Behang verwijderen

Behang verwijderen is een vervelende, maar vaak noodzakelijke stap als u de muur opnieuw wilt behangen, verven of stucen. Met name in geval van speciale behangsoorten als vinylbehang of glasvezelbehang kan het verwijderen nogal wat voeten in de aarde hebben. Behang verwijderen is een klus die desondanks relatief eenvoudig zelf te doen is; met een flinke dosis geduld en een aantal emmers water komt u in veel gevallen al een heel eind. In deze gids gaan we in op een aantal technieken en apparaten die het behang verwijderen een stuk eenvoudiger maken. Ook bespreken we een aantal tips die u kunt toepassen als u een lastig behang (glasvezel of vinyl) moet verwijderen.

Voorbereiding

Zorg er in de eerste plaats voor dat u voldoende afdekzeil in huis heeft; behang verwijderen is een klus waar veel water aan te pas komt en het zou zonde zijn als uw vloer waterschade oploopt. Zorg er tevens voor dat eventuele stekkerdozen van de muur verwijderd worden en dat alle niet-noodzakelijke stroom afgesloten wordt. Verplaats uw meubulair naar het midden van de ruimte, trek oude kleding aan en pak een ladder en een plamuur- of afsteekmes. Wat u verder nodig heeft, is afhankelijk van de techniek die u toepast. Het is in ieder geval wél aan te raden iets van muziek op te zetten en een vriend of familielid op te trommelen. Dit in het kader van ‘leuker kunnen we het niet maken…’.

Behang afstomen

De eenvoudigste en meest gebruikte techniek voor het behang verwijderen is het afstomen. Hiervoor heeft u een speciaal stoomapparaat nodig, dat in vrijwel iedere doe-het-zelf zaak wel te huur is. U vult het apparaat met water en laat het op temperatuur komen. Zodra het apparaat (of liever gezegd: het water) op temperatuur is, zal het spuitstuk (de afstomer) gaan sissen en stoom uitblazen. Houd de afstomer ongeveer een halve minuut tegen het behang aan dat u wilt verwijderen en steek daarna direct af met een afsteek- of plamuurmes. Als de lijm niet te stug is, kunt u het plamuurmes rechtstreeks achter het behang steken en direct een grote lap van de muur trekken. Werk bij voorkeur van boven naar beneden, zodat water afkomstig van de stoommachine langs de muur sijpelt en het behang verder kan bevochtigen.

Tip: is de lijm stug en gaat het behang maar mondjesmaat van de muur, overweeg dan met een prikroller kleine gaatjes te maken in het behang. Hierdoor kan de stoom beter in en achter het behang doordringen, waardoor het makkelijker loslaat.

Behang afweken

Een andere methode om van uw oude behang af te komen is het behang afweken. Voor afweken is geen speciaal apparaat nodig, al loont het wel de moeite een speciaal afweekmiddel te gebruiken. Een dergelijk middel zorgt ervoor dat de lijm beter oplost dan wanneer u gewoon water gebruikt. Maak het afweekmiddel aan volgens voorschrift en breng het met een dikke blokkwast of spons aan. Laat het middel volgens voorschrift intrekken en begin met afsteken. U kunt behang ook zonder afweekmiddel afweken, als zal dit wat minder makkelijk gaan. Gebruik in een dergelijk geval heet water, dat u met een spons of doek in het behang wrijft. Kijk in alle gevallen (ook met stomen!) uit dat u de onderliggende pleisterlaag niet beschadigt.

Afwerking

Na het grootschalige behang verwijderen blijven er altijd kleine plekjes over waar het behang stug was. Om deze plekjes te verwijderen, neemt u een natte spons of doek ter hand, die u gebruikt om de behangstukjes goed te doordrenken. Vervolgens steekt u de stukjes los met een plamuurmes. Zijn het hele kleine of dunne stukjes, dan kunt u een schuurspons of schuurpapier proberen. Zodra het hele behang eraf is, kunt u de kwaliteit van de muur gaan inspecteren. De kans is namelijk aanwezig dat u bij het afsteken van het behang de onderliggende pleisterlaag licht heeft beschadigd. Met name in het geval van glasvezelbehang is de kans groot dat de plesiterlaag flinke beschadigingen heeft opgelopen. Ook kunnen oude beschadigingen dankzij het verdwijnen van het behang weer zichtbaar worden. Gebruik een muurvuller om eventuele gaten op te vullen goed glad af te strijken, zodat uw muur optimaal gereed is voor een nieuwe verf- of behanglaag.

Lastige behangsoorten

Zowel vinylbehang als glasvezelbehang zijn lastiger te verwijderen dan andere behangsoorten. Vinylbehang is vanwege de gesloten en waterdichte structuur niet af te weken, en dient dus eerst óf geperforeerd te worden, óf in banen gesneden te worden. Gebruik in het eerste geval een prikroller om het behang geheel van gaatjes te voorzien. Ga vervolgens aan het werk met een stomer, die u eventueel vult met een verdunde oplossing van afweekmiddel (hierna de stomer wel goed uitspoelen). Omdat vinylbehang ook na perforatie relatief moeilijk water doorlaat, zult u meer geduld moeten hebben alvorens u kunt beginnen met afsteken.

Glasvezelbehang verwijderen is nog een stuk lastiger. Glasvezellijm plakt zo sterk, dat er bij het lostrekken grote kans is dat er stukken pleisterwerk meegaan. U kunt het risisco hierop verlagen door grondig te stomen, maar zelfs dan wordt het vanwege de sterke glasvezel een buitengewoon lastige klus. Tot overmaat van ramp is glasvezelbehang in veel gevallen ook nog eens overgeschilderd met latexverf. Omdat latex waterdicht is, maakt dit het stomen of afweken moeilijk tot onmogelijk. In een dergelijk geval is eerst schuren uw enige optie. Het eigenlijke advies is glasvezelbehang niet verwijderen, maar gewoon wegplamuren! Gebruik hiervoor speciale oplossingen als Polyfilla Wandglad. Het zal u veel tijd en ellende besparen.

Maakt u gebruik van vliesbehang, dan heeft u geluk, het is slechts een kwestie van scheuren!

Reacties

Marc schreef op 8 February 2010

Graag zou ik informatie willen hebben over het verwijderen van behang dat op gipsplaten zit.

John den Haan schreef op 9 February 2010

Marc,

Dat is erg lastig. Voor sommigen werkt de zeiknatte spons, voor anderen zit er niets anders op dan de schuurmachine.

Kris schreef op 10 April 2010

Isolerend behang verwijderen.
Ik zou opnieuw willen behangen, maar blijkbaar hebben de vorige eigenaars eerst een soort isolerend onderbehang gebruikt van enkele mm dik. Kan je dit even gemakkelijk afstomen als gewoon behangpapier of moet je best met een prikrollertje het behang bewerken?
Alvast bedankt
Kris

a van der linden schreef op 25 April 2010

bij mij is de wand van beton is dat er makkelijk af te halen het is glasvezel

j . visschers schreef op 28 April 2010

Hoe krijg ik behang en lijmresten van een muur zonder plijsterlaag eraf ?

Olivia schreef op 4 May 2010

Wij zitten met een vervelend probleem.
Wij zijn begonnen met behang van Gyproc af te halen. Dit is echter zo moeilijk, dat er kleine stukjes blijven plakken en er echt niet af te krijgen zijn! Heel lastig weliswaar. Iemand een tip?

Groetjs,olivia

Regis schreef op 24 June 2010

Glasvezel op gipsplaten is niet nodig. u schuurt de geschilderde glasvezels grondig (beter indringen en fixatie).
2e u bespaart zich een hoop werk door boven op de glasvezel een degelijk fixeermiddel (KNAUF stucprimer)te smeren.
3e plamuurt de muren uit
4e glat schuren
5e eventueel bijplamuren
6e glat schuren
7e fixeermiddel voor verf
8e grondverf
9e twee lagen degelijke muurverf

Ceci schreef op 24 July 2010

de vorige bewoner heeft de behangbanen 1 cm met elkaar laten overlappen, zo dat nu strepen aan de muur te zien zijn. Kan dat geschuurd worden of moeten we het hele behang eraf halen en opnieuw behangen om het mooi strak te krijgen?

Cok schreef op 19 December 2010

Ik heb structuurverf op behang aangebracht en wil dit nu verwijderen om weer te behangen.
Is verwijderen met een stoomapparaat te doen?

Alvast bedankt
Cok

Stephan schreef op 15 February 2011

Ik en mijn vriending hebben het behang van onze muur verwijderd maar is het probleem dat de muur afbrokkelt. wat kunnen wij hier aan doen?

tja schreef op 23 March 2011

nieuwe muur plaatsen

paul schreef op 10 April 2011

ben vinyl behang aan het afstomen, dat gaat prima, alleen heb ik een probleen, dat waar een sierband gezeten heeft er vieze lijnresten blijven zitten, waar krijg ik die mee weg, schuren gaat niet, papier loopt gelijk vol,
b.v.d. Paul

Lieja Zijlstra schreef op 22 May 2011

Ik wil behang verwijderden welke diverse malen met gesaust is met struktuurverf. Hoe pak ik dit het beste aan?

Mvg Lieja Zijlstra

j.c. Damen schreef op 8 August 2011

kan er over de eerste laag behang zonder die eraf te halen behangen worden eerste laag zit goed vast op de muur

tinyhogeling schreef op 10 October 2011

wat kan ik in het water doen voor het afhalen ven het behang[geen vinyl]

Johan schreef op 29 October 2011

Bij mij is het vinylbehang met contactlijm gekleefd geweest.Met een elektrische verfbrander ben ik meer dan een half uur beziggeweest om een stuk van minder dan 1m² te verwijderen en dan zijn de lijmresten nog niet volledig weg.

Myriam schreef op 11 May 2012

Wij willen de badkamer betegelen die geheel behangen is met vinylbehang. De muren zijn van gipsblokken en het behang is er met watervaste lijm opgeplakt, zodat stomen geen optie is. Hoe krijgen we dit behang eraf?

liesje schreef op 14 July 2012

de grijze standaarddeuren uit 975 zijn door vorige bewoners beplakt met dit plakplastic met fineerprint. Hoe en waarmee kan je deze bende eraf halen. Op sommige plaatsen laat het spontaan los maar er zijn ook grote oppervlakken waar het nog muurvast aangehecht zit.

Bianca schreef op 23 July 2012

Hoe je behang er ook makkelijker van afkrijgt is. met afwasmiddel en kokend heet water. je doet bijv in een rugspuit 1 fles afwasmiddel en vult dan de rest van de fles met kokendheet water. nu spuit je de muur goed nat in laten trekken eventueel nog een keer spuiten en trekken maar. ik heb hele huis in 3 dagen behangvrij gekregen 3 verdiepingen werkt super.

Loes schreef op 20 August 2012

Wij hebben een huis uit 1999 gekocht waar op alle muren behang zit. Als we het behang eraf stomen kunnen we daarna gelijk witten of is de kans groot dat er veel gaten in de muren zitten en we eerst moeten stucen? Wie kan ons helpen we hebben totaal geen ervaring!

Mieke schreef op 31 August 2012

In het huis van mijn zoon zit glasvezelbehang op de muur waar over heen is geschilderd. Hier en daar zit het los en is het poreus. Wat kunnen we doen om de muur glad te krijgen? Het behang verwijderen of er iets overheen smeren en hecht dat dan goed aan de muur daar waar het behang loszit?

Agnes Nettenbreijer schreef op 23 November 2014

Wij willen graag het behang in onze woonkamer verwijderen, alleen is er over het behang met latex geschilderd..
Hpe kunnen wij het beste dat verwijderen..
Vriendelijke groet Agnes

Huren.nl schreef op 3 February 2015

Kijk op Huren.nl voor het huren van een behangstoomapparaat bij jou in de buurt

gerard schreef op 13 May 2015

Ik ben met een muur van 10m2 een kwatier met koud water bezig geweest zat er pas 2 jaar op

Wouter schreef op 3 September 2015

Ik ben zelf in deze dagen bezig behang te verwijderen dat zeg maar van het klassieke soort is, gewoon van papier, en met behanglijm. Vochtige theedoek en heet strijkijzer is al voldoende. De theedoek kan gerust een beetje vochtig zijn, de druppels hoeven er niet eens vanaf te komen. Als het maar stoom afgeeft. Maar een nadeel is dat je kleinere stukjes tegelijk kunt doen dan wanneer je een behangafstomer gebruikt. Als ik er de balen van krijg omdat het te lang duurt huur ik alsnog een afstomer want echt leuk werk is het niet. Je kunt allerlei gaatjes in de muur trouwens ook gewoon bespannen met iets glads, en daar overheen behangen. Daar is een bepaald soort vlies voor, Renovlies is van glasvezel en geeft net zulke irritante effecten voor je huid als engelenhaar, tenminste dat zei een schilder met wie ik een heel gesprek had in een rookpauze, maar er is ook nog een vergelijkbaar spul van een ander materiaal al ben ik even de naam kwijt sorry.

Michel schreef op 12 November 2016

In mijn woning heb ik op de muren van het trappenhuis, overlopend op de muren van de woonkamer Tasso textielwandbekleding. Mijn vraag is of ik deze textielwandbekleding kan schilderen, en zo ja, met welk soort verf: latex of iets anders? Kunt u mij adviseren? Alvast bedankt.

Roel schreef op 23 February 2017

Hallo, hoe verwijder ik van dat houtsnipperbehang het beste? Het is geloof ik ook nog eeen paar keer overgeschilderd.
Hulp is welkom.

Nico schreef op 8 June 2017

Goed artikel, heb er zelf wat overgeschreven. Mochte je er naar willen kijken op https://opdrachtplaats.nl/schilder/behang-verwijderen/behang-verwijderen-2/

Groetjes nico

Ricardo Rietdijk schreef op 29 July 2017

Ik Ben bezig met behang krabben. Ik gebruik heet water met dreft. Maar de onderlaag van t behang will er niet AF.
wat kan ik get bests down. Want ik will de muren gaan stucen???

Paul schreef op 28 November 2017

Bedankt voor de tips! Ik zal eerst beginnen met zelf eraf halen maar als dat niet lukt zal ik een behangstomer gaan huren. Is maar voor een kleine slaapkamer.

Moris Els schreef op 11 October 2018

Wij gaan over het behang schildere, maar er is bovenaan een zelfklevende boord . We hebben die eraf gehaald maar er blijven lijmresten achter, hoe krijgen we die weg, zonder het onderliggende afwasbare reliëf behang te beschadigen?
Dank alvast

Marie de Jonge schreef op 7 March 2019

Bedankt voor de goede tips. Ik heb mijn oude behang geprobeerd te verwijderen met heet water, maar ik denk toch dat niet krachtig genoeg was. Ik ga morgen meteen een stoommachine huren. Ik hoop mijn woonkamer muren volgende week helemaal schoon te hebben.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Behang verwijderen

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer