Vochtproblemen

Vochtproblemen in huis kunnen ernstige vormen aannemen; u kunt last krijgen van onder andere schimmels, stank, ongedierte en loslatend behang. De problemen zijn meestal het resultaat van verkeerd aangebrachte isolatie of onvoldoende ventilatie van de woning. Doet u dit niet of onvoldoende, dan zult u merken dat er vochtophopingen in huis ontstaan, die vaak beginnen met een condens op de ramen. Overtollig vocht in huis kan ernstige gezondheidsklachten geven, met name bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan astmapatiënten of mensen met een allergie voor mijten; beide groepen hebben baat bij een schone en niet te vochtige lucht. Maar ook volledig gezonde mensen kunnen luchtwegproblemen krijgen als gevolg van een te vochtig huis. Het is dus van belang vochtproblemen tijdig en grondig aan te pakken.

Condensvorming

Condens in huis is een direct resultaat van een te hoge vochtigheidsgraad van uw woning. Waterdamp in huis ontstaat op diverse manieren. In de eerste plaats is het afkomstig van de bewoners zelf; zowel mensen als huisdieren produceren dagelijks een flinke hoeveelheid waterdamp (ongeveer een liter per persoon) als ze zweten of simpelweg ademen. Daarnaast worden in huis allerlei activiteiten uitgevoerd waarbij grote hoeveelheden waterdamp vrijkomen; denk aan douchen, dweilen en koken. Ook kunnen hierboven beschreven vochtproblemen zorgen voor een verhoogde luchtvochtigheid. Om problemen te voorkomen, is het van belang overtollig waterdamp middels ventilatie af te voeren. Maar hoeveel is eigenlijk te veel? Om hier achter te komen, heeft u eigenlijk een vochtmeter nodig. Heeft deze een vochtigheid van boven de 70% aan, dan is uw huis eigenlijk te vochtig en wordt het tijd te denken aan maatregelen ter ventilatie. Een optimale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60%.

Optrekkend vocht

Baksteen is een poreus materiaal, dat dankzij de hierdoor ontstane capillaire werking de neiging heeft grondwater op te zuigen. Met name in huizen waar de fundering verkeerd is aangelegd of aangetast is, kan dit fenomeen voor grote problemen zorgen. Een goede fundering en metselwerk bestaan namelijk tot minimaal 5 lagen boven de grond uit waterdicht gesteente (de zogenaamde trasraam). Is dit niet of onvoldoende het geval, iets wat met name in oudere woningen voor kan komen, dan kunt u last krijgen van optrekkend vocht. Wilt u testen of u last heeft van optrekkend vocht, boor dan een of meerdere gaatjes in de muur, laag bij de grond. Is het uit het boorgat afkomstige boorstof vochtig, dan heeft u een vochtprobleem.

Heeft u last van optrekkend vocht, dan ziet u dit meestal terug in de vorm van zoutuitslag en vochtplekken. De zoutuitslag wordt veroorzaakt door het wegens verdamping naar buiten treden van zouten die in het optrekkende grondwater zijn opgelost. De vochtplekken kunnen leiden tot het loslaten van behang of stucwerk, de groei van schimmel en een muffe tot ronduit bedorven lucht. Trap niet in de val van het simpelweg afdekken van vochtplekken met vochtwerend materiaal; omdat u hiermee de verdamping tegengaat, zal het vocht alleen maar hoger optrekken. In plaats daarvan is het zaak de oorzaak aan te pakken. Meestal gebeurt dit door middel van injectie van een speciale vochtwerende vloeistof op een bepaald blokkeringsniveau. Deze vloeistof verhardt later, waardoor zich een horizontaal aangelegde barrière vormt. Het gevolg is dat vocht niet langer kan optrekken.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een oorzaak van de porositeit van bouwmaterialen, die ervoor zorgt dat water van buiten naar binnen trekt. Het probleem komt meestal voor in huizen zonder spouwmuur of met een spouwmuur die incorrect geïsoleerd is. Een spouwmuur die correct geïsoleerd is, laat enige ruimte over tussen de buitenwand en de isolatie; gebeurt dit niet, dan kan het vocht via het isolatiemateriaal naar de binnenwand trekken. Doorslaand vocht geeft problemen als loslatend behang, schimmel, algvorming en scheuren in de stenen. Het is dus belangrijk tijdig op zoek te gaan naar de oorzaak en hier iets aan te doen. In tegenstelling tot optrekkend vocht, kunt u doorslaand vocht wel behandelen met een vochtwerende coating. Om te voorkomen dat het opgenomen vocht omhoog trekt, wordt wel aangeraden deze coating aan de buitenmuur te laten aanbrengen; een behandeling die ‘impregneren’ wordt genoemd.

Lekkage

Uiteraard kan lekkage ook de reden zijn voor de vochtproblemen in uw huis. Lekkage kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. Wanneer er sprake is van lekkage, dan is het belangrijk dit snel te verhelpen om grote kosten te voorkomen. Er kan binnenin het huis sprake zijn van lekkage, bijvoorbeeld een defecte afvoerpijp. De lekkage kan ook van buitenaf het huis in komen. In veel gevallen gaat het dan om lekkage aan het dak.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

7 gedachten over “Vochtproblemen”

  1. hallo,

    wij hebben aan de achterkant van de woning (vroeger open terras) nu afgesloten met ramen zodat we de leefruimte vergroot hebben.
    Het probleem is nu , deze vloer van nu de veranda watert af en wij zouden die willen egaliseren ,wij weten echter niet of dit geen problemen kan veroorzaken omdat de zijkanten en de voorkant geen waterkering heeft de binnenmuur daarentegen wel . Deze vloer is nu betegelt en ligt op een laag beton. kunnen wij daarop egaliseren of moet eerst alles verwijdert worden?
    met vriendelijke groeten

    Beantwoorden
  2. Bij mijn buurman was er een lek in de waterleiding en een lek in de afvoerkoker.
    Tengevolge daarvan is onze trap zwart uitgeslagen. Wij hebben de brandverzekering gecontacteerd in februari. Tot op heden zijn wij geen stap verder geraakt Driemaal is de inspectie gekomen. Telkens was er weer de een of andere smoes om niets te moeten doen.
    Nu komt er weer een inspecteur voor lekdetectie. De meter van de waterleiding loopt niet meer verder. Vermits de muur geschilderd is met een primer en daarna een laag latex kan het water niet weg, we vragen ons dan ook af hoelang wij zullen moeten wachten op een nieuwe trap. Onze verzekering is Nateus Antwerpen.Wij denken dat dit slechte wil is van de verzekering, wij hebben al gevraagd om een bouwdroger te installeren, kregen hierop geen antwoord. We hebben ook gevraagd om de muur waterdicht te maken.Wij weten niet meer hoe we aan een nieuwe trap moeten raken.

    Beantwoorden
  3. Beste,

    Wij wonen in een oude boerderij met steense muren. Onze kelder heeft vochtige muren en de vloer heeft een scheur over de lengte. Hierboven is onze slaapkamer gelegen en 2 muren hebben hier ook last van (wat ik denk) optrekkend vocht is en schimmelvorming.

    Ik wil dit probleem graag goed aanpakken en zou dan ook graag een gedegen advies ontvangen. Wie weet raad of heeft goede kontakten.

    Wij willen tevens de buitengevel laten schilderen of stuccen maar durven dit niet zo goed aan omdat je dan de steense muren immers naar buiten toe afsluit. En zijn daarom bang voor nog meer vochtproblemen naar binnen toe.

    Enfin lang verhaal wie weet goede raad?

    Beantwoorden
  4. Beste,

    Wij hebben een oud huisje gekocht dat we aan het renoveren zijn, we zijn nu bezig met de vloer aan het uitbreken en hebben daar een rare ontdekking gedaan.
    Er zit een soort put in, slechts 25 cm diep, vol met brokstukken en water, nu zijn wij verder aan het graven, maar het water komt via de aarde zomaar naar binnen.

    Wat zou dit kunnen zijn?
    Alvast bedankt

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This