Een tuinvijver aanleggen

Een tuinvijver is een aantrekkelijk en sfeermakend attribuut, dat met name in het voorjaar voor veel plezier kan zorgen. Een goede vijver trekt kikkers, vlinders, vogels en krekels, maar dankzij het bewegende water géén vervelende muggen. U kunt qua decoratie en verlichting van de vijver uw creativiteit de vrije loop laten en kunt zelf kiezen welke planten en dieren u introduceert. Het aanleggen van een zowel toonbare als leefbare vijver vereist echter wel de juiste aanpak. In dit stappenplan zetten we in zes stappen uiteen hoe u het beste te werk kunt gaan als u op relatief eenvoudige wijze een tuinvijver aan wilt leggen.

Stap 1: de plaats

In de eerste plaats is het van belang dat u uw vijver het juiste aantal zonuren gunt; te veel zon en de vijver wordt troebel door de vorming van algen, te weinig zon en de waterplanten kunnen zich niet ontwikkelen. Ideaal gezien ontvangt de vijver zon zes tot acht uren zon per voorjaarsdag. Zorg er tevens voor dat de vijver zich niet onder een boom bevindt; afvallende bladeren kunnen funest zijn voor het biologisch evenwicht van de vijver en kunnen voor een grote onderhoudslast zorgen. Tot slot is het uiteraard van belang dat u van de vijver kunt genieten; plaats hem dus op een niet-hinderlijke plaats in het zicht.

Stap 2: afgraven

Leg een tuinslang of dik touw om het af te graven gebied en graaf de vijver af. Houd er rekening mee dat niet alle waterplanten op dezelfde diepte groeien, dus zorg ervoor dat de diepte stapsgewijs in terrassen van zo’n 30cm diep toeneemt. Als u vissen wilt houden, zorg dan wel voor een voldoende diepe vijver (ongeveer 80 centimeter), omdat de vissen anders niet kunnen overwinteren. Zorg ervoor dat zowel de ondergrond als de terrassen zo vlak en egaal mogelijk zijn, om te voorkomen dat eventueel dood materiaal zich ophoopt op een centrale plaats. Strooi na het afgraven een laag van 5cm fijn zand uit over de afgraving, stamp dit goed aan en strijk het af. Het zand zorgt voor een egaal oppervlak en bedekt eventuele scherpe objecten als stenen of glasscherven. Zorg er tot slot voor dat de randen van de vijver waterpas zijn; leg een lat over de ijver en gebruik een waterpas om dit controleren. Repareer eventuele onvolkomenheden nu; een vijver die niet waterpas is, valt op!

Stap 3: de folie

Er bestaan verschillende foliesoorten voor de tuinvijver; PVC-folie is de goedkoopste oplossing, maar is erg stug. EPDM-folie daarentegen is goed te vormen, maar is wel een stukje duurder. Welke soort u ook gebruikt, zorg ervoor dat u dusdanig ruim afsnijdt, dat u aan alle zijden overschot heeft. Dit is nodig voor een mooie afwerking. Zorg ervoor dat de folie zoveel mogelijk uit één stuk bestaat, om te voorkomen dat er lekken ontstaan door slecht aan elkaar gelijmde stukken folie. Het daadwerkelijk vormen van de folie doet u het liefst met twee personen; één houdt de folie strak, de ander duwt de folie goed tegen de ondergrond aan.

Bent u klaar met de folie, zorg dan voor de bodem. De vijverbodem kunt u het beste voorzien van grind, omdat dit materiaal zwaar genoeg is om de folie goed tegen de ondergrond te laten drukken. Eventuele waterplanten plaatst u in speciale plantzakken met vijveraarde, die u prima kunt afdekken met grind.

Stap 4: vullen

Het vullen van de vijver kan prima met een gewone tuinslang gebeuren. Terwijl u de vijver vult, zal de folie enigzins inzakken. Trek het met regelmaat strak, om te voorkomen dat het te ver inzakt en te weinig randmateriaal overlaat. Vul de vijver tot de gewenste hoogte en laat het geheel een dag (of twee) ‘inklinken’. Om het vijverwater gezond en zuurstofrijk te houden, is het vervolgens noodzakelijk een pomp te plaatsen. Deze pomp zorgt voor circulatie van het water, door water vanuit de vijver via een slang terug de vijver in te pompen. Eventueel kunt u het water voor de sier langs een steen de vijver in laten druipen of kunt u een leuk watervalletje maken; de mogelijkheden zijn legio. Een andere optie is de installatie van een filter achter de pomp om het vijverwater nog gezonder te houden. Dit is met name nodig als u vissen in de vijver wilt gaan uitzetten.

Stap 5: leefbaarheid

Voeg een potje gevriesdroogde vijverbactierieën toe aan het water om ervoor te zorgen dat zich een natuurlijke vijverbiotoop ontwikkelt. Giet een emmer echt vijverwater bij de vijver om de ontwikkeling hiervan te bespoedigen. Zorg ervoor dat er voldoende waterplanten aanwezig zijn voor een gezonde zuurstofconcentratie van uw nieuwe vijver. Alvorens u vissen uitzet, dient u de vijver zichzelf gedurende een periode van ongeveer één a twee maanden te laten ontwikkelen. Controleer regelmatig met een testsetje de waterkwaliteit; een KH (carbonaathardheid) van minimaal 7 is nodig voor een goed functionerend vijversysteem met voldoende zuurstofproducerende planten. Om het water helder te houden en overmatige algengroei te voorkomen, kunt u tevens de zoetwatermossel inzetten. Een enkele mossel kan per dag maarliefst 50 liter water zuiveren. Let er wel op dat u de mosselen in leven houdt; een dode mossel is zeer verontreinigend. Plaats ze daarom bij voorkeur in een apart tonnetje met zand, dat u regelmatig kunt verwijderen voor controle.

Zet u vissen uit, zorg dan voor een gevarieerd vissenbestand, waarin in ieder geval ook kleine roofvisjes (denk aan de zonnebaars) zijn opgenomen. Deze zorgen ervoor dat de visstand niet uit de hand loopt door zwakke jongen op te eten.

Stap 6: afwerking

Voor de afwerking van de randen kunt u uw fantasie de vrije loop laten. Gebruik keien en zand om de folie te verbergen en plaats oeverplanten om een natuurlijk beeld te krijgen. Een mooi resultaat kan ook verkregen worden met turfblokken, die door hun bruine kleur een mooie, natuurlijke afwerking garanderen. Platte stukken leisteen zijn ook een goede optie, omdat deze grote delen van de folie snel afdekken.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

4 gedachten over “Een tuinvijver aanleggen”

  1. Graag zou ik wat meer info zien over het uitgraven van de vijver. Vooral over het maken van terassen op verschillende diepte. Mijn tuin bevat nogal zachte aarde. Als ik een terras maak, wordt deze in elkaar gedrukt als ik de vijver met water vul. Het terras blijft dan dus niet horizontaal. Zeker niet als ik er ook nog een paar keien op leg.

    Beantwoorden
  2. Als je nou zand of grond nodig hebben om de randen op te hogen, zodat je vijver wat dieper is.
    Dan kan je bij leobellen het zand aan huis geleverd krijgen.
    Ik heb hier persoonlijk zeer goede ervaringen mee.
    Voor het gemak linkt mijn naam (zand bestellen dus)naar de website van dit bedrijf.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This