van het vlechtwerk is vrij complex, dus lakken lijkt mij al te tijdrovend en riskant om het niet mooi te kunnen uitvoeren. Hoe kan ik het salonnetje desondanks voldoende weerbestendig maken?
Alvast bedankt voor elke nuttige reactie.

anne naal schreef op 25 August 2010

Als ik mijn rieten meubelen buitenzet wrijf ik ze eerst met zeep even flink in…gewoon een neutrale zeep werkt prima, zelfs groene zeep is mogelijk!! maar ik gebruik het liefst een droog zeeptablet. Voordeel hiervan is dat het makkelijk een keertje schoongemaakt kan worden met alleen water. Dit gaat sowieso makkelijk bij rieten meubelen maar met de afwerkzeep nog beter!.. altijd weer afnemen met een droge doek…rieten meubels worden zwart als ze lang vochtig blijven (dit zie je bv. ook bij gelakte rieten meubelen waar vocht onder de lak komt). Tot slot, als ik aan het einde van de zomer alles weer binnenzet, even afspoelen en weer droog afnemen, is het nog steeds een mooie ‘onafgewerkte’rieten meubel die nauwelijks is verkleurd.

Tot slot zou je bijvoorbeeld ook kunnen behandelen met wat gekookte lijnolie, terpentijn en sikkatief. een beker lijnolie een scheut(je) terpentijn en een druppeltje sikkatief is grofweg de verhouding. Hiermee behandelen en het zal goed intrekken maar ook snel en netjes opdrogen…..of je koopt een olie geschikt voor buiten.
Beitsen is eigenlijk net zoiets, alleen is er kleur aan toegevoegd en kun je het ook op waterbasis krijgen (niet aan te raden voor buiten!).

Ik persoonlijk kies voor zeep omdat olie toch een donkere verkleuring geeft en ik graag de normale vergrijzing op een langzame manier toelaat en ondersteun in zijn uitstraling. Olie of beits werkt prima bij andere keuzes, of donkere rieten meubelen.

Claudia Claassens schreef op 31 March 2011

Ik heb een rotan tuintafel buiten laten staan. Waardoor het er donkere plekken zijn onstaan. Het lijkt er op of er een laag licht is weg gespoeld. Kan dit hersteld worden?

John schreef op 18 April 2011

Ik heb 4 rieten stoelen (W.Lusty & sons Ltd)
waar het weer in zit.
Hoe is dat te verwijderen?
Bij voorbaat dank.

m van keijzerswaard schreef op 5 November 2011

onze eetkamer stoel van waterhyacint is beschadigd/slijtage hoe behandel ik deze.

alvast bedankt

C. Gooijer schreef op 10 May 2012

Geachte mevrouw/meneer

Wij hebben in de serre die op het zuiden gericht is, 2 rieten stoelen staan, regelmatig spoel ik de stoelen met koud water af, maar ondanks dat gaan de stoelen hier en daar breuken vertonen. Kan ik deze stoelen behandelen met olie? Zodat het riet niet zo gauw meer breekt, en wat voor soort olie kan ik gebruiken?
Graag uw antwoord.
Met vriendelijke groeten
C.Gooijer

s.ringeling schreef op 5 August 2012

Geachte heer,mevrouw,

We hebben twee rieten ligstoelen voor in de tuin overgekocht maar het riet begint te breken . We denken dat het onderhoud nodig heeft.wat kunnen we doen?
Mvg,
Sonja Ringeling

Wijnant els schreef op 1 December 2014

Beste , wij hebben een salon rotan met bamboe gekombineert laten overkomen van Bali nu 2 jaar geleden. Ze staat buiten gedurende de zomer maar wel overdekt. Nu het te koud word zetten we ze binnen en zien we dat er tussen het vlecht werk schimmel zit. Met wat raden jullie mij aan haar te behandelen? Zodoende we er nog vele jaartjes zorgeloos van kunnen genieten?
Mvg
Els

weyers schreef op 30 July 2015

wij hebben rieten zetels(nooit behandel)gaan in zuiden spanje wonen, hoe best behandelen?

Lidy Meier schreef op 2 September 2018

Hoe kom ik aan kunstvriet om stoelen tecrepareren?

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Rieten tuinmeubelen

Dit artikel

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer