Teak kasten

Teak is een soort hardhout die afkomstig is uit plantages in tropisch Azië. Teak kasten zijn vanwege de uitstekende eigenschappen van het hout en het mooie uiterlijk razend populair. Teak kasten weerstaan vocht, hitte en kou zonder problemen en kunnen jaren mee gaan. Hoewel teak in het verleden vaak illegaal gekapt werd, is het tegenwoordig meestal afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het hout uit deze bossen is dankzij de jongere bomen wat minder sterk dan het illegaal gekapte ‘oerproduct’, maar door het een speciale nabehandeling te geven, kan het alsnog de gewenste sterkte krijgen van. Mocht u teak kasten willen kopen, let er dan op dat ze voorzien zijn van het FSC keurmerk. Met dit hout draagt u niet bij aan de illegale houtkap en het hierdoor verdwijnen van regenwoud.

Teakhout: waar u op moet letten

Teakhout komt in drie kwaliteitsklassen:

Wat van groot belang is in de uiteindelijke kwaliteit van het hout (en dus de kast), is het vochtgehalte. Hoe hoger het vochtpercentage ten tijde van de bewerking, hoe groter de kans is dat de teak kast problemen gaat geven. Indien u zeker wilt zijn van een kwaliteitsproduct dat jaren mee gaat, moet u er zeker van zijn dat het hout ten tijde van de bewerking een vochtpercentage heeft van maximaal 12%. Het op de juiste manier in een oven drogen van teak is een duur en tijdrovend proces, dat ongeveer 35% van de totale kosten in beslag neemt. Mede hierdoor wordt het nogal eens overgeslagen en wordt het drogen overgelaten aan de zon. Met name de goedkopere teak kasten worden gebouwd met vers, nat hout en vervolgens in de zon te drogen gezet. Omdat de luchtvochtigheid in de tropen vaak hoog is, bereikt het hout op deze manier een vochtpercentage van maximaal 22% tot 16%. Dit is veel te nat, en de kans is dan ook groot dat de kast op korte termijn problemen kan gaan geven op gebied van vervorming en splijting.

Onderhoud van een teak kast

Teak is een zware, weerbarstige houtsoort, die erg lang mee kan gaan. Het hout bevat van nature een goede hoeveelheid olie, die niet alleen beschermend is, maar het geheel ook een mooie glossy finish geeft. Binnenmeubelen als kasten en tafels hebben nauwelijks onderhoud nodig, al is het raadzaam uw kast eenmaal in de één a twee jaar in de teakolie te zetten. Maak hiervoor uw meubel goed schoon, breng de olie aan met een kwast en wrijf met een doek de overtollige olie weg. Nogmaals, dergelijke behandelingen zijn zelden nodig, maar kunnen de glans van een wat ouder meubel weer terugbrengen.

Teak verkleurt van nature na verloop van tijd van bruin naar zilverachtig grijs. Dit is niets om u zorgen over te maken, maar als u het niet mooi vindt, kunt u overwegen een woodsealer te gebruiken om het hout zijn oorspronkelijke kleur weer terug te geven.

Reacties

m wijnen schreef op 21 May 2010

ik heb een kast van teakhout en daar verschijnen allemaal witte puntjes op. Net alsof ik het plafond gewit heb er er spetertjes opgevallen zijn maar omdat ik zoiets niet heb gedaan kan het dit niet zijn? Wat kan het wel zijn en wat is er aan te doen?

Marijn Souren (Souren Meubels) schreef op 8 July 2010

Hallo,

Zou het zo kunnen zijn dat de kast erg vochtig staat? Als de kast bijvoorbeeld boven een slecht geïsoleerde kelder staat, waar veel vocht in de vloer/ muren zit, kan het zijn dat er schimmel op de kast is ontstaan.

Dit is vrij makkelijk te verhelpen.

De kast moet dan op een droge plek neergezet worden. Als het vocht er al redelijk uit is, eventjes de schimmel met een vochtige doek afvegen en daarna licht opschuren.

Mocht het overigens niet aan een vochtige omgeving liggen, durf ik het zo verder ook niet te zeggen.

Wel is het zo dat kringen en vlekken eenvoudig uit teak geschuurd kunnen worden, deze dus ook!

R.S. van der Meiden schreef op 28 February 2011

Ik wil een teakhouten eetkamertafel kopen, en wil die met White Wash behandelen! Mijn vraag is hoe ik dat het beste kan doen, en of het moeilijk is! Want mij is verteld dat teakhout slecht te behandelen is…

Groeten Roderik.

Teak Meubelen schreef op 13 July 2011

Handige informatie over teakhouten kasten!

@R.S. van der Meiden, keek eens op meubelproducten.nl, daar staat zeer veel informatie over white wash etc. op!

bertine schreef op 14 September 2012

Even een vraag, bij het artikel staat een teakhouten kast afgebeeld. Is dit een bestaand product of eigen fabricaat? en waar is het evt te koop?

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Teak kast

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer