De kettingzaag

De kettingzaag is een draagbare gemotoriseerde zaag die uit een motor, een zaagblad en een ketting bestaat. Hij wordt ingezet om zowel levende als dode bomen te vellen, om bosbraden te beheersen en om ander grof hout af te zagen. Er zijn ook speciale steenkettingzagen beschikbaar om, u raadt het al, steen en beton te zagen. Deze hebben een ketting waarvan de zaagtanden voorzien zijn van diamant en zijn altijd watergekoeld. Kettingzagen kunnen zowel elektrisch gedreven zijn als op benzine lopen. Een elektrische kettingzaag is vanwege het snoer minder mobiel, maar is wel goedkoper en geschikt voor particulier gebruik. Kettingzagen op benzine zijn vaak een stuk krachtiger en zijn ook in een zogenaamde ‘top-handle’-variant verkrijgbaar. Deze variant heeft een handvat bovenaan en is hierdoor met één hand te bedienen. Alle kettingzagen zijn ruw en onnauwkeurig. Ze laten een brede en rafelige zaagsnede achter en zijn dus absoluut niet geschikt voor het fijnere zaagwerk.

De kettingzaag gebruiken

Onderstaande tips zorgen ervoor dat u optimaal gebruik maakt van de kettingzaag, zonder aan veiligheid in te boeten.

Veiligheid

Bij gebruik van een kettingzaag is het altijd van groot belang dat u de juiste veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Doet u dit niet, dan kunnen zich zeer ernstige ongelukken voordoen, niet zelden met een dodelijke afloop.

Vrijwel alle moderne kettingzagen zijn verrijkt met een aantal veiligheidsvoorzieningen:

Dit artikel maakt deel uit van de gids zagen.

Reacties

Anke Nobel schreef op 8 May 2009

Het valt me op dat uw klustips uit grote hoeveelheden tekst bestaan. Naar mijn idee zou het duidelijker en aantrekkelijker kunnen met een geïllustreerd stappenplan. Ik ben gespecialiseerd en zeer ervaren in dergelijk informatief illustratiewerk. Graag wil ik u daarin adviseren of maak ik geheel vrijblijvend een offerte. Neem eens een kijkje op mijn website: www.ankenobel.nl
U vindt er vele voorbeelden van recent werk, een overzicht van projecten waaraan ik meewerkte en alle relevante informatie. Ik hoor graag uw reactie.
met vriendelijke groet, Anke Nobel

pietje schreef op 15 January 2012

Anke ik vindt dat je zeurt.

Robert schreef op 10 April 2012

Ik vind is niet met dt

Huren.nl schreef op 3 February 2015

Heb je zelf geen kettingzaag, kijk dan op Huren.nl voor een verhuurbedrijf bij jou in de buurt

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
De kettingzaag

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer

Gerelateerde artikelen