Nestkast

Een nestkast is een door mensen gemaakte verblijfplaats waar vogels (of soms vleermuizen) een nestje kunnen bouwen. Het bestaat uit een gesloten kistje, waarin een gat is aangebracht om de vogel(s) toegang te verlenen. Nestkasten worden vaak aan de muur gehangen, maar kunnen ook op een paal gezet worden of aan een boom getimmerd worden. Een nestkast is een leuke tuinversiering; als een vogeltje het geschikt bevindt, kan de eigenaar immers het hele proces van nestelen en broeden nauwgezet volgen. Een nestkast wordt ten onrechte vaak een vogelhuisje genoemd, maar een vogelhuisje is in de eerste plaats vooral een voederplaats. Een vogelhuisje wordt vaak ook wel voederhuisje genoemd. Je kunt een nestkast kant-en-klaar kopen, maar kunt er ook voor kiezen het zelf te bouwen.

Nestkast kopen

Wilt u een nestkast kopen, zorg er dan voor dat u erop let dat het model dat u koopt geschikt is voor de vogels die bij u voorkomen! Zowel de vorm als de diameter van de invliegopening zijn bijvoorbeeld van groot belang voor het aantrekken van de juiste vogels. Lees voor adviezen op dit gebied de rest van dit artikel.

Nestkast bouwen

Een nestkast zelf bouwen is een belonende bezigheid. Er is niets leuker dan uw creatie verkozen te zien worden voor het starten van een gezellige vogelfamilie! Hieronder een aantal praktische tips voor het bouwen van een nestkastje. Let er op dat vogeltjes zeer kieskeurig zijn; voldoe dus aan hun eisen!

Invliegopening

Zoals eerder gezegd, heeft iedere vogelsoort zijn eigen voorkeuren wat betreft de afmetingen en vorm van de opening van de nestkast. Hieronder een aantal adviezen voor veel voorkomende vogels:

Bouwplannen nestkast

De vormgeving van uw nestkast hangt voor een deel af van uw eigen wensen voor een deel van de vogelsoort die bij u voorkomt. Hieronder een aantal websites waar u bouwplannen kunt downloaden voor verschillende soorten nestkasten:

Reacties

van hove schreef op 17 April 2012

welk zijn de afmetingen voor nestkasten eekhoorn

De Mits Ghisleen schreef op 19 October 2012

Jk zou graag een nestkast bouwen voor een eekhoorn. Kunt u mij de afmetingen bezorgen? In het bijzonder de afmetingen van de opening in de kast.
Alvast bedankt

dimas parmentier schreef op 24 February 2015

hallo
ik zou een nestkast willen bouwen voor prachtrosella ‘s en kakariki’s welk hout zou ik mpgen gebruiken ?
Mvg dimas

Van Roey Kevin schreef op 3 October 2016

Beste,

Ik zou graag een bosuilenkast bouwen, heeft u hier een bouwplan van?

Mvg Kevin

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Een bewoonde nestkast

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer