De ijzerzaag

De ijzerzaag is een bekende en veel benutte kracht in het arsenaal van de doe-het-zelver. Een ijzerzaag is een spanzaag met een smal zaagblad met een groot aantal fijne tandjes. Zoals de naam al zegt, is de ijzerzaag bij uitstek geschikt om metalen door te zagen. De tanden van de ijzerzaag happen bij een voorwaartse beweging een klein krulletje van het het te zagen materiaal af, wat bij de terugwaartse beweging weer wordt losgelaten. De meeste ijzerzagen hebben een pistoolgrip (handvat), al zijn er ook ijzerzagen (de zogenaamde juniorzaag)met een simpele grip die in het verlengde van het zaagblad ligt. Over het algemeen geldt, dat hoe dikker het te zagen materiaal, hoe grover het zaagblad dient te zijn. Het soort materiaal dat u met de zaag kunt zagen, is verder afhankelijk van de manier waarop de zaagtanden gezet zijn (de zogenaamde ‘vertanding’):

Het frame van een ijzerzaag kan zowel vast als verstelbaar zijn. Een verstelbare zaag kunt u dusdanig aanpassen, dat u langere of korte zaagbladen in het frame kunt plaatsen. Een zaagblad heeft een gat aan beide einden, waarin de uitsteeksels van het frame geplaatst worden. Een verstelbare ijzerzaag is iets duurder, maar de veelzijdigheid is zijn meerprijs waard.

De ijzerzaag gebruiken

De ijzerzaag wordt vaak misbruikt. Een misvormd of gebroken zaagblad is dan ook absoluut geen zeldzaamheid. Om dit te voorkomen, volgt u de volgende regels:

Dit artikel maakt deel uit van de gids zagen.

Reacties

Gerard den Dekker schreef op 30 June 2009

de sleutel van een fietsslot is kwijt. Ik probeer het slot door te zagen maar dat gaat niet of zeer zeer weinig. Welke zaag moet ik in mijn zaagbeugel zetten ?
P>S> ik ben 75 en geen fietsendief.

lennart schreef op 30 June 2009

ik zou eerder een dremel, cirkelzaag of eventueel decoupeerzaag gebruiken. Met een handzaag kun je het beste een rakerblad gebruiken. Ook zijn er bij de betere ijzerhandels speciaal staalzaagjes te vinden. Vergeet niet dat dit zeer hard staal is en dus lastig door te zagen

Jan schreef op 3 July 2009

Ik moet ook lennart gelijk geven, zelf zou ik gebruik maken van een decoupeerzaag. Natuurlijk moet je ook zelf weten met welk materiaal je het liefste werkt!

Klusser schreef op 7 December 2009

erg dom, gewoon een slijptol gebruiken, doe ik ook altijd, binnen tien seconden het slot eraf, snijschijf erin en klaar

pok schreef op 4 February 2014

heb je niks aan vertel gewoon wat een metaal zaag is

Nicolas de Graaf schreef op 8 December 2017

Bedankt voor dit artikel. Er zijn tegenwoordig echter een stuk geavanceerdere technieken om metaal te snijden. Het is in ieder geval nooit verkeerd om iets nieuws te leren.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Een ijzerzaag

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer

Gerelateerde artikelen