Kalkverf

Kalkverf is een natuurlijke verfsoort die vanwege zijn levendige effecten en milieuvriendelijkheid altijd populair is geweest. Het is een mineraal product, dat vervaardigd wordt uit kalk en water. Het is meestal met natuurlijke pigmenten gekleurd, wat de beschikbare kleuren enigszins limiteert. Met name donkere tinten zijn vanwege de lichte tint van het bronmateriaal lastig te verkrijgen. Op de kleurwaaier van kalkverf zijn echter nog steeds meer dan 500 kleuren aanwezig, dus de kans is groot dat er iets voor u tussenzit. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kunt u altijd op verzoek kleuren laten mengen. Moderne kalkverf is overigens gewoon vast en zal niet zomaar van de muur spoelen. Let op: kalkverf en krijtverf zijn andere materialen. Krijtverf droogt egaler en geeft dus minder kleurnuances in het resultaat. Krijtverf kan daarnaast in tegenstelling tot kalkverf makkelijk overschilderd worden met een andere verfsoort.

Kalkverf aanbrengen

Dankzij het unieke, streperige effect kan kalkverf een bijzonder fraai resultaat geven. Dit is vanwege het ruwe uiterlijk vooral het geval in klassieke en/oof Mediterraanse interieuren, waar het perfect bij past. U kunt met 1 liter ongeveer 10 vierkante meter muur bedekken. Mocht u meerdere bussen kalkverf tegelijk kopen, houd er dan rekening mee dat er geringe kleurverschillen aanwezig kunnen zijn. Het is dan ook raadzaam deze bussen te vermengen in een emmer alvorens u het aanbrengt. Op deze manier voorkomt u kleurverschillen in de ruimte die u verft. Let erop dat de kleur op de muur vanwege inzuiging wat donkerder of lichter uit kan vallen.

Kalkverf wordt altijd in lagen aangebracht met een speciale kwast. De eerste laag zorgt voor de hechting, de tweede laag dekt af. Breng de eerste laag tot maximaal de helft verdund met water aan. Hierna brengt u nog een laag aan, welke uit onverdunde verf bestaat. Verf in grillige vormen, om lelijke blokvorming te voorkomen. U kunt de eerste laag niet zomaar op iedere ondergrond aanbrengen. Indien u over één van de volgende materialen heenverft, zult u eerst een grondverf aan moeten brengen:

De droogtijd van de verf is zeer afhankelijk van de luchtvochtigheid en van de ondergrond, maar meestal is het binnen een dag wel droog. In de maanden na het drogen zal de verf gaan verstenen als gevolg van reactie met koolstofdioxide.

Voor- en nadelen van kalkverf

Kalkverf heeft een aantal aantrekkelijke voordelen, maar oook belangrijke nadelen. Neem het materiaal dus goed in overweging alvorens u aan de slag gaat. De voordelen:

Helaas heeft kalkverf ook enkele nadelen:

Reacties

annemie weverbergh schreef op 28 August 2009

Kan ik over kalkverf met glasvezelpapier behangen?

John den Haan schreef op 2 September 2009

Zomaar over kalkverf behangen is niet aan te raden, omdat de lijm misschien niet goed hecht. Eerst even goed schuren dus.

Silvia Petiet schreef op 8 September 2010

Wij hebben in Frankrijk een (heel oud) huis waarvan de muren bedekt zijn met een mengsel van zand (geel) en renokal. Wij willen de muren lichter maken en denken aan kalkverf (wit), om het mooie matte effect en om de goedkopere oplossing. Is dit mogelijk en zijn er nog dingen waar we op moeten letten. Bvd.

Eveline Aerts schreef op 16 January 2011

Beste
is het mogelijk een schouwmantel te schilderen met kalkverf. Er staat een nog werkende grote stoof voor dus is die kalkverf bestand tegen hitte?

anouk ter hoeven schreef op 10 February 2011

kan ik met kalkverf mijn natuurstenen(nayont) haard verven ?

R.Maartense schreef op 29 May 2011

Hallo,

Wij willen graag met kalk of krijt verf onze muren gaan doen maar…. kan je gelijk op een betonnen binnen muur verfen of moet je het dan eerst voor behandelen??

bedankt voor uw reactie, R.Maartense

Miek schreef op 16 December 2011

Hallo,
Ik heb 1 muur geverfd met kalkverf maar vind dit te donker voor de hele kamer.
Kan ik de kalkverf zelf lichter maken?
Zodat ik de andere muren iets lichter kan verven.

Buitenhuis schreef op 20 May 2012

Ik gebruik pure en original in de keuken.
1e laag wall prime gebruikt VH merk
2e laag fresco silverlight gebruikt
3e idem maar bladert af
Hoe kan dit?
Wat nu?

Koos Hulspas schreef op 29 May 2012

Kan ik kalkverf buiten opbrengen op mijn serre (glazendak) om de zon te verminderen en daardoor lagere temperaturen te krijgen en zal dat echt helpen ????

bij voorbaat dank voor Uw antwoord.

Koos Hulspas

D.roest schreef op 12 November 2013

Kan ik over kalvert heen schilderen

Brigitte de Boer schreef op 8 February 2015

Wij hebben kalkverf op de muren in de kleur gritti van carte colori.(grijs/bruin)
is het mogelijk om deze evt met primer
in een lichte beige kleur over te schilderen?

Bvd Brigitte

Clabau gery schreef op 31 May 2015

Ik heb kalkverf geschilderd op voorbereide muren binnen,na 2 jaar komen er blazen op en springen open,willekeurig op de muur , wat zou de reden daarvan kunnen zijn ,

Vriendelijk groet ,
Gery

Annemieke schreef op 2 January 2016

Mijn kast is met kalkverf geverfd, echt lelijk geworden, ik wil hem oververven met krijtberg. Hoe moet ik dat aanpakken? Schuren ef primer?
Graag uw advies, alvast bedankt!

Sara schreef op 1 June 2016

Kan ik een kalkstenen schouw verven?

Anja Horst schreef op 1 June 2016

Goedemiddag…graag wil ik mijn lelijke betonnen buitenmuur schilderen met kalkverf…kan dat ?
Groeten van fam. horst

manuel schreef op 14 October 2016

Ik wil op de muur ter hoogte van de spoelbak in de keuken schilderen met kalkverf net zoals de andere muren en er een matte vernis laag op aan brengen (tegen waterspatten)bij de afwas, is dit aan te raden ?
Wij vinden kalkverf net met dat speciaal uiterlijk met strepen zeer mooi en landelijk.
Dus hopelijk is er een oplossing voor.
Alvast van harte bedankt voor een advies

Musters schreef op 22 May 2017

Ik heb mijn muur geverfd met pure en original ( donkere kleur burned sand) maar ik vind hem te vlekkerig en teveel wit uitgeslagen, wat kan ik eraan doen om de muur rustiger te maken?

J vd heiden schreef op 21 January 2018

Kan ik met kalkverf gelijk over betonnen muren verven

Marie de Jonge schreef op 9 January 2019

Kalkverf heb ik zelf ook thuis gebruikt op mijn muren. Het geeft inderdaad een erg mooi resultaat. Natuurlijk moet het wel passen bij je eigen stijl en de stijl van het huis vind ik zelf.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Kalkverf

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer

Gerelateerde artikelen