Teakhouten tafels; onderhoud en kwaliteit

Als u opzoek bent naar een houten tafel kan een teakhouten tafel dé oplossing zijn. Teak heeft vele voordelen, het is zeer sterk, duurzaam, eenvoudig in het onderhoud en geeft een warme uitstraling aan uw keuken of woonkamer. Zowel in een landelijk interieur als een zeer moderne omgeving komt een teakhouten tafel zeer goed tot zijn recht. Teak tafels zijn natuurlijk in bijna alle vormen en afmetingen te verkrijgen. Rond, vierkant, ovaal maar de meest gangbare variant blijft toch de rechthoekige. Daarbij zijn er ook verschillende soorten afwerkingen: geborsteld teak, koloniaal teak en de white- en grey wash.

Een andere uitstraling en afwerking die zeer populair is, zijn de teak tafels gemaakt van oude planken. Deze oude teak planken komen uit oude gebouwen woningen en hebben allemaal een geweldige sfeer en uitstraling. Dit gerecyclede teakhout wordt daarna op een traditionele en ambachtelijke wijze verwerkt tot een uniek exemplaar.

Herkomst teak meubelen

Er is een erg groot aanbod van teak meubelen tegenwoordig. Op internet heeft u al snel de keus uit wel 20-30 winkels en webshops waar u een tafel kunt aanschaffen. Maar waar komen al deze tafels nu precies vandaan? 99% van het aanbod wordt in Centraal-Java, Indonesië geproduceerd. Nederland heeft van oudsher altijd al nauwe banden met Indonesië gehad. Daarbij staat Centraal-Java in de meubelsector wereldwijd bekend om haar vakmanschap en zeer goede kwaliteit teakhout.

Constructie en kwaliteit hout uitermate belangrijk

Alle hout werkt, teakhout dus ook. Dit komt door het grote verschil in de luchtvochtigheid in Nederland. Tijdens de winter staat in de goed geïsoleerde huizen de verwarming flink aan, met als gevolg dat het vocht verdampt. Tijdens de zomer is het in huis vaak weer een stuk vochtiger. Dit heeft als resultaat dat al het vocht in uw tafel tijdens de winter verdampt en in de zomer trekt het hout dit vocht weer aan. Het hout zwelt dan op en krimpt weer in.

Belangrijk is daarom dat een tafelblad nooit aan de poten en regelwerk is verlijmd. Als dit wel het geval is kunnen er scheuren ontstaan, of kunnen zelfs de poten scheef gaan staan. Om dit te voorkomen moet een blad met klosjes en schroeven gemonteerd worden aan het onderstel.

De ideale hoogte van uw teakhouten tafel

Volgens onderzoek is de Nederlandse bevolking momenteel officieel de langste ter wereld. Heeft natuurlijk invloed op allerlei zaken, maar ook op de hoogte van de tafel! Langere mensen kunnen wel aan iets te lage tafel goed zitten, maar andersom is dit zeer lastig! Let hier dus op bij het aanschaffen van uw tafel. Een hoogte waar bijna iedereen goed aan zit is 77cm. Denk wel vooraf goed na over de stoelen die bij de tafel gebruikt worden. Stoelen met armleuning zijn in de praktijk soms minder handig, dan menigeen zich kan voorstellen..

Onderhoud teak tafel

Er zijn verschillende manieren waarop u uw teakhouten tafel kunt onderhouden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en gewenste uitstraling. Hieronder een korte opsomming:

Geschreven door: Marijn Souren

Reacties

Caroline moerman schreef op 29 September 2010

We hebben een oud teaken eettafel. Deze heeft een aantal vlekken. Net met een sponsje proberen schoon te maken. Vlekken zijn er nog en er zijn lichtere plekken ontstaan.Wat kan ik doen om de vlekken alsnog te verwijderen?
en wat ik kan doen aan de lichte vlekken?

Groet en bedankt,

Caroline Moerman

Dave schreef op 18 October 2010

Wij hebben sinds kort een teaktafel van historisch teak gekocht ( oude vloerdelen) , deze was onbehandeld , advies was om deze te behandelen met woodsealer om vlekken te voorkomen .Nu hebben wij dat ook gedaan echter is de tafel veel donkerder geworden ! , kunt u ons adviseren hoe wij deze laklaag kunnen verwijderen zodat hij weer zijn onbehandelde kleur terug krijgt ???
Bij voorbaat dank !

de tropen schreef op 15 November 2010

Beste Caroline,

De lichte plekken onstaan als je een geoliede tafel plaatselijk schuurt. Dus de gehele tafel licht opschuren met schuurpapier 120 en opnieuw olieen of in de was zetten.
Blank laten kan ook dan is de tafel lichter van kleur. Dan kan je de tafel met fix behandelen maar dit helpt alleen tegen vochtvlekken en niet tegen vetvlekken.
Wat een teaktafel zo bijzonder maakt is dat je de tafel ten alle tijden kan schuren.
Helaas zijn er ook vele tafels op de markt die chemisch behandeld zijn om een egale tint te krijgen. Dit zijn voornamelijk tafels van slechte kwaliteit met spinthout ofwel zachte bleke plekken. Deze mag je nooit schuren omdat er daarna niet te verwijderen bleke strepen ontstaan.
Zorg dus dat je bij een goede winkel met kwaliteitsteak je tafel koopt en beslist niet de goedkoopste. Of vraag in de winkel of je de tafel mag testen met schuurpapier.

de tropen schreef op 15 November 2010

Beste Dave,

Voor jouw tafel geldt hetzelfde.
Gewoon de tafel schuren en daarna onbehandeld laten of de tafel met fix behandelen. Door deze behandeling verkleurd de tafel minimaal.
Een onbehandelede tafel schoonmaken met groene zeep voldoet meestal goed. Hier zit een stofje in dat een beetje een loogeffect geeft en verzadigd tegelijkertijd het hout. Ook werkt groene zeep dan als houtzeep en geeft de tafel daardoor bescherming.

Ans schreef op 25 November 2010

Hallo,

ik ben bang dat ik dus zo’n slechte kwaliteit tafel die chemisch behandeld is gekocht heb ( al vele jaren geleden bij een man die nu dus niet meer terug te vinden is)
de tafel geschuurd en inderdaad er ontstaan allerlei kleurverschillen lichte en donkere plekken. na behandeling met woodsealer blijven deze plekken duidelijk zichtbaar.
wat nu ???

Celis Jacques schreef op 26 April 2011

Beste, vorige zomer heb ik een teaken tafel gekocht met een FSC label.tijdens de winterperiode heb ik ze afgedekt met een plastieken zeil. Wanneer we onlangs het zeil verwijderde zagen we dat de tafel op sommige plaatsen aan het afschilferen was. Wat kan ik daaraan doen. Mag ik ze lichtjes afschuren en mag ik ze daarna met een product behandelen? Zo ja, Welk product? Bedankt om mij verder te helpen.
Groetjes, Jacques Celis

hetty schreef op 10 July 2011

Wij hebben een donker teaktafel afgeschuurd en willen hem weer lakken. Ons is geadviseerd de tafel te lakken met glitsa. Wordt de tafel dan weer donkerder of kunnen we dan beter een klerlak gabruiken?

Willeke schreef op 5 August 2011

Beste mensen,
Dom dom dom.. Trapje – emmer verf op trapje – trapje omgevallen en op grond gekletterd.. Ergste is dat mijn onbehandelde teak houten tafel flink wat spetters heeft opgelopen.. Hoe dit te behandelen?!

Bedankt,
Willeke

Jeannette schreef op 2 September 2011

Beste mensen,

We hebben de laklaag van onze donkere teak tafel afgeschuurd. Nu blijven er echter vettige kleine plekjes achter en het lijkt of deze erg diep zitten. Heb het al met soda en groene zeep geprobeerd maar dit helpt maar een klein beetje. Ik wil namelijk graag alle plekjes er uit hebben. Deze plekjes zitten niet op de poten en de zijkant maar alleen op het top blad. Het lijkt me niet door het gebruik te zijn ontstaan want er heeft altijd een dikke laklaag op gezeten. Wie heeft de gouden tip voor me?

Groetjes Jeannette

Anneke Develing schreef op 6 September 2011

Wij hebben teakhout buiten staan in de vorm van een tafel, stoelen en een bank.
Het hout ziet er nu vlekkerig uit.
Vlekken ten grootte van 5 a 10 cm, die lichter gekleurd zijn dan het oorspronkelijke hout.
Hoe komt dit?
En…wat kan ik er aan doen?
Anneke

Liliane schreef op 17 December 2011

Ik heb een antieke teaktafel en bij vlekken gebruik ik een schuursponsje en glassex. De tafel goed inspuiten, schuren, afnemen en op laten drogen.

Tessa schreef op 30 December 2011

Hallo allemaal,
Ik heb een color teak eettafel gekocht. Dit is een eettafel met een soort van gekleurd sloophout, ongelakt. Er zitten groeven en naden in.
Ik wil de tafel graag wel bewerken met een lak, maar hoe doe ik dit zonder dat de kleuren vervagen? Ik ben bang dat de kleuren verdwijnen als ik hem ga schuren..

wilma schreef op 28 March 2012

Hallo

Wij hebben een massief houten (Ikea) aanrechtblad. Dit blad heeft mijn man pas weer helemaal glad geschuurd en behandeld met een speciale (Ikea) olie. Ik merk nu dat er heel snel kringen ontstaan en ben dus niet blij.
Is het mogelijk om het blad nu alsnog te behandelen met bijv. glitsa of zo ?

brigitte schreef op 13 May 2012

wij hebben kleine teakhouten salontafeltjes die bewerkt zijn met grey wash, hoe haal ik hier vlekvlekken op weg? Is schuren dan ook een optie?

van den Brink schreef op 10 August 2012

Hallo ik heb eiken meubelen in mijn huis staan waar ik toen der tijd een onderhoud stet bij kreeg op basis van olie + fijn schuursponsje en een doekje
Door deze olie aan te brengen trok in het hout en hield de tafel etc. mooi op kleur.
Een voordeel was dat het hout niet vettig bleef.
Nu ben ik op zoek naar product met dezelfde eigenschappen, maar kan dit niet echt vinden.
Enige suggesties waar en wat ik kan gaan gebruiken????r

Yvonne schreef op 31 May 2013

Hallo,

Weet iemand hoe ik mijn toch iets te donkere geoliede teakhouten tvkast,wat lichter kan maken?

Gr.
Yvonne

j.h. Strootman schreef op 2 July 2013

Hoe moet de verhouding zijn van het groenezeep sopje voor het beschermen van een onbehandelde teak houten tafelblad? En hoe vaak moet ik de afveeg behandeling herhalen?

marion manders schreef op 23 April 2014

Hoi,hoi,

Wij hebben al jaren ‘n teakhouten set voor buiten en ik behandel het ieder jaar met olie.
Waar kan ik de olie er me af krijgen zodat ik het opnieuw kan behandelen.

Gr. Marion

Floste schreef op 29 April 2014

Help! Nieuwe teaktafel, twee weken oud… Maar mijn man heeft er iets opgezet ( lantaarntje) toen ik thuiskwam was het kwaad al geschied… Een groot vierkant op de tafel, zwart omrand :( tips? Ik wil terug kunnen genieten v mijn mooie tafel :(

Paul schreef op 11 August 2014

Voor velen misschien een antwoord, laatst heb ik mijn donkere houten tafel geschuurd todat hij een mooie lichte hout kleur had maar perongeluk heb ik de tafel ingesmeerd met donkere hout olie. Dom dom dom, de uiteindelijke oplossing was eerst de tafel even schoonmaken met een schuursponsje en groene zeep en daarna de tafel insmeren met terpetine mbv een zacht sponsje. Herhaal dit proces tot de gewenste kleur is bereikt. Als je klaar bent even met een schuursponsje en water de tafel schoonmaken en je bent klaar!

Dina schreef op 24 February 2015

Hallo, ik heb via Markplaats een Teak Tv meubel gekocht, om de kast een beetje op te frissen heb ik hem lichtjes geschuurd en in de Teak Oil Sealer gezet maar wat verbaasd mij…..zitten allemaal lichte vlekken/strepen in…..!!
Hier boven lees ik dat het dan spinthout is, weer wat geleerd!
Hoe kan ik deze “teak” kast weer egaal op kleur krijgen zodat hij weer bij mijn andere teakmeubels past?

arjan schreef op 28 March 2015

mijn dochter had per ongeluk met een water vaste stift op onze teak tafel gekleurd,ik eerst geprobeerd met een doekje en later een schuurspons gepakt maar dat was geen slimme zet nu heb ik een veel wittere streep in de tafel terwijl de rest een grijze tint heeft enig idee hoe ik (het geschuurde) gedeelte weer een beetje donkerder kan krijgen?

Jay schreef op 23 May 2015

Ik heb interesse in een salontafel gemaakt van oude schippersboten. Echter zitten er een paar scheuren in het hout.

Kan dit nog verder gaan scheuren (krimpen/uitzetten?) en op welke wijze kan het worden behandeld?

Van der Weyen chris schreef op 1 July 2015

Graag had ik geweten hoe ik men teakmeubelen kan ontdoen van de olie we hebben ze in het begin geolied maar zou graag terug de natuurkleur hebben wat of hoe moet ik dat doen?

D. de Buck schreef op 15 July 2015

Ik heb vandaag onze salontafel geschuurd met m’n nieuwe excentrische schuurmachine. De tafel is 4 jaar geleden behandeld met woodsealer.
In een huis met kinderen wordt er weleens wat gemorst, dus de tafel was behoorlijk verkleurd en vlekkerig.
Nu weer als nieuw! We proberen het eerst even onbehandeld te laten.

Piet snot schreef op 24 July 2015

Kan ik taekhouten kast met olijfolie ismeren nadát ik met sopje groene zeep heb schoongemaakt? Of is sopje groene zeep voldoende?

willeke schreef op 20 September 2015

ik heb een vraag ik heb een donker houten tafel van berkenhout geschuurd nu word die echt bijna wit dat was niet de bedoeling wilde het blad als nieuw maken het was erg gekrast hoe krijg ik hem nu weer mooi donker

Joke Mokveld schreef op 31 October 2015

Ik had een teakhouten kasteeltafel gekocht in een grey/blue wash. Daar was ik niet zo blij mee en nu heb ik het blad (3 meter) in een uur tijd met backing powder een een sponsje kunnen ontdoen van de kleurlaag.

Gillian schreef op 5 February 2016

Beste, hoe kan ik mijn blanke onbehandelde teakhouten tafel donker maken?

Carla schreef op 22 October 2016

Ik heb een vraag?
Ik heb teak houten opiumtafel dir ik graag donker wil maken. Hij is nu ongelakt en licht van kleur. Wil hem echt een stuk donkerder maken. Hoe kan ik dat het het beste doen en mat wat voor spullen?
Groetjes carla

klaas schreef op 22 December 2016

Gebruik Dasty ontvetter van de wibra. Hiermee krijg je de originele teakhouten kleur weer terug zonder te schuren. ( metalen spons + schone doek. paar keer herhalen.)

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Teakhouten tafel

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer