Vochtmeter

De vochtmeter (ook wel hygrometer genoemd) is een instrument waarmee normaal gesproken de relatieve vochtigheid van een medium gemeten wordt. Dit houdt in dat de vochtigheid wordt uitgedrukt als een percentage van het punt waarop het medium verzadigd raakt met vocht. Stijging van de vochtigheid kan twee oorzaken hebben; in de eerste plaats uiteraard het toevoegen van vocht. Een tweede manier om de relatieve vochtigheidsgraad toe te laten nemen, is afkoelen van het medium. In geval van lucht spreken we bij het bereiken van de temperatuur waarop de lucht verzadigd raakt van het dauwpunt. Vanaf deze temperatuur beginnen we mist en condens waar te nemen.

Soorten vochtmeters

Er zijn verschillende soorten vochtmeters. In de eerste plaats zijn er de zogenaamde hygrometers, die alleen de luchtvochtigheid meten. Dit wordt in zijn meest eenvoudige vorm gedaan met een gespannen mensen- of dierenhaar. Onder vochtige omstandigheden rekt deze haar uit, terwijl deze in droogte samentrekt. De trekkracht van de haar wordt middels een simpel veertje omgezet naar een wijzer, die de luchtvochtigheid aangeeft. Dergelijke meters worden al sinds de vijftiende eeuw gebruikt. Het eerste exemplaar is vermoedelijk rond 1400 door Leonardo da Vinci ontworpen. Moderne digitale hygrometers maken gebruik van kristallen of gekoelde spiegels om tot op grote precisie de luchtvochtigheid te meten.

Naast hygrometers bestaan er ook vochtmeters met een soort ‘stekker’ die u in het te meten materiaal steekt. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld de vochtigheid van het hout van uw teakhouten kast meten. Te vochtig hout werkt sterk en kan kromtrekken en/of splijten. Ook voor zelfgekapt brandhout is het bruikbaar, om te controleren of het droog genoeg is om op de brandstapel te kunnen. Moderne vochtmeters kunnen ook gebruikt worden om het vochtgehalte van bouwmaterialen als beton te bepalen. Dit is erg handig; op een te vochtige muur kunt u immers niet behangen. Het kan ook van pas komen bij het traceren van de oorzaak van een lekkage. Dergelijke vochtmeters worden in de bouw vaak als onmisbaar gezien, omdat ze belangrijke informatie kunnen geven over de toestand van een vloer, plafond of wand. Ook in de tuin-, kas- en landbouw worden ze veel gebruikt om de vochtigheid van de grond te bepalen. Moderne vochtmeters zijn erg handzaam en werken op een setje batterijen.

Reacties

Dick Norbruis schreef op 19 August 2009

Waar kan ik een goede vochtmeter voor de tuin vinden

John den Haan schreef op 20 August 2009

Dick,

Zelf zou ik Conrad eens goed afzoeken. Dat is de meest complete webshop op het gebied van meet- en regel apparatuur.

- John

M.E. de Beun schreef op 22 February 2010

Wat kost de vochtmeter op het plaatje

poppelaars schreef op 12 November 2010

wat kost de vochtmeter op het plaatje

John schreef op 12 November 2010

Hallo,

De vochtmeter kost 159 euro bij Conrad Electronics. Zie de link onderaan het artikel.

Jo schreef op 5 March 2011

Wat is het maxium van het vochtgehalte in een muur van 55 jaar oud

chris van leliveld schreef op 8 August 2012

mijn vraag is of ik de voltcraft fm 300 van conrad ook zou kunnen gebruiken om het vocht in de potten bij de planten te kunnen meten.
ik ben namelijk al lang op zoek naar een dergelijk product

met vriendelijke groet chris

Artec Testnology schreef op 7 September 2012

beste heer Van Leliveld,
De FM-300 is een vochtmeter voor hout en temperatuur. Voor het meten van vocht in grond is specifieke apparatuur vereist. De KS-D1 van Delmhorst kan, mits de omstandigheden hiervoor geschikt zijn, voor deze toepassing worden gebruikt. Zie link hieronder. http://www.artec-testapparatuur.nl/draagbare-instrumenten/vochtmeters/79/Vochtmeter-voor-grond-KS-D1.html

Vochtmeter huren schreef op 7 April 2015

Mocht je geen vochtmeter in huis hebben dan kan je op Huren.nl een verhuurbedrijf vinden van een vochtmeter

Catinka Kersten schreef op 2 June 2015

Dag, ik heb zo’n vochtmeter gekregen om te meten hoe het staat met het vochtgehalte in onze muren. We hebben namelijk last gehad van lekkage in de buitenmuur. Ik weet alleen niet hoe ik hem moet interpreteren. Bij welk percentage is de muur te vochtig?

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Vochtmeter

Dit artikel

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer