Oorzaken van lekkage

Lekkage is een irritant probleem, dat vele huiseigenaren per jaar te grazen neemt. De oorzaak van de lekkage achterhalen kan erg lastig zijn, mede omdat verschillende weersomstandigheden verschillende vormen van lekkage kunnen veroorzaken. Daarnaast is het zo, dat de natte plek op het plafond niet precies de plaats hoeft te zijn waar de daadwerkelijke lekkage zich bevindt. Door verzakking en thermische expansie / contractie is het heel goed mogelijk dat één en ander niet meer precies waterpas is, waardoor het geïnfiltreerde water zich verplaatst alvorens door te lekken.

Het is altijd zaak lekkage snel aan te pakken. Niet alleen omdat het dakbeschot behoorlijke schade op kan lopen, maar ook omdat langdurige vochtproblemen in huis negatieve gevolgen hebben. Om de locatie van het lek te achterhalen, kan het zijn dat u enig speurwerk moet gaan verrichten. Dit kunt u doen door wanneer het dak droog is met een tuinslang het dak nat te spuiten.Zorg ervoor dat er tegelijkertijd iemand binnen staat, die in de gaten kan houden waar het water daadwerkelijk de woning binnen sijpelt. Is dit onmogelijk of bereikt u hiermee geen resultaat, controleer dan in ieder geval de volgende zaken:

Een plat dak

Platte daken zijn een ramp wat betreft lekkage. Met name de oudere op asfalt gebaseerde dakbedekkingen gaan slechts een aantal jaren mee voordat lekkage tevoorschijn komt. Heeft u een plat dak, kan het goed zijn dat door herhaaldelijke vorst en dooi de randen van de knik opengebarsten zijn. Dit geeft het water een makkelijke plaats om de woning in te sijpelen. Ook hoeken moeten goed gecontroleerd worden. Overweeg – om toekomstige problemen te minimaliseren – in ieder geval uw platte dak te voorzien van een naadloze dakbedekking uit één stuk.

De dakgoot

Een verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat de dakgoot overstroomt. Op zich geen ramp, maar als het water hoog genoeg komt om het daklood te raken, kan het omhoog kruipen en uw dakcontructie infiltreren. In geval van platte daken doet dit probleem zich eerder voor, omdat een verstopte dakgoot daar kan leiden tot een grote plas stilstaand water. Om dit probleem te voorkomen, kunt u het beste regelmatig de dakgoot reinigen.

De kil

De plaats waar twee dakdelen onder een hoek samenkomen, wordt ook wel de kil genoemd. Een kil komt u tegen bij voorbeeld L-vormige boerderijen of andere niet-lineaire woningen; de kil is de ‘knik’ in het dak. In de kil wordt voor de waterafvoer een kilgoot geplaatst; controleer de toestand van hiervan en laat deze vervangen indien hij gebreken vertoont is. Omdat een kil zeer gevoelig is voor lekkage, loont het de moeite ook de dakpannen te controleren: vervang eventuele beschadigde dakpannen. Vanwege de complexiteit van het probleem, vereist een lekkende kil vaak professionele aandacht. De meeste rijtjeshuizen hebben geen kil, waardoor dit probleem zich daar maar zelden voordoet.

Het daklood

Daklood wordt altijd geplaatst op plaatsen waar het dak in contact komt met een verticale muur. Het is een metalen constructie die voorkomt dat water langs de muur via het eindpunt van de dakpannen de dakcontructie invloeit. U komt het ook tegen aan de rand van een dakkapel of schoorsteen, om deze zaken waterdicht te houden. Controleer het daklood voor roestplekken en gaten, omdat deze voor lekkage kunnen zorgen. Let vooral op de plaats waar delen van het daklood in de muur gemetseld zitten; een scheur hierboven kan ervoor zorgen dat veel water achter het daklood langs stroomt. Gebruik geen kit om dergelijke zaken te repareren, want kit kan vanwege chemische reacties het daklood aantasten!

Schoorstenen

De schoorsteen is een veel voorkomende oorsprong van lekkage. Naast het daklood rondom de schoorsteen, is het van belang dat u de stenen zelf goed controleert. Gebarsten stenen kunnen er namelijk voor zorgen dat regen de schoorsteen ingeblazen wordt. Ook het voegwerk dient u te inspecteren; als de bouwstenen van de schoorsteen met water verzadigd raken, kan het voegwerk losraken. Controleer tot slot of de schoorteenkap nog in orde is, omdat anders het water gewoon de schoorsteenpijp in kan lopen.

IJsdammen

Hoewel in Nederland niet vaak voorkomend, kunnen ijsdammen wel voor lekkage zorgen. Een ijsdam ontstaat door het herhaaldelijk bevriezen en ontdooien van sneeuw als gevolg van door het dak ontsnappende huiswarmte. Zodra zich een ijsdam gevormd heeft, wordt van het dak afstromend water geblokkeerd. Het verzamelt zich in plasjes tussen de ijsdam en de dakpannen. Vanaf hier kan het zich langzaam maar zeker door het dak heenwerken. IJsdammen komen vooral voor bij slecht geïsoleerde daken en kunnen ook bij anderzijds waterdichte daken voor problemen zorgen.

Een vakman inschakelen

Als het ondanks het bovenstaand advies nog niet wil lukken, kan het raadzaam zijn een expert in te schakelen. Plaats op werkspot geheel gratis en vrijblijvend een klus, en de vakmannen komen naar je toe!

31 gedachten over “Oorzaken van lekkage”

  1. Wij wonen 11 jaar in ons huis, dat 22 jaar oud is. In die tijd is het tweemaal voorgekomen dat er lekkageplekken ontstonden onder het (schuine) dak. De plekken zijn beide keren ontstaan tijdens/na sneeuwval (ja, ja, u raadt het al de laatste keer afgelopen winter). Het ziet eruit alsof er in een rechte lijn druppels door het dak zijn gekomen (een verticale lijn van zo`n 12 “druppels”).
    Kunt u mij vertellen wat hier aan de hand kan zijn en of wij de schade zelf kunnen herstellen?
    Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite,
    met vriendelijke groet,
    Maria van Eijk

    Beantwoorden
  2. Wij wonen in een huis dat gebouwd is in 1956.
    We hebben in 2000 een dakkapel laten plaatsen op de zolder.
    Een jaar of drie geleden merkten we dat, met harde slagregen in een hoek op zolder het water naar beneden kwam in een klein stroompje, via een dwarsbalk.
    Nu komt er met elke regenbui druppels tot een straaltje water via die dwarsbalk naar beneden. Het is net naast de onderkant van de dakkapel. We zijn het dak al op geweest, hebben hier en daar wat dakpannen vervangen en extra lood gelegd, maar nog is het niet verholpen en met harde regen breidt het water zich uit over een groter gedeelte van de dwarsbalk onder de dakkapel. Waar kan de lekkage zitten? en wat kunnen we er aan doen?

    Beantwoorden
  3. lekkage op dakkapelplaats. kunt u my vertellen of dat nieuwe lood nou onder de rand van dakkapel moet zitten of opstaand ertegen aan. dit hebben ze achter zo gedaan en aan de voorkant zit nog het oude lood onder de rand. raai es wat ! voor hardstikke droog en achter het gerepareerde lood (opstaand er tegen aan) een grote plas water dus vloerbedekking doorweekt na die bui vanochtend! kosten dezes 1150 euro. hartelyk bedankt, kaffers!

    Beantwoorden
  4. Door de sneeuwval afgelopen dagen is er een lekkage ontstaan in de achtergevel. Is het verstandig om nu al het sneeuw te verwijderen of zorg ik dat de lekkage dan alleen maar erger wordt? Wanneer kan ik dit verhelpen? dank!

    Beantwoorden
  5. ik zit met een probleem,wie kan me daarmee helpen.
    We huren een huis, maar nu dat die sneeuw begint te dooien heb ik een lek in het plafonf in de keuken. eerst waren het maar enkel druppels,je kon gemakkelijk een emmer eronder zetten,maar nu is het een hele lijn met druppels. en ook aan de deuren sijpelt het water binnen. van maandag 27/12 ben ik de huisbazin al aan het contacteren zonder enig resultaat. wat of kan ik het beste nu doen.

    Beantwoorden
  6. Ik heb mijn platte dak een jaar geleden door een erkende dakdekker laten renoveren: nieuw dakleer (over de oude laag), schoorsteen waterdicht en nieuw daklood. Geen lekkages meer tot vannacht: het druppelde een uur lang op een plaats, in het begin hevig, later minder en toen stopte het. Het regende niet.
    Later begon het hard te regenen en waaien, maar de lekkage bleef uit. Hoe is dit te verklaren? Ik sta voor een raadsel.

    Beantwoorden
  7. Het probleem van de heer vanVegchelheeft te maken met warmte verlies van uit de woning en condensatie op een koud vlak, het hoeft niet te regenen om vochtproblemen te hebben.

    de vraag is of het dak wel geisoleerd is, en waar het warmte verlies onstaat, ook het stook ventilatie gedrag kan invloed hebben.

    Beantwoorden
  8. heey,

    ik had gisteren lekkage en nu heb ik de loodgieter gebeld. Dit komt door de waterleiding en ze willen die helemaal vervangen. Hoeveel gaat dit kosten?

    Beantwoorden
  9. Lood en zinkwerk (lood en voetlood, legering) van een schoorsteen moet vervangen worden ivm ouderdom. Wat zijn ongeveer de kosten ? Het gaat om een redelijk steil lopend pannendak, jaren 30 huis. De ene vakman denkt 2 dagen werk te hebben, maar ik zie ook aanbiedingen van ca. 400 euro.

    Beantwoorden
  10. Vraag: zijn er voorschriften voor het leggen van dakbedekking op een plat dak (isolatie en dakleer)
    tijdens een vorstperiode?

    Alvast dank voor uw reaktie.

    Beantwoorden
  11. Vraag: We hebben onze platte dak een paar jaar geleden laten renoveren door een vakman. Alleen elk jaar ontstaat er weer een daklekkage op dezelfde plek. We hebben gemerkt dat dit bij veel wind en regen gebeurt. De vakman is wezen kijken en heeft de randen va het dak ven een nieuwe laag bitumen voorzien. We hoopten dat het hiermee opgelost was. Nu een jaar later was er veel wind en regen op een dag en hebben we weer lekkage op exact dezelfde plek. We zitten dus weer met een probleem en zijn wanhopig want we kunnen de dakdekker niet bereiken… Wat te doen?

    Alvast dank voor uw reactie.

    Beantwoorden
  12. Plat dak en bitumen dakbedekking?
    Zorg dat het platte dak onder afschot staat, dat het afloopt richting afvoer (minimaal 1 cm lager per meter.)
    EPDM (ipv bituum) is duurzamer, gaat veel langer mee. Google zelf maar.
    Zorg voor 45 graden balken onder bituum o.i.d. zodat het water in een soort bak komt te staan.

    Dakpannen/dakhelling en lekkage?
    Kan soms gebeuren door stevige wind, waardoor bijv. sneeuw (of striemende regen) omhoog geduwd wordt onder de dakpannen en daar langzaam smelt.

    Loodslabben bij dakkapellen: aan de onderkant van het houten frame richting dak en dan afkloppen op dakpannen.
    Bij plat dak? Loodslab 10 cm boven plat dak in voegen stenen plaatsen en dan naar beneden afkloppen.

    Zelf ga ik nog even googlen naar minimale dakhelling voor oudhollandse pannetjes, om lekkage e.d. te voorkomen.

    Succes met jullie klus!

    Beantwoorden
  13. Hallo allemaal,

    Wij hebben een uitbouwdak aan de achterkant met bitumineuze dakdekking met aan uiteindes een metalen knikjes naar met houtlatten bedenkt gevel aan de bovenkant.

    Ik zit de laatste tijd met handen in mijn haar. Ik heb met een speciale bitumineuze kit (zwart) de naden afgedicht en bij zware regenval of sneeuwval gebeurt er niks en geen lekkage.

    Echter, wanneer na een lange vorstperiode, sneeuwval ijsvorming is ontstaan op het dak, zowel op als tegen het gevelstuk met houtlatten dan is er nog steeds niks aan de hand en geen lekkage.

    Maar, wanneer de dooi begint in te zetten dan zijn de rapen gaar. Het water sijpelt langs de voorkant ergens naar binnen en drupt de godganse dag via de schuifpui naad naar binnen op het parketvloer.

    Ik heb grondig gekeken waar de lekkage zou zitten maar heb geen enkel idee waar het water binnenkomt. Hetzij via de naad op dakrand of via de houtlatten op bovenste gevelzijde.

    Het is me een raadsel, temeer omdat er bij zware en hevige regen- en sneeuwval geen druppel is te bespeuren en ik verder van maart tot eind november geen last meer van schijn te hebben.

    Wie o wie kan mij helpen of adviseren hoe dit grondig aan te pakken cq. op te sporen nu de vorstperiode c.q ijsvorming eraan begint te komen?

    Hartelijk dank,

    A. Manders.

    Beantwoorden
  14. Beste W de jong

    Vaak is het zo op het moment er sneeuw valt
    veel mensen last krijgen van lekkage dit komt echter doordat het sneeuw op uw dak blijft liggen op het moment dat de temperatuur gaat stijgen of de zon gaat schijnen de sneeuw gaat smelten doordat dat in een langzaam proces gaat, kunt u last krijgen van lekkage want sneeuw veranderd in water en doordat het langzaam ontdooit het water een eigen weg gaat zoeken ons advies aan u is om het naar de sneeuw weg is nog een aantal daagjes minimaal 2 weken aankijkt want het kan zomaar zijn nadat de sneeuw volledig van uw dak weg is u geen last meer heeft van lekkage, is het nu echter zo dat u naar dat nog steeds last heeft van de lekkage naar bijv een regenbui dan kunt u het beste een proffesioneel bedrijf inschakelen echter kunt u ook altijd bij ons terecht voor gratis advies kijk daarvoor op onze website http://www.apkdakbeheer.nl

    hopende u zo voldoende te kunnen helpen

    mvg apk dakbeheer

    Beantwoorden
  15. Hallo,

    ik heb het volgende probleem.
    In 2009 hebben wij het platte dak laten vernieuwen van de aanbouw van onze woning.
    Nu hebben we lekkage, het bedrijf wat het dak gelegd heeft hebben wij er inmiddels bij gehad en deze komt met het volgende,
    boven de overgang van de dakbekleding hoort een strook lood te zitten, er is te zien dat dit er daadwerkelijk ook heeft gezeten.
    Met de aanleg van het nieuwe dak is deze strook verwijderd door de dakbedekkers en dit is niet hersteld, het lijkt mij toch dat dit op het moment van vernieuwen direct in orde gemaakt had moeten worden?
    of is het normaal dat de bewoner(wij)dit zelf hadden moeten doen?
    Het plafond in de kamer en de aanwezige isolatie zal geheel vervangen moeten worden omdat dat geheel doordrenkt is met water.
    Wie kan mij hier een passend antwoord op geven?

    Vriendelijke groet,

    GJ Terink.

    Beantwoorden
  16. ik heb onlangs mijn dak op nieuw laten beleggen met bitumen, nu blijft het water op het dak staan , nu is mijn vraag ,als dit in de winter ook het geval is, en het water bevriest, wat kunnen dan de gevolgen zijn,? m.v.g. w wilde

    Beantwoorden
  17. Er loopt een zinken dakgoot langs mijn dakkapel van de slaapkamer op de 2e verdieping van ons huis uit 1974.
    Op de plaats waar het water van het schuin naar achteren lopende platte dak boven aan in deze goot loopt was er in 2006 een klein gaatje ontstaan, dat met grote moeite door de loodgieter werd gevonden en gerepareerd door er een zinken plaatje op te plakken.
    Nu in januari 2013 blijkt er weer een lekkage te zijn ongeveer op dezelfde plaats als voorheen.
    Voordat ik de goot laat repareren of vervangen zou ik willen weten wat de oorzaak zou kunnen zijn van een dergelijke lekkage.
    Ik kan zelf niets zien van gaten of scheuren in de goot, maar heb het lekken vastgesteld door ter plaatse een emmer water door de goot te laten stromen (daar kon ik bij via een er naast gelegen dakraam).
    Ik denk aan elektrische corrosie via contact met een ander metaal in de onder de goot lopende plank of zo iets.
    Wie kan mij van advies dienen?
    met dank voor een reactie, H.Radema, Nieuw Vennep

    Beantwoorden
  18. bij harde regen en wind uit een bepaalde richting hebben we lekage langs de muur op zolder. waarschijnlijk ligt dit aan het lood rondom de schoorsteen.
    wat kost het om dit te vervangen.

    m.v.g Henk

    Beantwoorden
  19. Hallo,
    Wij zitten met een lek in onze dampkap. Zelf kunnen we niet onmiddellijk vinden van waar het komt.

    De flexibele buis is langst de buitenkant droog wanneer het lekt. Ons vermoeden is bijgevolg dat het lekt van binnenin de flexibele buis.

    Dit zou dringend moeten hersteld worden.

    Kan iemand ons hiermee helpen?

    Alle adressen van herstellers zijn welkom op:
    [email protected]

    Alvast bedankt.

    mvg

    Beantwoorden
  20. Zelf reinig ik mijn dakgoot twee keer per jaar. Met name in de herfst is het een echte must. Heb al een aantal keer gehad dat mijn goot verstopt was en met veel moeite alle bladeren en mos heb moeten verwijderen. Houd het dus echt in de gaten. Vaak waarschuw ik mijn buren ook even wanneer ik zelf aan de gang ben.

    Beantwoorden
  21. Vaak zie ik om mij heen dat er lekkages komen doordat water niet goed afgevoerd kan worden. Een goed drainagesysteem en regenpijp die schoon is, is zo belangrijk. Zelf check ik dit regelmatig om lekkages te voorkomen. Deze zijn uiteindelijk moeilijker te verhelpen!

    Beantwoorden
  22. Bedankt voor deze blog. Heb sinds kort lekkage op mijn platte dak. Ik denk zelf ook dat een van de randen beschadigd is door het weer. Zal mijn dakdekker binnenkort eens informeren. Daarnaast zijn mijn dakpannen op mijn schuur ook wel aan een schoonmaakbeurt toe!

    Beantwoorden
  23. Sinds een aantal weken heb ik last van lekkage. Gelukkig komt er snel een dakdekker langs om mijn dak te repareren en wellicht gedeeltelijk te vervangen. Interessant om te lezen dat een naadloze dakbedekking een goede keuze kan zijn. Ga dit zeker bespreken!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share This