PUR isolatie

PUR isolatie is een betaalbare manier om goede isolatie te verkrijgen. PUR-schuim heeft meestal gesloten cellen, wat inhoudt dat de individuele cellen niet met elkaar in verbinding staan. De cellen zijn gevuld met gassen die slecht warmte geleiden. Meestal zijn dit zogenaamde ‘HFK-gassen’. Omdat deze gassen een hoge thermische weerstand hebben, heeft PUR-schuim gemiddeld genomen een gunstige isolatiewaarde, die uiteen loopt van 3 tot 4 (afhankelijk van ouderdom). Met het verstrijken van de tijd neemt deze waarde wel iets af, omdat de isolatiegassen vanwege thermische drift langzaam ontsnappen en vervangen worden voor lucht, wat een lagere isolatiewaarde heeft.

De isolatiewaarde daalt gedurende eerste twee jaar dankzij de thermische drift met ongeveer een halve tot een hele punt. Na de eerste twee jaar blijft de waarde redelijk stabiel. Houd in eventuele berekeningen van uw isolatie dus rekening met dit effect. Als PUR isolatieplaten bedekt worden met plastic folie, kan dit effect verminderd worden. Tests hebben uitgewezen dat deze manier van stabiliseren de R-waarde voor een periode van zo’n 10 jaar constant kan houden.

Spuitbare PUR isolatie

Spuitbare PUR isolatie is over het algemeen goedkoper dan vaste schuimplaten. Daarnaast presteert het een stuk beter, omdat het zich moeiteloos in alle hoeken en kieren kan wringen. Het wordt aangebracht middels kleine spuitbussen, of via een drukspuit (zie afbeelding). Vroeger werd in PUR-schuim massaal gebruik gemaakt van CFKs. Omdat dit materiaal de ozonlaag afbreekt, is het in modern PUR-schuim vervangen voor de minder isolerende maar schonere HFKs. De dichtheid van PUR-schuim is ongeveer 21kg/m3. Er bestaan ook open-cel varianten van PUR-schuim, die een stuk lichter en flexibeler (8kg/m3) zijn, maar door de open celstructuur minder isolerend werken. Sommige varianten maken gebruik van het broeikasgas CO2 (koolstofdioxide) als opschuimingsmiddel.

Licht schuim wordt vaak in holtes en gaten gespoten, waarna het zeer snel uitzet. Hierdoor wordt de opening perfect afgedicht, al moet u wel in de gaten houden dat men niet teveel of te snel uitzettend schuim gebruikt. Doet u dat niet, dan kan vanwege overexpansie de spanning op de omringende materialen te hoog worden. Hierdoor kunnen beschadigingen optreden. PUR-schuim niet volledig waterafstotend, maar de vochtdoorlating is dusdanig gering, dat gerust gesproken kan worden van een vochtbarrière. PUR blijft daarnaast flexibel en is in de regel brandwerend (controleer dit). Vanwege de aanwezigheid van schadelijke gassen, kunt u het aanbrengen van PUR-schuim op grote schaal beter overlaten aan een specialist.

Schuimplaten

PUR kan ook in voorgefabriceerde schuimplaten geleverd worden. Deze zijn een stuk minder flexibel in toepassing, maar hebben als voordeel dat geen bijzondere maatregelen nodig zijn bij installatie. Meestal zijn schuimplaten voorzien van een folie, die ontgassing (en daarmee verlaging van de isolatiewaarde) voorkomt. Daarnaast zijn ze soms behandeld met een insecticide, om te voorkomen dat insecten zich een weg graven door het schuim. Schuimplaten kunnen vanwege de insecten het beste aan de binnenkant van een muur worden geplaatst.

Brandveiligheid

PUR is in principe brandwerend, maar niet brandvast. Dit houdt in dat het bij aanwezigheid van voldoende zuurstof en warmte na verloop van tijd vlam kan vatten. Bij het branden van PUR komt er een dikke en giftige rook vrij. Het is daarom aan te raden om PUR-schuim altijd te voorzien van een brandwerend barrière. Een dunne gipsplaat is hiervoor bijvoorbeeld voldoende. Er zijn zogenaamde ‘sandwichplaten’ in de handel waarbij brandwerende materialen aan weerszijden van de PUR zijn aangebracht.

Reacties

Huib Krug schreef op 13 November 2009

Vraag: Ik wil het schuine dak van de zolder isoleren aan de binnenkant. Kan dit met PUR platen? Het is een schuin pannendak met houten dakbeschot zonder vochtbarriere.

Loos schreef op 5 February 2010

Vraag: Er wordt mij PUR isolatie aangeboden om tussen een voorzetwand en de buitenmuur(enkelsteens) te spuiten i.p.v. spouwmuur isolatie. Er wordt mij gezegd dat dit geen water doorlaat. In uw stuk staat dat het wél water doorlaat. Hebben we het over hetzelfde PUR materiaal of zijn er verschillen?

John den Haan schreef op 22 February 2010

Beste Loos,

Zoals je kunt lezen, is de vochtdoorlating van PUR-schuim slechts zeer gering. Je kunt het dan ook prima gebruiken voor de spouwmuur. Let wel op de brandveiligheid; PUR brandt zeer giftig.

juf Annemieke schreef op 16 March 2010

Kan pur ook op papier gespoten worden?
In de klas hebben we houtskool/wasco tekeningen hemaakt. De lijst willen we met pur bespuiten, als versiering.

vraag: blijft dat zitten?

M.A.van Praag schreef op 7 May 2010

Heeft het zin om reeds geplaatste hekwerken gemaakt van ronde buizen met een diameter van 15 mm.,die inwendig niet zijn behandeld tegen roestvorming vol te spuiten met pur of ander schuim?

Ben van Eck schreef op 25 July 2010

hallo,
als ik superisolatie wil toepassen in een gebied waar het regelmatig -30 is , kan dit dan met PUR?
En hoe dik met dit dan zijn tussen de wanden?

Groet,
Rene

J.A. Michels schreef op 10 November 2010

Geachte Mw/Hr,

Is het mogelijk pur te spuiten tussen de vloer van een caravan?

De onderbodem is goed de bovenvloer is ook goed.

Maarhet piepschuim tussen de vloei is wat ingedeukt dus de vloer zakt wat door als je er oploopt.

Kunt u mij advies geven BVD. hans michels ASSEN.

Manu schreef op 4 December 2010

vraagje,
Ik heb een geïsoleerd dag van 11 cm dikte met dampscherm. Nu is het zo dat er hier een wand voorzit van gyproc. Dus tussen isolatie en gyproc zit een holle ruimte van 20 cm. Kan ik deze laten naisoleren zonder al te veel breekwerk?

leurs denis schreef op 5 May 2011

welk is het beste isolatie middel in spoumuren

J.Groen schreef op 16 May 2011

Wij hebben een woning uit 1936 waarvan de houten vloer niet geisoleerd is. Hierdoor gaat heel veel warmte verloren. Helaas is er geen kruipruimte onder de vloer, ik kan dus geen gewone spuitbare isolatie aanbrengen.
Ik overweeg om de plankenvloer uit de woning te halen, tussen de draagbalken platen PUR aan te brengen en de vloer terug te plaatsen.
Vragen: heeft u hier ervaring mee? welke materiaalsoort is het best geschikt en geeft de beste isolatie?

Kim schreef op 25 June 2011

Hallo,

Ik wil graag een lijst maken van Pur en daar kerstverlichting in verwerken..

nu vroeg ik me af of dit wel veilig is.
Kan kerstverlichting in combinatie met pur brand veroorzaken?

Leendert schreef op 27 October 2011

Ik heb een wand aan de buitenkant met rabbatdelen bekleed.Aan de binnenkant is het een triplex schot. Is dit sterk genoeg om met Pur te isoleren. Of gaat het triplex bol staan?

S schreef op 30 October 2011

Beter kan je al je vragen op www.klusidee.nl/forum zetten. Daar krijg je tenminste antwoord en snel ook.

Alaerts Danny schreef op 2 March 2012

Graag had ik een een offerte op maat gekregen
afhankelijk van de mogelijkheden voor het isoleren van het dak en gedeelte kruipruimte.
U kan mij steeds op gsm 0476/214750
of op tel 016/640063

Pur isolatie schreef op 15 March 2012

Wij hebben onze spouwmuren laten isolieren met PUR door Ratering Isolaties, zij spuiten met gesloten cel PUR en dat is veel beter voor de isolatiewaarde!

l hofstra schreef op 20 June 2012

verkoopt u oop pur die spuitbaar is?
we gebruiken het voor reparatie onderzijde vloerisolatie

martin heijnens schreef op 28 September 2012

Kan ik pur in een gesloten ruimte spuiten,i.v.m. uitzetten,of moet ik ook een ontluchting maken? Bijv.een polyester beeld.

derdelinckx schreef op 27 October 2013

1. welk is het verschil tussen pur met open en gesloten structuur ?
2. isolatiegassen die langzaam ontsnappen geven toch een slechte luchtkwaliteit; zijn we ons niet allen langzaam aan het vergiftigen?

Kennisplatform gespoten PURschuim schreef op 1 November 2013

Dag derdelinckx,

1. Een handig overzicht van de verschillen tussen pur met open en gesloten structuur kun je vinden op de website van PU Europe, zie
http://www.pu-europe.eu/site/uploads/tx_doclibrary/Factsheet_22_Differences_between_closed-cell_and_open-cell_spray_polyurethane__PU__foam.pdf

2. Het klopt dat celgassen langzaam uit de cellen kunnen ontsnappen. Het gaat hier met name om CO2 (koolstofdioxide). CO2 is een natuurlijk maar weliswaar giftig gas dat verdwijnt door de natuurlijke ventilatie in de kruipruimte. Het zal dus niet in de woonruimte komen. Daarnaast zijn de absolute hoeveelheden die vrijkomen klein. HFK’s komen nagenoeg niet vrij. Overigens zijn HFK’s niet giftig.Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je door die thermische drift langzaamaan vergiftigd wordt.

Het is belangrijk gespoten PUR vloerisolatie door een gecertificeerd bedrijf aan te laten brengen, deze bedrijvenlijst is terug te vinden op www.gespotenpurschuim.nl/informatie-over-certificering/.

Groet,
Het Kennisplatform gespoten PURschuim

Van der Meeren Jozef schreef op 13 November 2015

Wij hebben verschillende prijsoffertes ontvangen voor het isoleren van een kruipkelder. De 1 gebruikt pur met open cellen, andere bedrijven opteren voor pur met gesloten cellen. Wat is de best aangewezen manier om onze kruipkelder te isoleren?

Alvast bedankt

Jos Van der Meeren

Jasper schreef op 29 December 2015

CO2 is absoluut geen giftig gas. je ademt het zelfs uit. Dus tenzij in een hermetisch gesloten ruimte (waar het zuurstof gaat verdringen), kan het uitgassen van pur geen kwaad.

(reactie op ‘kennis’platform gespoten pur.) (gaat hier zeker om ‘vage kennis’ :-)
Hageman schreef op 26 March 2017

Moet bij een dakbedekking van sandwichplaten met pur als isolatielaag, de pur aan de onderrand boven de goot worden afgedekt of behandeld?

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
PUR isolatie

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer

Gerelateerde artikelen