Marmer aanrechtblad

Een marmer aanrechtblad is vanwege de mooie kleurschakelingen en de vaak uitgebreide aders een prachtige, exclusieve verschijning. Marmer is een natuurlijk gesteente dat voortkomt uit de metamorfose van kalksteen onder hoge druk. Het is in feite puur calciumcarbonaat (CaCO3). Het materiaal is niet hard, wat verklaart waarom het altijd zo’n gewilde grondstof is geweest voor beeldhouwers. Het komt voor in allerlei kleuren; wit en lichtgrijs zijn het meest voorkomend, maar ook tinten van roze, groen en rood komen voor. Donkerdere varianten (zwart) zijn ook mogelijk.

Marmer heeft ten opzichte van een granieten aanrechtblad wél een aantal nadelen. Eén van de voornaamste is het feit dat marmer zeer sterk reageert met zuren. Zodra marmer in aanraking komt met zure vloeistoffen als cola en citroensap, lost het simpelweg op onder vorming van water en koolstofdioxide. Het is dan ook zaak dat een marmeren keukenblad regelmatig van een nieuwe beschermlaag wordt voorzien. Daarnaast is het aan te raden een eventuele vlek zo spoedig mogelijk met overvloedig water op te ruimen, om permanente schade te voorkomen.

Heeft uw keukenblad toch schade opgelopen, dan kunt u het altijd proberen te polijsten. Dit is een klus die relatief veel werk vergt, maar wel een uitstekend resultaat garandeert. Wilt u marmer reinigen, kijk dan uit dat u niet het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt. Marmer is zeer gevoelig en met het verkeerde middel kunt u meer schade aanrichten dan goed doen!

Voordelen

Nadelen

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie het aanrechtblad.

Reacties

ron vrijenhoek schreef op 26 August 2009

ik heb op mn aanrechtblad strepen die afkomstig zijn van een keukendoek met daarin jif met bleek. hoe kan ik dit weer verwijderen? gr Ron vrijenhoek

Diana schreef op 16 September 2009

Antwoord op aanrechtblad met strepen:
Misschien zou je het kunnen proberen met olijfolie op een doekje dan inwrijven en alles weer goed uitwrijven met droge schone doek.

Op mijn werk helpt dit altijd ze hebben daar een marmeren vloer en aanrechtblad.

Groetjes Diana

angela schreef op 23 October 2009

Ik heb het marmere aanrechtblad schoongemaakt met een bijtend goedje, blijkt achteraf, want er zijn witte vlekken ontstaan, hoe krijg ik deze weg?

aanrechtblad schreef op 3 May 2011

ik heb een marmeren aanrechtblad en heb hetzelfde als angela, ik ben benieuwd hoe ik de vlekken eraf krijg

ankie leeners schreef op 2 August 2011

M,

Ik heb een watervlek in mijn marmer vensterbank ,is er een mogelijkheid deze te verwijderen ?

Groet Ankie.

Jeroen Rutgers schreef op 30 August 2011

Uitgebeten vlekken in kalkhoudende natuurstenen zijn alleen weg te halen door de steen al dan niet plaatselijk opnieuw te polijsten of te zoeten.
als het lichte vlekken zijn van bijvoorbeeld sinaasappels zijn ze goed te verwijderen met een polijst poeder. dit is (als je een beetje handig bent) goed zelf te doen.
als je bijvoorbeeld vlekken hebt gemaakt met een ontkalker voor je kranen dan heb je echt diamant gereedschap nodig om de vlekken/ etsingen te verwijderen.

Vriendelijke groet

Jeroen Rutgers

tristanknops schreef op 15 May 2012

De bleekheid van graniet door allersreiniger neemt af na het vervangen van allesreiniger door groene zeep. Opgelost naar gebruiksaanwijzing en zonder het weer afvegen. Misschien dat het voor marmer ook werkt.

paul schreef op 23 October 2013

heb vlekken in marmer verwijderd met citroensap op te leggen;
nu heb ik vlekken van de citroen – hoe krijg ik die weg?

dank u

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Marmer

Dit artikel

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer