Badkamerverlichting

Als het op verlichting aankomt, krijgt de badkamer van alle ruimtes verreweg de minste aandacht. In de meeste gevallen wordt volstaan met een enkele plafondlamp, die al het ‘werk’ mag doen. En dat terwijl een adequate badkamerverlichting een grote aanwinst kan zijn. De badkamer is tenslotte de ruimte waar we de dag zowel beginnen als afsluiten. En waar we dat eerste het liefst zo efficiënt mogelijk doen, doen we dat laatste het liefst in een ontspannen sfeer. Een goede badkamerverlichting houdt rekening met zowel functie als sfeer, maar is daarnaast bovenal ook veilig.

De verschillende lichtzones

Een goed verlichtingsplan voor de badkamer houdt rekening met verschillende functies van de verlichting. Voor badkamerverlichting definiëren we de volgende drie functionaliteiten:

Veiligheid

Omdat de badkamer een natte ruimte is, is het van groot belang dat de veiligheid in acht genomen wordt. Alle stekkers en stopcontacten in de badkamer moeten van randaarde zijn voorzien en het moet onder geen beding mogelijk zijn dat losstaande lampen bijvoorbeeld in het bad vallen. Om de veiligheid te standaardiseren, is de internationale IP-norm (International Protection) in het leven geroepen. De veiligheid en waterdichtheid van alle armaturen wordt uitgedrukt in IP; hoe hoger, hoe veiliger. Om de veiligheid te garanderen en het u makkelijker te maken, is de badkamer in een viertal zones opgedeeld, die ieder een eigen veiligheidsniveau vereisen:

Reacties

Badkamerverlichting schreef op 16 October 2010

Veel gebruikte inbouwspots, spatwaterdicht en geschikt voor boven de douche of het bad in zone 1.

Reageren

Heeft u een vraag, aanvulling of correctie op het artikel of ziet u een vraag die u kunt beantwoorden? Laat dan hieronder uw reactie achter.

 
Losstaande wastafel

Zoeken

Interactief / sociaal

E-mail Stuur door RSS RSS feed
Nujij Nujij Comment Reageer