De plafondventilator

De plafondventilator verscheen voor het eerst in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten. Waar eerdere systemen op waterkracht werkten, werd de elektrische plafondventilator in 1882 geïntroduceerd door Philip Diehl. Moderne air conditioning ten spijt, blijft de oude plafondventilator tot op de dag van vandaag één van de meest simpele en effectieve middelen om het comfort binnenshuis te verhogen. De plafondventilator wordt niet voor niets al ruim een eeuw gebruikt als een aanvulling op zowel koeling als verwarming. Dankzij deze lange geschiedenis en blijvende populariteit, kunt u tegenwoordig kiezen uit een grote hoeveelheid stijlen, afmetingen en materialen. Plafondventilatoren hebben tegenwoordig naast een functionele ook een decoratieve rol; ze brengen afhankelijk van het model een stukje nostalgie of futurisme in de ruimte. De prijs van plafondventilatoren varieert, maar is afhankelijk van zowel prestaties, mogelijkheden als ontwerp.

Hoe een plafondventilator werkt

Vrijwel alle plafondventilatoren hebben een motor die twee kanten op kan draaien. Op deze manier kan een blazende of zuigende werking verkregen worden, die meestal in drie standen (langzaam, gemiddeld, snel) regelbaar is. Het is van groot belang dat u de motor op de juiste manier laat draaien, omdat u anders een averechts effect opwekt. De bediening van een plafondventilator is meestal erg eenvoudig; met een tweetal trekkoorden kunt u de motor in een zuigende, danwel blazende stand zetten. In hoge kamers of voor kleinere of minder valide mensen, kan het nuttig zijn een model te kiezen dat via wandbediening of afstandsbediening bediend wordt. Het effect van de ventilator hangt af van de richting waarin u de motor laat draaien. Het gewenste effect zal vooral afhangen van het seizoen:

De aanschaf

De effectiviteit van een plafondventilator is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zorg er daarom voor dat u goed voorbereid en geïnformeerd op zoek gaat. Door rekening te houden met de volgende factoren, kunt u zelf de daadwerkelijke effectiviteit van een plafondventilator inschatten:

De installatie

Bij de installatie kunt u verder de volgende factoren in de gaten houden, om optimale werking van uw plafondventilator te garanderen:

Reacties

Jan de klusjesman schreef op 8 April 2009

Hallo klussers!

Ik ben al heel lang op zoek naar goede informatie over de plafondventilator. Nu dat ik deze gevonden heb kan ik eindelijk aan de slag gaan met mijn plafondventilator. Ik hoop dat mijn Bladlengte groot genoeg zal zijn. Ik heb al enkele testen gedaan en de draaisnelheid is oké. De wieken staan op een helling van 15% waardoor er geen problemen kunnen komen met de elektriciteit kabels, moest dit toch zo zijn dan zal ik dit aan jullie vragen.

Echt bedankt voor alle informatie en ik hoop dat er nog veel van deze interessante artikels zullen komen!

Jan
De klusjesman

joop langeveld schreef op 9 June 2010

hallo klussers

ik heb een probleem

een ventilator, waarvan de beschrijving zegt dat mij plafond 40 kg moet kunnen dragen.

nu heb ik een probleem. de plaats waarhij moet bestaat alleen uit gipsplaat. Dat is volgens mij te dun.
mijn oplossing zou kunnen zijn: een houten plaat aan het plafond met verschillende pluggen vast en dan de ventilator er aan.

kan dat??

Joop

Gerrit schreef op 22 June 2010

Hallo Jan,

Onder “De aanschaf>>ruimte tussen de bladen” staat dat een 4 bladige fan beter werkt dan een 5 of 6 bladige.
Nu willen wij vanwege de diameter en uitvoering een 3 bladige aanschaffen, kun je misschien hierover een advies geven?

bij voorbaat dank,

Gerrit

john berg schreef op 20 July 2010

vraag:kan je d.m.v.een ventilator boven een trapgat zorgen dat warmte van de benedenverdieping niet naar boven trekt ofwel het opheffen van het schoorsteeneffect d.m.v.een neerwaartse luchtstroom

Green Breeze schreef op 24 November 2010

Voor ruimtes hoger dan 3,7 meter is het interessant om plafondventilatoren te gebruiken. De plafondventilator zorgt voor energiebesparing en een beter binnenklimaat in de zomer én in de winter.

Op de website van Green Breeze vindt u meer informatie over HVLS ventilatoren, de Big Ass Fans ventilatoren zijn ventilatoren tussen de 2.4- en 7.3 meter.

wezenberg schreef op 26 April 2011

noodkreet mijn dochter woont twee hoog haar buren hebben een plafondventilator een oud model. als de ventilator aan is dus de hele zomer voel je dat door heel haar flat.dus met het slapen voel je gewoon trilling dus niet slapen. Mijn vraag is daar technies nog wat aan te doen en zo ja wat. het word een heel conflict met de buren omdat het een erfstuk is. met vriendelijke groet een noodkreet van een moeder

chris missler clifford schreef op 12 July 2011

beste

ik heb een plafondventilator van 30 kilo is het nodig om deze met 4 keilbouten aan het plafond te monteren ??? alvast bedankt

chris

margaretha van Eeden schreef op 23 May 2012

Beste,
Ik vind dit super uitleg over werking, aanschaf en installatie van de plafonf ventilator.
Kunt u mij nu ook een koopadvies geven wat voldoet aan de kenmerken. Het gaat om een kamer van 4,50×4,50 van circa 2,60 hoog.

Ik hoor graag van u

vriendelijke groet,

Margaretha van Eeden

Jan schreef op 6 July 2012

beste,
ik heb een ventilator met schuine punten en nu vraag ik mij af of die punten omhoog of omlaag moet staan??
alvast bedankt.

Van oosten schreef op 23 July 2012

Ik heb een plafondventilator gekocht en aangesloten.
Als we hem aanzetten gaat hij draaien op stand drie en de verlichting gaat aan maar het probleem is hij reageer niet op de afstandbediening. We hebben al een nieuwe afstandbediening gehad maar ook daar doet hij het niet op. We hadden dezelfde ventilator met het zelfde probleem dusnhebben ze een nieuwe besteld maar ook deze heeft dit probleem.
Dus wel draaien en verlichting aan maar niet reageren op afstandbediening.

Laurence schreef op 26 July 2012

Hallo,

Kan een plafondventilator ook aan de muur bevestigd worden (en dus vertikaal hangen ipv horizontaal)?

Groeten

Richard schreef op 1 August 2012

Ik heb m’n plafondvetilator ook aan m’n muur hangen,maar dan krijg ik geen wind ervan.
Maar het staat wel tegek dat heeft niemand.
M’n kleinzoon van 3 jaar zei opa en oma heeft een vliegtuig aan de muur hahahaha.
Maar ik zat er aan te denken om er een koker er omheen te doen zodat je toch de wind naar voren komt ipv aan de zijkant.

M’n vraag is ,is het een goed idee?
Groetjes Richard

Pieke schreef op 6 November 2012

In het artikel wordt gesproken over het toepassen van de plafondventilator in de winter.Het aanzuigen van koude lucht naar het plafond, zou je ook d.m.v. bijvoorbeeld een doucheafzuiging/ventilator ( op de vloer geplaatst ) een zelfde effect kunnen bereiken?Dus koude lucht naar boven blazen?

Ik heb een houtkachel en op vloerniveau blijft het lang erg fris.

G.Driesen schreef op 11 January 2013

ik heb een plafondventilator merk florida.
als ik mijn ventilator op de hoogste snelheid laat draaien dan gaat het licht ook aan.Na 1 minuut gaan beiden uit.Waar kan het aan liggen?

Theo Lenselink schreef op 9 August 2013

Wij hebben een plafond ventilator merk SMC model SP483. Het probleem is dat wij de ventilator met de afstandbediening niet meer aan krijgen. Eerst werkte hij af en toe nog wel eens en als wij de afstandbediening lieten vallen. Wij moeten dan de lamp van de kamer ermee uit/aan doen en de laatst werkte de afstandbediening prima en nu is per ongeluk de lamp met de gewone aan/uit schakelaar gebruikt en nu werkt de afstandbediening helemaal niet meer. Wij hebben de afstandbediening recentelijk van nieuwe batterijen voorzien.
Wat is het probleem?293

Rob Meijer schreef op 7 November 2013

Ik heb een plafondventilator met 3 standen waarvan de trekschakelaar niet meer werkt .nergens een schakelaar te kopen. Kan ik hem ombouwen naar een afstand bediening..???
Merk Casa fan fabrnr 513234
Wie kan mij helpen????

Mvgr

Rob

jheel schreef op 15 February 2014

U schrijft over de 2 mogelijkheden van de ventilator , nou kan ik niet voelen wanneer hij blaast of zuigt .hij hangt heel hoog bij mij.
is er misschien een methode voor om hier achter te komen ?
ik dacht misschien dat als ie met de klok meedraait , hij zuigt of zo ?
of is dat verschillend ? het gaat natuurlijk om de stand van de bladen ?
ik hoor het graag
met vriendlijke groet

Paulien van Voorst schreef op 6 June 2014

De bladen van mijn plafondventilator staan bijna recht hoe kan ik die kantelen zodat ik frisse lucht krijg.

Met vriendelijke groet,

Paulien van Voorst

Sonja Brouwer schreef op 17 July 2014

De lamp van mijn plafondventilator is stuk. Ik ben op zoek naar een nieuwe lamp, maar kan hem nergens vinden. Waar kan ik een nieuwe lamp kopen?
Merk: SMC

De lamp heeft het model van een paddestoel. Ik weet niet precies hoe ze dat noemen, ik dacht halve maan

Ik hoop dat u mij verder op weg kan helpen.

Vriendelijke groeten

Sonja

Wim schreef op 19 July 2014

Ik vind het een heel interessante pagina. Maar ik weet niet hoe groot de plafondventilator moet zijn per m2. Zou u mij hierover meer uitleg kunnen verschaffen? Van harte bedankt op voorhand

Jack schreef op 1 August 2014

Hallo,
Ik heb al een paar jaar een plafondventilator op de slaapkamer. Hij doet het prima opa alle snelheden zonder geluid. Maar tegen de morgen op ongeveer dezelfde tijd treed er een zwak geluidssignaal op waar ik wakker van wordt,6 korte signaaltjes achter elkaar, het herhaald zich na enkele seconden waarna het na een uurtje weer begint. Ik heb het vermoeden dat dit niet aan de ventilator ligt maar aan het electriciteitsnet. het zwakke geluid klinkt alsof er een reiswekkertje alarmsignaal geeft.
Iemand hier ervaring mee. ?

simone schreef op 3 August 2014

simone scheef op 3 augustus 2014

hallo
ik heb en probleem wij hebben en plafonventilator maar hij wiebelt heel erg wij durven hem niet aan te doen.
waar aan kan dat liggen hij zit wel goed vast.
wel hebben hem tweede hans gekocht.

Jack schreef op 4 August 2014

hallo Simone , als hij goed vast zit aan het plafond en hij slingert dan zit er speling op het huis en de rotor van de ventilator. Je moet hem van het plafond af halen en dan de rotor as aandraaien.

simone schreef op 4 August 2014

ook bedankt gaan we proberen groetjes simone

H.Rijkeboer schreef op 6 August 2014

mijn plafondventilator was ook uit balans. Ik heb dit opgelost met een paar muntjes en een wasknijper. Ik heb de muntjes met de wasknijper aan een blad bevestigd en de ventilator laten draaien. Net zolang van blad verwisseld.tot hij stilhing tijdens het draaien. Je moet wel even zoeken voor je het zover hebt,maar bij mij werkta het.Daarna de muntjes met 10 sec lijm op het blad geplakt en draaien maar. Er zijn ook gewichtjes te koop.

bert schreef op 3 November 2014

ik heb een plafond ventilator met 3 standen motor
nou staat er op het plaatje 192 watt
nou is mijn vraag.
is die 192 watt het stoomverbruik op stand 3 dus vol vermogen?
of is dit het verbruik op de laagste stand, stand 1?

gr, bert

Sami schreef op 20 December 2014

hallo,

Mijn plafondventilator draait heel langzaam om stand 3,
Kunt u mij vertellen hoe ik dat kan oplossen??

Het gaat om 2 verschillende ventilatoren, 1 met afstandsbediening en de andere gewoon met trekkoordje

Mvg sami

jannie smit schreef op 3 February 2015

Vraag zoek een witte glazen kapje voor plafondventilatie lamp onze is gesneuveld.

joop schreef op 14 May 2015

Onze plafondventilator bromt erg als hij aan staat in alle 3 de standen. Is er een oplossing voor om het brommen tegen te gaan?

Jacques van Gorp schreef op 7 June 2015

Wie kan mij helpen aan het elektrisch schema van een plafondventilator.
Het gaat om een Westinghouse Industrial 78337 (122 cm).
Nu is het toerental te regelen (snel, middel of langzaam) m.b.v. een kettingeitje (opzij van het cilindrisch potje onder ventilator). Daarnaast is de draairichting van de rotorbladen in te stellen (voor winter of zomer) d.m.v. een schakelaartje (ook opzij van het potje).
Nu wil ik deze besturing vervangen door een TRIAC toerenregeling.
Daarvoor het noodzakelijk te beschikken over het elektrisch schema van de bestaande plafondventilator, vooral ook de bedrading kleuren en functie.

Jolly schreef op 27 June 2015

We hebben al jaren tot volle tevredenheid een plafondventilator van de Gamma (Verona )tegen een betonplafond!
Nu hebben we een uitbouw geplaatst en de woonkamer naar de uitbouw verhuisd, dus ook de ventilator.
Maar hij bromt nu heel erg, we denken zelf, omdat hij tegen een houten met gips afgewerkt plafond hangt.
Wat kunnen we tegen dat brommen doen. Het is behoorlijk heftig, zetten nu de tv en de radio aan om hem niet te horen!
Wie oh wie heeft er goede tips voor ons! Voor we gillend gek worden en de ventilator maar weer verwijderen en vloer ventilatoren aanschaffen!
Jolly

marijke schreef op 7 July 2015

Ik heb een plafonventilator gekocht bij de Gamma van Jan des Bouvrie. Nu vraag ik mij af of deze wel in mijn woonkamer past. Hoe hoog moet het plafond minimaal zijn voor deze ventilator? Staat helaas nergens in de beschrijving vermeldt.

Annelies schreef op 11 August 2015

Kan ik een plafond-ventilator ophangen aan de
bestaande haak die al waar normaal de lamp hangt zit?

Joep schreef op 16 September 2015

@ Jack:
Die toontjes komen inderdaad uit het elektriciteitsnet. Het is een stuursignaal voor de tarief omschakeling van dubbel tarief meters. Het wordt in de ochtend en in de avond op vaste tijden enkele ,
Malen achtereen op het net gezet, en inderdaad, sommige motoren kunnen dat gaan weergeven.
Het signaal wordt langzamerhand vervangen door een andere methode waarbij de meter de signalen via een radiosignaal ontvangt. In gebieden waar de nieuwe elektronische meters algeheel zijn ingevoerd is dit signaal vaak al weg. Binnen enige tijd zal het in Nederland niet meer aanwezig zijn. Alleen de oude meters met een draaiende schijf hadden dit nodig. En die gaan er uit.

Pouw schreef op 25 February 2016

Hallo ik ben mijn afstandsbediening kwijt van mijn flafondventilator Florida met licht hij werkt super maar zonder afstandsbediening begin ik niets. ik kan nergens op internet vinden waar ik een nieuwe kan kopen zou u mij aub kunnen helpen ben wat ouder en heb het nodig voor de nacht.

vriendelijke groet en heel graag hoor ik van u.

Marcel schreef op 29 March 2016

Florida en andere gamma dingen komen vaak weg bij westinghouse…deze verkopen losse ab’s

abanga schreef op 14 May 2016

wat is een goed merk plavonventilator ,en hoeveel bladen is het beste???

Nicky schreef op 7 June 2016

Heb een plafond ventilator met verlichting, dezelfde als op de foto die op deze site staat.
De ventilator werkt perfect maar de verlichting doet het niet meer.
Zou het aan het trekschakelaartje liggen en zo ja waar zou ik deze kunnen kopen?

Jose koelewijn schreef op 23 June 2016

Zolderplafond is niet zo hoog. Kan je het buisje waar de ventilator aan hangt inkorten?
Groet, jose

harry schreef op 26 June 2016

Hallo ik heb net een nieuwe plafond ventilator gekocht nu heeft ie 2 mogelijkheden gewone montage via stang wat wel wat wiebeling geeft en directe montage sus zonder stang wat is het beste ivm lucht verplaatsing geluid enz. Groetjes harry

Ventilator kopen - eerst goed vergelijken schreef op 1 July 2016

Voordat je een ventilator gaat kopen, zou ik eerst goed de specificaties vergelijken. Er zijn nog al wat verschillen qua toeren, standen en vermogen. Maar ook in geluidsbelasting, wat in huis erg van belang is. Ook de prijzen zijn heel divers, zowel per product als per winkel.

Kees Schouten schreef op 6 August 2016

de nok van onze huiskamer is wel 5 meter hoog. Mag of kan een ventilator ook aan een ketting hangen of komt dan de stabiliteit in gevaar? Hoe los ik dat op?

stip schreef op 5 December 2016

Ik heb een plafondventilator gekocht en aangesloten.
Als we hem aanzetten gaat hij draaien op stand drie en de verlichting gaat aan maar het probleem is hij reageer niet op de afstandbediening. We hebben al een nieuwe afstandbediening gehad maar ook daar doet hij het niet op. We hadden dezelfde ventilator met het zelfde probleem dusnhebben ze een nieuwe besteld maar ook deze heeft dit probleem.
Dus wel draaien en verlichting aan maar niet reageren op afstandbediening.

Sonja schreef op 23 June 2017

Wat is de minimale afstand tussen plafond en ventilatorblad om toch effect te hebben

Ralph schreef op 19 July 2017

Ik woon in een huurhuis en heb zachtboard plafondplaten. Is er alsnog een manier om een plafondventilator te monteren? Ik mag niet gaan zagen en breken in in het plafond en heb enkel klein vierkant gat waar enkel wankel plastic lamp plastic electrodoosje gemonteerd zit.
Bestaan er bijvoorbeeld stalen frames om over doos te monteren aan beton plafond waar dan weer dan de plafond ventilator met bouten en moeren vast gezet kan worden.

Reinhart schreef op 16 October 2017

plafondventilator gaat niet draaien na inschakelen motor . Na het geven van een duwtje draait hij wel. Echter alleen zonder bladen. Want zodra de bladen eraan vastzitten draait hij niet meer.

Wat kan de oorzaak zijn?

oosting schreef op 22 January 2018

ik weet niet of een plafondventilator ook in het trapgat geplaatst kan worden?
vooral voor de verwarmingsfunctie met een open haard

Aaldert Brands schreef op 25 July 2018

ik heb een bestron plavond ventilator gekocht en de beschrijving hoe te installeren gedaan. tot het moment dat ik het motorhuis aan de plavondplaat moest bevestigen aan een haak die in de plavondplaat zit. Lukte niet want de sierkap zat in de weg moest deze dus eerst verwijderen toen lukte het wel. Hierna heb ik de stroom draden aangesloten behalve de aarde draden want die kwamen ook niet uit het plavond. Hierna heb ik de ventilator naar boven getild en over de plaat die aan het plavond is bevestig vastgemaakt hetgeen goed ging. Nu houd ik de schroefje over die ik had gebruikt om de sierkap aan het motorhuis te bevestigen raar blijkbaar niet nodig?? Hierna heb ik de ventilator aangezet en hoera hij doet het behalve slingert hij enorm veel en dat is misschien gevaarlijk kan hij hierdoor loskomen van het plavond en hoe kan ik dit slingeren tegen gaan

m veldman schreef op 27 July 2018

Wij hebben een gamma ventilator alleen deze begint nu te tikken(aanslijten) als ie draaid. Ik ben bang dat die stuk draaid.

Schroeven al los en vast gedaan dan ist ff goed en is het geluid er weer.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Plafondventilator

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer

Gerelateerde artikelen