Kitten

Kitten kan vooral voor de onervaren klusser een enorme rotzooi geven. Het is in principe een taaie, langzaam drogende lijm die ook aan de vingers blijft plakken. Draag oude kleding, want kit (en dan met name siliconenkit) is moeilijk uit kleding te krijgen! Daarnaast kan er een scherpe, irriterende lucht van de kit afkomen. Let er dus op dat er goed geventileerd wordt, met name tijdens het uitharden. Om een rommelig eindresultaat te voorkomen en zelf ook nog een beetje schoon te blijven, is het van belang tijdens het kitten de juiste techniek te hanteren. Daarom hieronder stap-voor-stap aanwijzingen en tips voor het zo optimaal mogelijk kitten.

Stap voor stap kitten

Kit verwijderen

Met name in de badkamer komt het zeer vaak voor dat kitranden onder de schimmel zitten. Dit is moeilijk te bestrijden, maar er bestaat tegenwoordig gelukkig schimmelwerende siliconenkit. De bestaande kit laat zich echter niet altijd eenvoudig verwijderen. Begin het verwijderen altijd met het wegschrapen van de grove kitmassa’s met behulp van een dun, scherp (stanley)mes. Helaas is siliconenkit moeilijker te verwijderen dan bijvoorbeeld acrylkit, waarmee u met alcohol al een eind komt. Om siliconenkit te verwijderen, bestaat er een speciaal oplosmiddel (van bison, siliconenkit verwijderaar). Dit middel is echter redelijk agressief en kan een bad op acrylbasis aantasten. Een truc die vaak helpt bij het verwijderen van kitranden, is het met een mes losmaken van een ‘beginnetje’, en de complete rand er vervolgens af te rollen.

Reacties

Mo schreef op 1 February 2010

Hoe kun je het beste een afkitrand verwijderen als het nog geen 2 dagen geleden gedaan is? Moet je eerst wachten tot het helemaal opgedroogd is? of kan je nu het nog zacht is beter en mooier wegkrijgen?

Sjaak schreef op 7 March 2010

Niet zelf aan beginnen zou ik zeggen. Ik heb onlangs m’n badkamer opnieuw laten kitten via badkamer kitten punt com, superstrak en met een waterdichte garantie!

Harmen schreef op 22 November 2010

wat een onzin Sjaak, kitten is een van de makkelijkste klussen in huis als je inderdaad het bovenstaande stappenplan volgt en goede kwaliteit kit gebruikt.
Huismerken van bouwmarkten heb ik slechte ervaringen mee, maar gerenomeerde merken gaat (bijna) altijd goed.

Leon schreef op 13 March 2011

Ik lees nergens hoe je verse kit kunt verwijderen. Bij het uitsmeren is een dun laagje op de tegels/badrand achtergebleven, hoe haal ik dat het beste weg?

sjaaakiee schreef op 27 March 2011

wegkrabben met je nagel.

WiLL schreef op 16 July 2011

een dun vliesje van kit van een paar dagen oud kun je proberen te verwijderen met een GUM MIJN ERVARING DAAR MEE IS GOED!!!
GR.WILL

j.nijeboer schreef op 6 December 2011

hoe verwijder je kit die aangebracht is voor een waterdichte afsluiting tussen douchebak en wandtegels? De kit wil niet uitharden ,blijft elastisch,vermoedelijk is deze kit te oud. Dus moet er een nieuwe kitvoeg in.De aangebrachte voeg eerst verwijderen maar hoe?

elsje schreef op 28 February 2012

Mijn vraag is de volgende: Nadat de randen in badkamer en toilet waren gekit en ik de vloeren had schoongemaakt, zag ik in het nat de zoolafdrukken van de mannen staan. Die krijg ik niet meer weg. Weet iemand wat ik daar aan kan doen? Ik zou daar heel erg mee zijn geholpen.

Wafa schreef op 9 March 2012

Hoe krijg je zwarte siliconenkit uit een stoffen sofa?? Ben zeer benieuwd of iemand hiervoor een tip heeft.

aerts leon schreef op 4 April 2012

Hoe verwijder je kit die niet wil hard worden vermoedelijk te oud

melanie schreef op 16 July 2012

ik had een vraagje over mijn kitten mag die nu al douchen? ze is nu 7 weken.

Miele schreef op 31 July 2012

Als je kitten goed is uitgehard mag deze zeker douchen….

Succes verzekerd!!

Brandwerende kit schreef op 26 October 2012

In dit verhaal mis ik de brandwerende kitten. Om alle gaten en kieren te dichten als men bijvoorbeeld pyropanel brandwerende platen verwerkt in een ruimte dan moeten de naden, gaten en dergelijke worden gedicht met brandwerende kit. Op deze manier kan een ruimte bijvoorbeeld 60 minuten brandwerend worden gemaakt. Dit gebeurt onder andere met kitten, purren en andere materialen van Henkel met merk Tangit fire protection.

J. Heijnen schreef op 28 October 2012

Geachte,

Is het mogelijk om van siliconenkit stoppen te maken om flessen met alcoholische drank af te sluiten?
Reageert of lost siliconen op in alcohol.

Bij voorbaat dank voor de info,

J. Heijnen.

Erwin schreef op 29 December 2013

@Harmen“Huismerken van bouwmarkten heb ik slechte ervaringen mee, maar gerenomeerde merken gaat (bijna) altijd goed.”

Dit is nu de grootste onzin die er bestaat. Ik heb zelf in de productie gestaan van deze kitten en kan je vertellen dat alles uit dezelfde drums siliconenkit komt. Als we 20.000 tubes voor Karwei hadden gedraaid dan gingen er andere kokers en plunjers in de bakken en werden er 20.0000 tubes Bison gedraaid. Na de Bison waren dan de Gamma en Praxis kokers aan de beurt. Rubson was de enige die wij niet maakte maar voor de rest is alles dezelfde kit uit de dezelfde drums. Kortom ipv Bison kan je net zo goed het eigen merk pakken want het is exact het zelfde materiaal.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Siliconenkit

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer

Gerelateerde artikelen