Barok behang

Barok behang was met name in de jaren ’70 een zeer populaire behangsoort, die de laatste jaren weer enorm aan populariteit aan het inwinnen is. Maar barok is terug van eigenlijk eeuwenlang niet weggeweest; al sinds de zeventiende eeuw weten de drukke figuren van de barokstijl de mens de fascineren. Gekenmerkt door asymmetrie, ingewikkelde patronen en een rijk gebruik van sierende tierelantijnen, wordt de dramatische bouwstijl onder andere gebruikt in grootse kerken en paleizen als de Sint-Pieter en het Spaanse El Escorial. In woningen wordt barok behang tegenwoordig vooral gebruikt om een retro effect te geven, of om een grote muur wat voller te laten lijken.

Modern barok behang bestaat meestal uit twee kleuren: een canvas met daarop een sierlijk motief. Dit motief kan van klassieke aard zijn, maar kan ook een moderne schaduw-afdruk zijn van bijvoorbeeld een rozenboeket. De motieven kunnen metallisch glazen, maar kunnen ook simpelweg zwart op wit zijn. Barok behang gaat vaak goed samen met klassiek Frans meubilair. Ook riant uitgevoerde fotolijsten en spiegels kunnen, mits in de juiste kleur uitgevoerd, een barok behang goed aanvullen. Omdat barok behang meestal uit twee kleuren bestaat, is het aan te raden het interieur eveneens op deze kleuren te baseren. Op deze manier kan een klassiek, doch modern en harmonieus geheel gerealiseerd worden.

Barok behang ophangen

Barok behang mag dan mooi zijn; het heet wel één groot nadeel; het heeft vaak een ingewikkeld motief. Het behangen ervan luistert in veel gevallen dan ook zeer nauw; hangt u het scheef of licht verschoven, dan valt het complete patroon mis. Maak daarom altijd gebruik van een schietlood om de strips zo recht mogelijk te hangen. Ook als u slechts delen van strips gebruikt voor bijvoorbeeld ramen, is het van groot belang dat u de motieven goed laat aansluiten. Een mogelijke manier om dat te bewerkstelligen, is om de lengte van de uitsparing daadwerkelijk uit de behangstrip te snijden. Als u dit doet in plaats van de behangstrip in twee delen te snijden, zal het motief keurig aansluiten op aansluitende behangstrips.

Reacties

loes schreef op 1 September 2009

heeft u ook een zwart wit barok behangrand?
ik hoor graag van u
vr gr loes

Egbert Felet schreef op 11 August 2011

Op ons portal www.barokbehang.com kan je verschillende aanbieders van barok behang vergelijken.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Barok behang

Dit artikel

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer