Vochtmeter

De vochtmeter (ook wel hygrometer genoemd) is een instrument waarmee normaal gesproken de relatieve vochtigheid van een medium gemeten wordt. Dit houdt in dat de vochtigheid wordt uitgedrukt als een percentage van het punt waarop het medium verzadigd raakt met vocht. Stijging van de vochtigheid kan twee oorzaken hebben; in de eerste plaats uiteraard het toevoegen van vocht. Een tweede manier om de relatieve vochtigheidsgraad toe te laten nemen, is afkoelen van het medium. In geval van lucht spreken we bij het bereiken van de temperatuur waarop de lucht verzadigd raakt van het dauwpunt. Vanaf deze temperatuur beginnen we mist en condens waar te nemen.

Soorten vochtmeters

Er zijn verschillende soorten vochtmeters. In de eerste plaats zijn er de zogenaamde hygrometers, die alleen de luchtvochtigheid meten. Dit wordt in zijn meest eenvoudige vorm gedaan met een gespannen mensen- of dierenhaar. Onder vochtige omstandigheden rekt deze haar uit, terwijl deze in droogte samentrekt. De trekkracht van de haar wordt middels een simpel veertje omgezet naar een wijzer, die de luchtvochtigheid aangeeft. Dergelijke meters worden al sinds de vijftiende eeuw gebruikt. Het eerste exemplaar is vermoedelijk rond 1400 door Leonardo da Vinci ontworpen. Moderne digitale hygrometers maken gebruik van kristallen of gekoelde spiegels om tot op grote precisie de luchtvochtigheid te meten.

Naast hygrometers bestaan er ook vochtmeters met een soort ‘stekker’ die u in het te meten materiaal steekt. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld de vochtigheid van het hout van uw teakhouten kast meten. Te vochtig hout werkt sterk en kan kromtrekken en/of splijten. Ook voor zelfgekapt brandhout is het bruikbaar, om te controleren of het droog genoeg is om op de brandstapel te kunnen. Moderne vochtmeters kunnen ook gebruikt worden om het vochtgehalte van bouwmaterialen als beton te bepalen. Dit is erg handig; op een te vochtige muur kunt u immers niet behangen. Het kan ook van pas komen bij het traceren van de oorzaak van een lekkage. Dergelijke vochtmeters worden in de bouw vaak als onmisbaar gezien, omdat ze belangrijke informatie kunnen geven over de toestand van een vloer, plafond of wand. Ook in de tuin-, kas- en landbouw worden ze veel gebruikt om de vochtigheid van de grond te bepalen. Moderne vochtmeters zijn erg handzaam en werken op een setje batterijen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

10 gedachten over “Vochtmeter”

  1. Dag, ik heb zo’n vochtmeter gekregen om te meten hoe het staat met het vochtgehalte in onze muren. We hebben namelijk last gehad van lekkage in de buitenmuur. Ik weet alleen niet hoe ik hem moet interpreteren. Bij welk percentage is de muur te vochtig?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This