Vinylbehang

Vinylbehang is een soort behang waarvan de toplaag of het gehele behang bestaat uit vinyl. Dit is een kunststof toplaag. De onderlaag van vinylbehang verschilt. Vaak wordt hiervoor papier gebruikt. Maar ook vinyl op papier of textiel (linnen) wordt als onderlaag gebruikt. In sommige gevallen wordt schuimvinyl of opgeschuimd vinyl gebruikt. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende soorten vinylbehang en de toepassingen ervan. Ook vindt u informatie over het aanbrengen en verwijderen van vinylbehang.

Een veelgebruikte vorm van vinylbehang is vinyl op papier. Deze heeft een gladde bovenlaag en is spatwaterbestendig. Dit maakt het ideaal om vinylbehang in te zetten als behang in de keuken of badkamer. Het behang is eenvoudig te schoon te maken en droogt goed. Vinylbehang voor thuisgebruik is vaak op basis van papier als onderlaag.

Toch kan vinylbehang met papier als onderlaag niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld in een werkruimte waar wordt gewerkt met agressieve stoffen. In dat geval is het raadzaam behangvinyl met textiel onderlaag te kiezen. Dit vinylbehang is sterker en kan uitstekend tegen schrobben. Dit behang wordt veelal toegepast in grote werkruimtes, kantoren maar ook in ziekenhuizen en laboratoria.

Opgeschuimd of gewoon?

Opgeschuimd vinyl is vinylbehang dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Afhankelijk van de schuim methode blijven er patronen achter op het behang, wat veel weg kan hebben van sierpleister. Opgeschuimd vinyl verkleurt echter snel in ruimtes waar veel gerookt wordt. Het vinylbehang is echter eenvoudig over te verven met muurverf.

Naast opgeschuimd vinyl kan ook gekozen worden voor ‘gewoon’ schuimvinyl als vinylbehang. Dit type behang bestaat volledig uit vinyl en is tussen de 2 en 3 millimeter dik. De schuimvinyl voelt slap aan, maar dit verbergt echter dat het een hele sterke structuur heeft. Het is daarnaast elastisch en kan goed tegen een stootje. Het is daarnaast ook bijzonder goed te onderhouden en schoon te maken. Schuimvinyl wordt vaak toegepast in sportaccommodaties, ziekenhuizen of andere plekken waar de muurbekleding stevig dient te zijn.

Vinylbehang aanbrengen

Vinylbehang kunt hetzelfde aanbrengen als papierbehang. Verschil is wel dat na het insmeren met lijm het behang omgeslagen dient te worden en strak worden opgerold. Laat de lijm ongeveer tien minuten inwerken, daar vinylbehang kan uitzetten of inkrimpen in de tien minuten. Eenmaal aangebracht bent u verzekerd dat uw vinylbehang geen vocht meer doorlaat. Echter op het moment dat er wordt gekozen voor nieuw (vinyl)behang, zal het huidige behang verwijdert moeten worden. Dit kan met behulp van een stomer. Dit zorgt ervoor dat de vinyl toplaag losweekt, waarna de onderlaag eenvoudig verwijdert kan worden. Mocht dit geen soelaas bieden is het verstandig om het vinylbehang op meerdere plaatsen te perforeren. Hierdoor kan het stoom tussen de toplaag en onderlaag komen, waarna de toplaag vanzelf los zal laten.

In tegenstelling tot ‘gewoon’ papierbehang is vinylbehang vaak een stuk prijziger. Het behang is echter veel steviger en veel beter schoon te houden dan goedkoper papierbehang. Het zorgt ervoor dat behang op veel meer plaatsen aan te brengen is en in principe langer mee gaat. Dit kan een overweging zijn wanneer er twijfel is over het aan te brengen muurbehang.

Reacties

moons schreef op 19 November 2010

Beste,
Hoe kan men op een simpele manier een behangpapier met rapport dat bijna niet te herkennen is toch terug vinden en op een degelijke manier behangen.

mvg karel

Marja schreef op 1 January 2014

Ik heb vynyl behang em moet op een betonnen muur behangen nu ben ik bang dat de vlekken er doorheen komen moet ik eerts voortrijd of witten of komt het met dit behang er niet doorheen.
Vr Gr. Marja

René Verbouw schreef op 4 November 2014

Hallo

Kan ik opgeschuimd vinylvliespapier aanbrengen door gewoon de muur te lijmen zoals met vliespapier?

Scharen schreef op 2 October 2015

Gebruik voor het knippen van vinylbehang een extra stevige schaar. Dit type schaar vindt u onder de categorie beroepsscharen van scharenpunt.nl.

nanette schreef op 12 August 2017

Goeie tips. Op dit moment ben ik zelf op zoek naar een behanger in Emmen. Al lijkt het met deze tips mogelijk om het zelf te doen durf ik het risico niet te nemen.

Bart schreef op 5 March 2018

Beste,
ons vorig behangpapier is (dun) vinylpapier met ‘moirée-effect’ en hangt nog stevig. Is het mogelijk opnieuw te behangen zonder dit te verwijderen?
mvg, Bart

Marie de Jonge schreef op 28 August 2018

Ik heb vorige week ook vinylbehang aangebracht op mijn muren thuis. Het resultaat mag er echt wezen. Ben blij dat ik eindelijk een behang heb dat ik zo makkelijk schoon kan maken. Met kleine kinderen is dat echt een uitkomst!

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Vinylbehang

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer