Krijtverf

Krijtverf is een verfsoort die een mooie matte, fluweelachtige afwerking geeft. Het bestaat voor een groot deel uit (verrassing) krijt, wat het een goed afdekkend vermogen geeft zonder af te stikken. Krijtverf wordt door veel mensen verward met kalkverf. Krijt- en kalkverf zijn echter twee compleet andere producten. Waar kalkverf een niet-egaal en natuurlijk resultaat geeft, zorgt krijtverf voor een egale en matte afwerking. Daarnaast is laatstgenoemde verfsoort flexibeler qua ondergrond; u kunt het onder andere ook op houten oppervlakken aanbrengen, wat het een populaire verfsoort maakt voor meubels. Het is tevens makkelijker aan te brengen, omdat het met een roller of kwast aangebracht kan worden.

Krijtverf aanbrengen

Krijtverf is vrij eenvoudig aan te brengen. Indien u wenst, kunt u simpelweg een roller gebruiken. U verkrijgt op deze manier echter niet het typische klassieke krijt-effect dat krijtverf juist zo aantrekkelijk maakt. Om dit te verkrijgen, is het aan te raden de verf onverdund met een langharige kwast aan te brengen. De resulterende kwaststreken geven een authentieke, warme uitstraling die met een andere verfsoort moeilijk na te bootsen is.

Krijtverf is qua ondergrond redelijk flexibel. U kunt het onder andere aanbrengen op de volgende materialen:

Voor een optimaal effect is het aan te raden de ondergrond eerst te bewerken met een pre-primer (grondverf). Na het aanbrengen van de verf kunt u vervolgens kiezen voor een afwerklaag. Omdat krijtverf poreus is, kunt u uit een groot aantal afwerklagen kiezen. Let er wel op dat bepaalde afwerkingen een glossy finish kunnen geven, wat het authentieke krijt-effect voor een belangrijk deel teniet doet! Een plaats waar u bijvoorbeeld het beste een poriënsluitend seal kunt aanbrengen, is in de keuken. Hiermee beschermt u de muur tegen spat- en vetvlekken die hier voor kunnen komen.

Voordelen

De voordelen van krijtverf zijn deels functioneel, deels esthetisch. Er zijn een groot aantal voordelen:

Nadelen

Zoals ieder product, heeft ook krijtverf nadelen:

Reacties

mieke buter schreef op 3 December 2009

Geachte heer/mevrouw,

Hoe kan ik het beste een teaktafel behandelen als ik een wittige uitstraling wil hebben.
Wat is u advies
gr mieke buter

a. de groof schreef op 30 May 2010

Heb een oud, houten wasrek, kan ik hier ook krijtverf gebruiken?
A. de Groof

francis schreef op 12 August 2010

Wij willen en houten muur (schrootjes) met krijtverf gaan behandelen. Kan dit. Het moet wit worden, die kleur zal er wel zijn.
Graag uw antwoord.

Christina schreef op 13 October 2010

Ik wil een oude kast in de krijtverf gaan zetten maar de kast is jaren behandeld met boenwas(zoals ze vroeger deden)Ik heb hem nu 32jaar en zette hem wel eens in olie of veegde hem af met een vochtige doek.Kan ik er zo overheen met krijtverf?
Vriendelijke groet Christina

E.J. Kracht schreef op 31 October 2010

Heb met krijtverf een witte structuurmuur geverf maar de gaatjes van de witte muur worden steeds weer zichtbaar. Heb het 2x geverf. Wat te doen om het voor de 3e keer weg te krijgen.

E.J. Kracht.

DecoratieveVerftechnieken schreef op 14 April 2011

Er zit wel iets meer in krijtverf dan alleen water, krijt en pigmenten. Zonder een bindmiddel zou je de verf immers zo weer weg kunnen vegen.

Op de meeste oppervlakken kan de verf probleemloos worden aangebracht. De werkwijze is net zoals bij andere watergedragen verfsoorten. Dus goed ontvetten, oude laklagen dof schuren en eventuele waslagen verwijderen met een goede wasverwijderaar. Bij twijfel een multiprimer aanbrengen. Via de de website www.decoratieveverftechnieken.nl wordt per mail gratis advies gegeven over alle verfvragen. Via de bijbehorende webshop wordt ondermeer Abbondanza krijtverf verkocht.

Qua kleurkeuze: Abbondanza krijtverf heeft een palet van 160 kleuren!

De prijs verschilt natuurlijk per merk, maar Abbondanza krijtverf is heel voordelig. Dat kan omdat deze verflijn zonder tussenkomst van dealers en winkels, online wordt verkocht.

Daan Schellekens schreef op 27 April 2011

Kan ik krijverf ook in een natte ruimte als een badkamer gebruiken?

spoormans jeanne nederlandse taal schreef op 31 July 2011

Kan ik keuken deurtjes in eiken hout met kalkverf behandelen k’zou noch graag de nerven noch iets zichtbaar willen behouden
Hoe moet ik deze behandeling doen ?
Dank u

toon schreef op 31 July 2011

kan ik straatklinkers hier ook mee behandelen
ik wil een tekening op de vloer maken

Willeke Ellenbroek schreef op 13 November 2011

ik heb strakke gefineerde meubels,.
3 jaar oud!
maar ben er op uitgekeken en wil de meubels wit maken met krijtverf,.moet ik eerst een primer opbrengen, en dan de krijtverf?
en wil dit later ook behandelen met een soort lak omdat ik weet dat krijtverf nogal poreus is.
vraag 1…. kan ik over mijn gefineerde meubels verfen? vraag 2 …..moet ik eerst primer gebruiken?
vraag 3…. welke afwerking moet ik gebruiken om de uitstraling van krijtverf te laten behouden?
graag andwoord op deze vragen,. want ik sta te popelen om te klussen.
met vriendelijke groet Willeke van tunen.

Susanne schreef op 19 January 2012

Vraagje,

Ik wil donkere meubels krijtverfen.Kan ik hier dan het beste eerst grondverf op zetten maar welke die op water basis of op terpentinr basis?

En ik heb gehoord dat je in plaats krijtverf ook het effect krijgt met de meubels schilderen met tex.Weten jullie wat toevallig hier het verschil tussen is?

Met vriendelijke groet,
Susanne

frans otten schreef op 31 January 2012

hallo heb een vraag over het aanbrengen van een lichte kleur kreitverf over een donkere gekreitverfde muur kan dit of moet ik hem eerst met een lichte kleur b v wit neutraal maken ,en kan ik dat met een tex saus doen,

groeten frans otten

Koekelcoren Elke schreef op 14 April 2012

ik heb via een site magenetische verf gevonden, maar ik vind nergens krijt verf, kunt u mij hierover inlichtingen bezorgen?

alvast bedankt!

Lies schreef op 24 November 2012

kan ik ook krijtverf gebruiken op meubels, die al met een verf op terpetijn op oliebasis zijn geverfd?
Of moet ik de meubels dan eerst schuren.

Mvg
Lies

Wendy Jager schreef op 4 June 2013

Ik zou ook graag een antw hebben op
De vraag van willeke ellenbroek aangezien die al in 2011 zijn gevraagd en we nu 2013 zijn hoop ik dat ik nog antw krijg

gideonse schreef op 20 September 2013

Is krijtverf zo dekkend dat ik rood en blauw geschilderde balken direkt met witte krijtverf kan overschilderen?

Barbara schreef op 19 October 2014

Onze gevel is witgeverfd. Ik moet ivm isolatie weten met welk materiaal dit ooit is gedaan. Het lijkt op kalkverf, maar hoe kan ik dit zien/testen om zeker te weten?

maurice schreef op 24 October 2014

Heb eindelijk een site gevonden waar de krijtverf niet enorm duur is en de kwaliteit super. Gebruikte eerst de duurdere Annie Sloan, maar die werd elke drie maanden weer duurder gemaakt en ben dus op zoek gegaan naar iets nieuws. Pittura Murale is misschien wel beter en in veel meer kleuren verkrijgbaar.

Mar schreef op 4 November 2014

Wij willen krijtverf aanbrengen op een muur die ooit is voorzien van spuitwerk met grovere spikkels. Ik vraag me af of ik niet beter latex kan gebruiken. Gaat het effect van krijtverf niet verloren door die structuur op de muur?
Mvg

HENK LUBBERS schreef op 22 December 2014

MOET EEN DONKERE EIKEN DEKENKIST EERST BEHANDELD WORDEN MET EEN PRIMER VOOR DE AFWERKLAAG (KRIJTVERF) WORDT TOEGEPAST OF IS DIT NIET NODIG.

9

Nathalie schreef op 6 January 2015

Voor Mar: de structuur op de muur kan juist voor nog meer effect zorgen, kleur is hier wel heel belangrijk.

Henk: Met een goede kruitverf is het niet nodig het materiaal eerst voor te behandelen. Zelf ben ik via dit topic terrecht gekomen bij de krijtverf Pittura Murale (online gekocht bij Profiverf Profiverf
). Ben er zeer tevreden over, en is een stuk goedkoper dan normaal (bedankt Maurice).

Heb de vernis nog niet geprobeerd van Pittura Murale, iemand hier ervaring mee?

T. van den Born schreef op 22 February 2015

Heb tot nu toe ook alleen ervaring met de Krijtverf van Pittura Murale, en ben er heel tevreden over.Dekt goed en droogt snel. Nog geen vernis nodig gehad hebben ze nu ook pas een aantal maanden bij Profiverf. Mocht ik het nog nodig gaan hebben, dan laat ik wat weten

Sandra schreef op 3 March 2015

Ik lees graag de verhalen over krijtverf, ik zelf gebruik altijd Dimago New Tradionals Krijtverf.
Een hele fijne krijtverf die ze in de verfwinkel in elke kleur mengen, dus ook in de kleuren van pure en original en farrow ball bijvoorbeeld.
Niet ze duur en al van 1/4 liter, heel fijn als je veel verschillende kleurtjes wil.

Anneke schreef op 6 March 2015

Ik wil mijn antieke kasten, die heel vaak in de antiek was zijn gezet, behandelen met krijtverf. Kan ik zo beginnen met krijtverf of moet ik de kasten eerst met iets anders behandelen. Eigenlijk doodeng dus wil ik het graag goed doen.

H. Klaessen schreef op 6 June 2015

Heb voor een oude buffetkast krijtverf gebruikt van pittura murale. Heb deze na contact gehad met profiverf vooraf goed schoongemaakt met klooster-Trots cleanoline. Ben zeer tevreden over het resultaat, zonder te schuren en de verf zit er mooi op. Omdat de kast van donkerbruin naar gebroken wit is gegaan, wel twee lagen geverfd. Buurman is schilder en gaf een dat dit nooit verkeerd was, als je er nu eens tegen stoot met de stofzuiger ofzo geeft een extra laag betere bescherming.

Willem Kraakman schreef op 13 June 2015

Ik wil een muur van schoonmetselwerk gaan schilderen met krijtverf.(De muur is gemetseld met grove stenen.)
Mijn vraag:Kan ik in de toekomst deze muur gewoon weer stuken of moet daar eerst een primer op.

Stefan schreef op 10 November 2015

Ik heb nu ook een nieuwe site gevonden waar ze goede <a href=“https://www.krijtverfkopen.nl/”>krijtverf</a> lijken te hebben. Ik heb goede recensies gelezen en de levering is super.
Ik heb er aan het einde van de middag besteld en kreeg het de volgende dag al geleverd. super.

bennie van beilen schreef op 13 January 2016

Ik heb een vraag heb een grenen tafel gescheurd en wil de poten met jrijtverf wit maken moet het eerst in de grondverf of juist niet???

Jeroom Van Daele schreef op 1 February 2016

ik heb strakke gefineerde meubels,. ! maar ben er op uitgekeken en wil de meubels wit maken met krijtverf,.moet ik eerst een primer opbrengen, en dan de krijtverf? en wil dit later ook behandelen met een soort lak omdat ik weet dat krijtverf nogal poreus is. vraag 1…. kan ik over mijn gefineerde meubels verfen? vraag 2 …..moet ik eerst primer gebruiken? vraag 3…. welke afwerking moet ik gebruiken om de uitstraling van krijtverf te laten behouden groeten jeroom

Monique schreef op 14 May 2016

Ik heb nu een laag poriensluitend seal over mijn muur in de keuken. Nu wil ik een anderen kleur en krijtverf gebruiken kan ik hier zo over heen of moet ik eerst een primer of iets gebruiken. De muur heeft glasvezel behang dus schuren is geen optie.

Simone schreef op 22 November 2016

Ik heb een deel van een muur met krijtverf geverfd. Nu wil ik de hele muur verven. Hoe verwijder ik het deel met krijtverf, zodat ik straks met de nieuwe lagen krijtverf geen verschil in dikte en kleur krijg?

Joost schreef op 3 December 2017

Als muren voor het schilderen al een laag krijtverf hebben, dan is het vaak aan te raden om eventuele beschermlagen te verwijderen, zoals wax of sealer. Afhankelijk van hoever je de verf verdunt bedekt de krijtverf al met één laag de oude kleur.
Krijtverf is vervolgens echter eenvoudig overschilderbaar. Mocht het na één laag nog niet een gewenst resultaat hebben, dan kan je in de meeste gevallen na ongeveer 8 uur drogen een nieuwe laag op de muur aanbrengen.
Als je de krijtverf toepast in vochtige ruimtes zoals keukens of badkamers is het verstandig om achteraf een beschermlaag aan te brengen.

Silvie schreef op 7 December 2017

Voor het schilderen van muren is het inderdaad een aanrader om te zorgen dat onderlagen goed glad zijn. Dit zorgt ervoor dat je een superstrakke laag krijtverf krijgt. Bij het aanbrengen van krijtverf kun je het best in één wand per keer afwerken, anders heb je kans dat je vlakken ziet na het opdrogen.
Als het er éénmaal op zit geeft krijtverf een prachtig mat resultaat, zeker een aanrader voor elke ruimte. Buiten zou ik het zelf niet snel gebruiken, maar het kan inderdaad wel met een goede beschermlaag.

Bm Van Leeuwen schreef op 16 October 2018

In mijn caravan zijn de kastjes met krijtverf behandeld. Nu wil ik het eraf hebben of kan je er met een normale terptine gedragen verf over heen of moet het een waterdragende verf zijn

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Krijtverf

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer

Gerelateerde artikelen